Lęšių ir riešutų paštetas

Gardus ir visiškai augalinės kilmės paštetas iš lęšių, anakardžių ir graikinių riešutų. Sveikas užkandis ne tik kasdieniniam, bet tobulai tinkantis ir Kūčių stalui.

Kaip prieskonį naudojau mielių dribsnius (angliškai nutritional yeast). Tai visiškai kitos prigimties mielės nei tos, kurios kelia pyragus. Šios mielės yra puikus B grupės vitaminų šaltinis ir gali būti naudojamos kaip maisto papildas užsibarstant jas ant įvairiausių patiekalų (tik ne pernelyg karštų, kad nežūtų naudingos medžiagos).  Ypač mėgiamos vegetarų ir veganų, dažnai naudojamos gaminant augalinės kilmės sūrio ir kitus produktus. Turi subtilų sūrio ir riešutų poskonį, tad puikiai tinka naudoti ir kaip prieskonį, ką aš ir padariau. Šiuos mielių dribsnius galima įsigyti daugumoje sveiko maisto parduotuvių.

Jei gaminant šį lęšių ir riešutų paštetą mielių dribsnių (nutritional yeast) nenaudosite, įberkite daugiau džiovinto raudonėlio ir nepagailėkite juodųjų pipirų. Skonio paryškinimui taip pat nepamirškite jau paruošto pašteto gausiai apiberti lengvai apkeptais graikiniais riešutais.

Skonis labiau atsiskleidžia paštetui pastovėjus per naktį, bet jei nėra laiko jo brandinti, tikrai bus gardu skanauti ir tik pagaminus. Tik reikėtų bent valandėlę šaldytuve palaikyti, kad paštetas sutvirtėtų.

Prieš patiekiant ant stalo, paštetą papuoškite šviežiomis spanguolėmis, smulkintais graikiniais riešutais (galite lengvai juos apkepti sausoje keptuvėje, kad būtų traškesni) ir smulkintais petražolių lapeliais.

Lęšių ir riešutų paštetas
apie 350 ml
1 1/2 stikl. virtų rudųjų arba žaliųjų lęšių
200 g anakardžių riešutų, išmirkytų vandenyje apie 2 val.
100 g graikinių riešutų, išmirkytų vandenyje apie 2 val.
3 v.š. mielių dribsnių (nebūtinai, bet suteikia gerą prieskonį)
1/4 stikl. citrinos sulčių arba daugiau pagal skonį
1 stikl. vandens
1 – 2 a.š. džiovinto raudonėlio
3/4 a.š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
geras žiupsnis druskos
Sauja šviežių spanguolių (papuošimui)
Sauja graikinių riešutų (papuošimui)
kelios šakelės smulkintos petražolės (papuošimui)
Gaminimas:
1. Visus ingredientus (išskyrus skirtus papuošimui) sudėkite į maisto kombainą arba smulkintuvą (blenderį) ir smulkinkite iki vientisos masės. Paragaukite ir jei reikia, skonį pakoreguokite citrinos sultimis, pipirais ar/ar druska.
2. Paruoštą pašteto masę sudėkite į atskirus mažesnius indelius arba vieną didelį. Uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą 1-2 val., kad sutvirtėtų.
3. Prieš nešant ant stalo, paštetą papuoškite spanguolėmis, užberkite smulkintus graikinius riešutis ir petražolių lapelius.
4. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *