Burokėlių ir avinžirnių maltinukai

Manau, kad daugumai su Naujų metų pradžia tarsi lengviau pradėti kažką nauja, išsikelti gražius tikslus, su naujomis jėgomis tęsti jau pradėtus darbus arba pamėginti pradėti tai, apie ką vis sukasi mintys, bet nepavyksta žengti pirmojo žingsnelio ar labiau įsivažiuoti. Aš jau nuo seno esu linkusi metų pradžioje susirašyti svajonių, planų ir siekių, bet turiu atvirai prisipažinti, kad dalis jų kažkokiu mistiniu būdu eilę metų persikeldavo iš vienų metų į kitus. Nepasiekti ir neįgyvendinti. Nes nelabai pasistūmėdavau į priekį per VISUS pralėkusius metus. Ir taip metai iš metų, daug metų. Baisu, taip galima leisti mintims apie save nevykėlę graužti ir visai į skutelius sugraužti.

Ką dabar darau kitaip? Kokią pamoką išmokau? Man labiausiai padėjo paprastas dalykas – nusistatyti prioritetus ir kiekvieną mielą dieną skirti tam nors gabaliuką laiko. Mažų žingsnelių darymas. Kaip toje patarlėje: „Lašas po lašo ir akmenį pratąšo“. Skirti kiekvieną dieną nors 20 minučių greitu žingsniu pasivaikščioti gryname ore, bent 15 minučių pamiklinti pirštus grojant pianinu, 10 minučių pasimokyti italų kalbos naudojant apps’ą mobiliame telefone neatrodo toookios neįveikiamos veiklos. Atrodytų tos 10 minučių kaip lašas jūroje, bet per savaitę, mėnesį, metus taip mažais žingsneliais ir prižingsniuoji vis arčiau ir arčiau norimo rezultato. Man tai veikia, ir, kaip matote, mintims apie save nevykėlę nepavyko manęs sugraužti:-)

Lygiai taip pat mažus žingsnelius darau ir valgymo srityje. Noriu įkvėpti jus visus šiais naujais metais valgyti truputį sveikiau nei praėjusiais. Daugiau daržovių (tobulas variantas jas valgyti su kiekvienu valgymu), mažiau rafinuotų produktų (ypač balto cukraus ir baltų miltų), daugiau pilnos struktūros augalinio maisto, kuo mažiau perdirbtų produktų. Kaip tai daryti praktiškai? Gaminant vakarienę sumažinkite mėsos gabaliuką ir padidinkite šviežių daržovių kiekį. O kitą dieną vietoje gyvūlinės kilmės baltymų suvalgykite augalinės – pupelių, lęšių, avinžirnių, tofu ir pan. Savaitgalio rytais kepate šeimai blynus – vietoje rafinuotų kvietinių berkite viso grūdo avžinius ar speltos miltus. Verdate košę – vietoje per 1 minutę paruošiamų avižinių dribsnių iš vakaro užsimerkite viso grūdo avižų kruopas. Norisi užkąsti, vietoj pirktinio javainio (su gąsdinančiu cukraus kiekiu) ar kokios bandelės rinkitės vaisius, daržovių lazdeles ar keletą džiovintų vaisių/riešutų.

Maži žingsneliai, daromi kasdien, atneša realius pokyčius!!!

O dabar apie šios dienos patiekalą. Nuostabieji burokėlių ir avinžirnių maltinukai yra universalus patiekalas. Gali būti ir sveikas užkandis, ir pagrindinio patiekalo dalis. Kartu su šviežių daržovių kalnu šie maltinukai bus lengvai soti ir gardi vakarienė. Skanu valgyti ir su graikišku jogurtu, arba į jogurtą įmaišyti smulkinto česnako, tahini (sezamo sėklų pasta) arba mėgstamų prieskoninių žolelių.

Žinoma, jų paruošimas kiek užtrunka. Todėl visai verta pasiruošti tešlą iš vakaro, kad kitą dieną liktų tik iškepti. Aš dažniausiai paruošiu didesnį kiekį tešlos, ji kuo puikiasiai šaldytuve gali stovėti apie 5-7 dienas.

Kaip prieskonį naudoju kuminą. Egzotiškojo prieskonio megėjai jo kiekį gali drąsiai padidinti. O kas nelabai su juo draugaujate, kuminą keiskite kmynais arba sezamo sėklomis. Ir dar vienas svarbus momentas – suspėti laiku ištraukti iš orkaitės, nes per ilgai joje užsibuvus maltinukai išsausėja.

Linkiu skanios vakarienės skanaujant burokėlių ir avinžirnių maltinukus, o visais šiais naujais metais visiems jums linkiu daugiau lengvumo, geros nuotaikos, pozityvios energijos ir švytinčių akių! Ir mažų žingsnelių kiekvieną dieną!

Burokėlių ir avinžirnių maltinukai
200 g (1stikl.) avinžirnių
1,5 vnt. (apie 400 g) vidutinio dydžio burokėlių
1/2 vnt. vidutinio dydžio svogūno
1 kiaušinis
2 a.š. malto kumino
4-5 š. alyvuogių aliejaus
Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
Gaminimas:
1. Per naktį vandenyje išmirkytus avinžirnius išverdame.
2. Svogūną smulkiai supjaustome ir apkepame keptuvėje įpylus šlakelį aliejaus. Kepame apie 5 min. kol svogūnai pasidarys skaidrūs. Įberiame kuminą ir maišant pakepame dar vieną minutę.
3. Pusę dalies burokėlio sutarkuojame smulkia tarka. Kitą jo galį supjaustome mažais gabaliukais ir sumetame į maisto smulkintuvą kartu su virtais avinžirniais, pakeptais svogūnais, kiaušiniu, ir 2 š. aliejaus. Susmulkiname.
4. Į gautą masę sudedame likusius tarkuotus burokėlius, pasūdome, įberiame šviežiai maltų pipirų ir labai gerai viską išmaišome.
5. Drėgnomis rankomis formuojame stalo teniso kamuoliuko dydžio maltinukus ir dedame juos į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Maltinukus aptepame likusiu aliejumi.
6. Šauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 15 – 20 minučių, kol švelniai apkeps. Stebime, kad neperkeptų, nes gali išsausėti.
7. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

2 mintys apie „Burokėlių ir avinžirnių maltinukai“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *