Avinžirnių ir morkų troškinys su džiovintais abrikosais (Maroko motyvais)

Šildantis troškinukas žvarbiai žiemos dienai. Vasarą apie tokį nelabai mąstyčiau, bet žiemą natūraliai toks pasigamina 🙂 Aštrumas ir saldumas viename šaukšte, apgaubtas cinamono poskoniu, iš karto nuskraidina į saulėtąjį Maroką. Dominuoja kumino skonis ir aromatas, kuris yra šildantis ir intensyvus. Tikras džiaugsmas mėgstantiems šį prieskonį ir proga susipažinti jo dar neragavusiems.

Aštrumą suteikia čili arba kajeno pipiriukai (ir dar česnakas, žinoma). Bet aštrumas aštrumui nelygu. Štai gavau dovanų maltus kajeno pipiriukus. Bet jie tooookio pyktumo, kad jei kiek padauginčiau, tai jokio kito skonio daugiau nebesijaustu. Šiame recepte nurodytam 6-7 porcijų kiekiui paaštinti mano turimo kajeno užtenka įberti vos ant peilio galiuko. Tuo tarpu “įprasto” kajeno ramiai įberčiau pusę šaukštelio ar net daugiau. Tad berkite savo turimus aštriuosius pagardus atsižvelgdami į jų pyktumo lygį ir jūsų meilę aštrumui.

Naudokite natūraliai džiovintus abrikosus. Jie būna tamsiai rudos spalvos, o ne ryškiai oranžiniai (dirbtinai pašviesinti). Dabar natūraliai džiovintų abrikosų visai nesunkiai galima rasti vietose, prekiaujančiose džiovintais vaisiais ir riešutais.

Avinžirnių ir morkų troškinys su džiovintais abrikosais (Maroko motyvais)
6-7 porcijos
1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
4 morkos, supjaustytos griežinėliais
2 v.š. alyvuogių aliejaus
4 česnako skiltelės, smulkiais sukapotos
2-3 a.š. malto kumino (kokretus kiekis priklauso nuo meilės kuminui)
1 a.š. kumino sėklų
2 a.š. maltos kalendros
1/2 a.š. malto cinamono
1/2 a.š. malto čili arba kajeno pipiro (arba daugiau, jei norisi aštriau)
2 indeliai po 400 g konservuotų pomidorų be odelės
500 g virtų avinžirnių (jei neturite virtų, pakaks ir 400 g konservuotų)
2 cinamono lazdelės
150 g džiovintų abrikosų, supjautytų į 4 dalis
šviežiai malti juodieji pipirai
druska
2 v.š. šviežiai spaustų citrinos sulčių (arba daugiau pagal skonį)
pundelis šviežių kalendrų arba petražolių
1 stikl. viso grūdo ryžių (patiekimui)
Gaminimas:
1. Išsiverdame ryžius.
2. Puode įkaitiname aliejų, suberiame smulkintus svogūnus, morkas ir kepame ant mažos ugnies apie 5 minutes. Suberiame prieskonius – maltą kuminą, kalendrą, cinamoną, čili (ar kajeną), kumino sėklas – gerai išmaišome su daržovėmis ir toliau kepame dar maždaug 5 minutes. Jei pradeda kibti prie dugno, kad išvengti papildomų riebalų, įpilame 1-2 šaukštus vandens.
3. Sudedame konservuotus pomidorus. Jei jie nesmulkinti, prieš dedant į puodą galima juos pasmulkinti. Taip pat įpilame 3 stiklines karšto vandens. Įmetame cinamono lazdeles, suberiame avinžirnius, pasūdome ir paskaniname šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Užvirus, sumažiname kaitrą iki minimalios ir troškiname apie 20 min. Po maždaug 10 minučių suberiame džiovintus abrikosus.
4. Baigus troškinti, įspaudžiame citrinos sulčių. Cinamono lazdeles ištraukiame. Paragaujame, ir jei reikia, skonį pakoreguojame druska, pipirais, citrinos sultimis.
5. Įpylus į lėštes, užberiame smulkintų šviežių kalendros lapelių arba petražolių. Valgyti patiekiame kartu su viso grūdo ryžiais.
6. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *