Auksinis pienas arba ciberžolės arbata

Auksinis pienas arba ciberžolės arbata – tai iš Azijos atkeliavęs gėrimas su ciberžole. Internete galima rasti įvairių šio gėrimo variantų. Noriu su jumis pasidalinti su man pačia skaniausia jo versija. Tokia jaukiai šildančia, švelniai aštria ir tobulai tinkančia ramiai gurkšnoti šaltais jau beveik atėjusios žiemos vakarais.

Pagrindinis ingredientas ciberžolė tūkstančius metų yra be galo mėgstamas prieskonis Azijos virtuvėje (pas mus labiausiai paplitę kario milteliai, kurių pagrindinė sudėtinė dalis dažniausiai būna ciberžolė). Ciberžolė ypač vertinama dėl gebėjimo slopinti uždegimą. Šį darbą atlieka ciberžolėje esantys antioksidantai kurkuminoidai, iš kurių ryškiausia žvaigždė yra kurkuminas. Teigiama, kad juodieji pipirai (tiksliau – juose esantis piperinas) padeda organizmui geriau įsisavinti kurkuminą. Dar kiti šaltiniai sako, kad šalia juodųjų pipirų kurkumino efektyvesniam įsisavinimui padeda ir riebalai. Paprastai auksiniam pienui ruošti naudojamas pienas natūraliai turi riebalų, tad ši sąlyga savaime išsisprendžia. Reikia tik juodųjų pipirų nepamiršti.

Paruošiamas auksinis pienas labai paprastai ir greitai. Į augalinį pieną suberiame ciberžolę, imbierą, cinamoną ir juoduosius pipirus. Pasaldiname pagal skonį ir pakaitiname iki užvirimo.

Galima naudoti bet kokį mėgstamą augalinį pieną. Išbandžiau migdolų, sojų ir kokosų pienus. Migdolų pienas šiam gėrimui man yra skaniausias. O gerai pamakalavus migdolų pieną su maišymo šluotele dar ir putas suplakti galima (žr. į nuotrauką).

Jei nesate didelis ciberžolės megėjas, skonis gali pasirodyti kiek neįprastas. Tad pradžiai jos nepadauginkite. O prisijaukinę ciberžolę didinkite jos kiekį pagal savo skonį.

Iš lėto mėgaujantis auksiniu pienu nepamirškite jį vis pamaišyti, nes prieskonių milteliai greitai nusėda į puodelio dugną.

Auksinis pienas arba arbata su ciberžole
1 porcija
1 stikl. migdolų pieno (arba kito augalinio pieno)
1/2 – 1 a.š. ciberžolės miltelių
1/4 a.š. imbiero miltelių
1/4 a.š. malto cinamono
geras žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 a.š. klevų sirupo, kokosų cukraus arba kito saldiklio
Gaminimas:
1. Į nedidelį puodą supilkite pieną, įberkite visus prieskonius, gerai išmaišykite ir viską kaitinkite ant lėtos ugnies, bet neleiskite užvirti. Kai jau matysis, kad tuoj tuoj pradės virti – nukaiskite.
2. Įsipilkite į puodelį ir mėgaukitės!
3. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *