Kalėdiniai meduoliai

Jei kas dar neišsikepėte Kalėdinių meduolių, tai jau pats laikas raitotis rankoves, sukviesti visą šeimą ir draugus į virtuvę, minkyti tešlą ir po namus paskleisti  nuostabiuosius cinamono, gvazdikėlių ir kardamono aromatus.

Taip jau yra su tais meduoliais, kad kuo anksčiau užminkysime meduolių tešlą, tuo skanesni jie bus. Sakoma, kad geriausia meduolių tešlą yra pasiruošti prieš geras šešias savaites. O labai jau senais laikais ją brandindavo mėnesių mėnesiais. Bet taip jau nutinka, kad ne visada pavyksta dar lapkričio vidury pradėt ne tik planuoti, bet ir ruoštis šventėms. Iš patirties galiu patikinti, kad iki Šv. Kalėdų likus maždaug dviem savaitėms, dar galima spėti apsirūpinti meduoliukais.

Paprastai meduolių tešla yra brandinama tam, kad pasikeistų tešlos struktūra ir kad pilnai atsiskleistų prieskoniai. Tešlą šaltoje vietoje galima brandinti nuo 12 valandų iki šešių savaičių.

Kitas būdas yra brandinti jau iškeptus meduolius. Laikomi sandariame inde jie gali išbūti ir kelis mėnesius. Per tą laiką jie kiek suminkštėja ir atsiskleidžia prieskonių skonis bei aromatas. Aš dažniausiai tešlą pabrandinu 12 – 24 val., o paskui jau iškeptus meduolius laikau sandariame inde tiek, kiek lieka laiko iki Šv. Kalėdų arba dar ilgiau, jei kartais per stebuklą jie visi nesusivalgo ir nebūna išdovanoti.

Meduoliai ne tik nepaprastai skanu. Jie puikiai tinka būti padovanoti. Taip pat gali būti ir kaip dekoro detalės ar žaisliukai ant eglutės. Tokiu atveju reikia nepamiršti padaryti virvelėms skylutes, kai iš tešlos su formele spaudžiame meduoliukus. Tam man geriausiai pasitarnauja kokteilių šiaudelis.

Linkiu pačių jaukiausių ir šilčiausių potyrių minkant, kočiojant, kepant ir skanaujant kvapniuosius meduoliukus!

Kalėdiniai meduoliai
250 g medaus
100 g sviesto
75 g nerafinuoto cukraus
2 kiaušiniai
2 a.š. cinamono
1-2 a.š. malto imbiero
1/2 a.š. maltų gvaizdikėlių
1/2 a.š. malto kardamono
2 a.š. kepimo miltelių
500 g speltos miltų
Glajui (nebūtinai):
1-2 š. citrinos sulčių ir cukraus miltelių
Gaminimas:
1. Medų, sviestą ir cukrų puode užverdame ir maišydami ant lėtos ugnies pakaitiname, kol ištirpsta cukrus. Paliekame ataušti.
2. Miltus sumaišome su prieskoniais ir kepimo milteliais.
3. Kiaušinius gerai išplakame ir sumaišome su medaus mase.
4. Dalimis dedame miltus ir viską gerai išmaišome. Dedame į indą, uždengiame rankšluostėliu arba įsukame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą arba kitą vėsią vietą. Šaltai laikome nuo 12 valandų iki 6 savaičių.
5. Ištraukus tešlą iš šaldytuvo leidžiame jai trumpai apšilti. Iškočiojame tešlą kočėlu norimo storio (nuo kelių milimetrų iki 2 cm) ir su formelėmis išspaudžiame meduoliukus. Jei norėsime juos kabinti, nepamirštame su kokteilių šiaudeliu padaryti skylutes virvelei.
6. Kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje priklausomai nuo meduoliukų storio apie 5 -15 minučių, kol švelniai paruduoja.
7. Atvėsusius sudedame į sandarų indą.
8. Jei norime papuošti, citrinos sultis sumaišome su cukraus milteliais. Jų dedame kol glajus pasidaro tirštas. Išpuoštus reikia palaikyti kol pilnai išdžius.
9. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *