Bananinis tortas (cheesecake)

Purus ir tirpstantis burnoje. Savo konsistencija labai panašus į klasikinį sūrio pyragą (cheesecake). Tikrai turėtų patikti visiems, kam patinka tokio tipo desertai. Ir turėtų patikti ne tik dėl švelnios konsistencijos. Jei sūrio pyragu reikėtų mėgautis saikingai (riebi grietinėlė ir /arba riebus pieno sūris, sviestas, cukrus…), šį bananinį torčiuką galima skanauti kad ir kiekvieną dieną. Be jokių rafinuotų produktų. Be pridėtinio cukraus. Be kiaušinių. Tiesiog riešutai, bananai, kokosų aliejus, datulės. Gryni ir sveiki augalinės kilmės produktai, kurie pilni naudingų ir vertingų maistinių medžiagų. Mane, visišką desertų gerbėją, tokie skanumynai be galo džiugina!

Dar vienas puikus šio torto privalumas yra tai, kad jį galima paruošti iš anksto ir laikyti šaldymo kameroje kol prireiks. Tą dieną, kai išmuša torto suvalgymo valanda, iš pat ryto jį perkeliu į šaldytuvą, kad iš lėto atšiltų. Jei reikia, papuošiu ir kviečiu svečius prie stalo.

Tortą ruošiau 20 cm dydžio atsegamoje formoje. Kad nereiktų vargti perkeliant tortą iš torto formos ant lėkštės ar padėklo, patogiausia tortą ruošti be torto formos pagrindo.  Naudoju tik atsegamus kraštus. Juos padedu tiesiai ant lėkštės ar padėklo – tai bus vietoje torto formos pagrindo. Prieš pat patiekimą lieka tik nuimti tortinės atsegamus kraštus, o pats tortas lieka lėkštėje.

Bananinis tortas (cheescake)
20 cm dydžio torto forma
Pagrindui:
1 stikl. viso grūdo avižinių dribsnių
1 stikl. migdolo riešutų
3/4 stikl. minkštų datulių
mažas žiupsnelis druskos
Kremui:
2 stikl. anakardžių riešutų (išmirkytų vandenyje apie 2 val.)
3 vidutinio dydžio gerai prinokę bananai
7 š. kokosų aliejaus (skysto)
4 š. citrinos sulčių
5 minkštos datulės
1 a.š. vanilės ekstrakto
mažas žiupsnelis druskos
Papuošimui:
50 g gero juodo šokolado
1 š. kokosų aliejaus (skysto)
sauja lengvai apkeptų ir šiek tiek susmulkintų migdolo riešutų
Gaminimas:
1. Pagrindui skirtus avižinius dribsnius ir migdolus lengvai apkepame keptuvėje, kol švelniai pasklinda aromatas ir vos vos apskrunda. Atvėsiname. Suberiame į smulkintuvą ar kombainą ir susmulkiname iki mažų trupinėlių. Į riešutus įdedame gabaliukais supjaustytas minkštas datules, žiupsnelį druskos ir toliau smulkiname, kol datulės susimaišo su riešutais ir avižiniais dribsniais. Masė pagrindui būna paruošta, kai paėmus gabaliuką masės tarp dviejų pirštų ji sulimpa.
2. Torto formą atsegamais kraštais be jos dugno dedame ant lėkštės ar padėklo, sudedame paruoštą pagrindą, gerai suspaudžiame.
3. Kremui skirtus ingredientus sudedame į smulkintuvą ar maisto kombainą ir viską sumalame iki vientisos masės. Paragaujame, ir jei reikia, skonį pakoreguojame citrinos sultimis, gabaliuku datulės ar mikro žiupsneliu druskos.
4. Paruoštą kremą supilame ant pagrindo. Uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldiklį minimum 4 valandom, bet geriausia visai nakčiai.
5. Kitos dienos ryte perkeliame tortą į šaldytuvą, kad iš lėto atitirptų. Prieš valgant, paruošiame šokoladinį glajų. Šokoladą ištirpiname – sulaužytą gabaliukais sudedame į mažesnį puodą, kurį dedame į didesnį puodą su vandeniu. Pakaitiname kol šokoladas ištirps. Įdedame kokosų aliejaus ir gerai išmaišome. Atvėsiname ir užpilame ant torto. Užberiame susmulkintus migdolo riešutus.
6. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *