Moliūgo pyragas su cinamonu, imbieru, gvazdikėliais ir kardamonu

Minkštas, purus ir drėgnas. Sodraus ir turtingo skonio, kurį suteikia nuostabieji stebuklingieji prieskoniai – cinamonas, imbieras, gvazdikėliai ir kardamonas. Tarsi švelniai Šv. Kalėdomis kvepiantis meduolis. Tiesą sakant, pirmą kartą jį kepdama nieko daug nesitikėjau. Turėjau likusios moliūgo tyrės, kurią norėjau kur nors panaudoti. Tačiau šis moliūgo pyragas mane maloniai nustebino. Ir ne tik mane vieną, nes kažkaip akimirksniu išgaravo nuo stalo. Vos spėjau vieną gabaliuką rytojaus pusryčiams saugiai pasislėpti. Nereikia net sakyti, kad jį kepiau dar ne vieną sykį. Ir matyt dar pagalvosiu, ar jo neiškepus Šv. Kalėdų stalui.

Dabar trumpai apie tai, kaip pasiruošti moliūgo tyrę. Kuri tobulai tinka ir pyragui, ir keksiukams, ir blynams, ir nepaprasto skanumo sriubai. Visiems šiems patiekalams moliūgą kepu orkaitėje, nes taip iškeptas jis būna labai gero sodraus skonio. Be to, toks moliūgo paruošimo būdas sutaupo nemažai laiko. Nereikia vargti lupant jo kietą žievę ir paskui dar pjaustyti gabaliukais. Užtenka tik suraikyti riekėmis ir su visa žieve (pašalinus sėklas) suguldyti į skardą. Tada šaunu į 180°C orkaitę ir kepu apie 30 – 45 min., kol suminkštėja. Nuo iškepto moliūgo nuimu žievę ir su elektriniu smulkintuvu suplaku į tyrę. Jei visos moliūgo tyrės iš karto nesunaudoju suplanuotam patiekalui, likučius sudedu į indelį ir laikau šaldytuve iki savaitės.

Priklausomai nuo kepamo moliūgo rūšies gali gautis skirtingo tirštumo tyrė. Jei matote, kad pyragui skirta tyrė per skysta, nuvarvinkite ją sietelyje. Tuo tarpu, jei virsite moliūgų sriubą, dėl to galvos sukti nereikia. Aš dažniausiai kepu muskatinius moliūgus ir iš jų gauta tyrė tobulai tinka pyragui be jokio nuvarvinimo.

Vietoj kiaušinio naudojau maltus linų sėmenis. Norėjau, kad pyragas būtų pilnai augalinės kilmės. Bet jei norite, recepte nurodytą linų sėmenų kiekį keiskite vienu kiaušiniu. Miltai dviejų rūšių – viso grūdo avižų ir viso grūdo speltos. Viso grūdo miltai gaunami sumalus visą grūdą, tad jie būna su visomis savo naudingomis medžiagomis ir labai reikalingomis skaidulomis. Pavalgius kepininių iš viso grūdo miltų ilgesnį laiką lieka sotumo jausmas, nes organizmui yra darbo – yra ką virškinti 🙂 Tad labai rekomenduoju baltus rafinuotus miltus keisti į viso grūdo miltus. Iš esmės beveik visus kepinius galima kuo puikiausiai kepti iš viso grūdo miltų ir aš tai sėkmingai darau jau ne vienus metus.

Nepamirškite įberti džiovintų razinų, spanguolių ar kitų džiovintų uogų. Be jų pyragas būtų kiek nuobodus, plius suteikia natūralaus saldumo, nes pats pyragas nėra labai saldus. Riešutai, ypač graikiški, irgi puikiai tiktų.

Jei per pirmą dieną nesušveisite šio moliūgo pyrago, pastebėsite, kad su kiekviena diena vis labiau atsiskleidžia į pyragą subertų prieskonių skonis bei aromatas. Tad siūlau šį moliūgo pyragą išsikepti bent iš vakaro ir per naktį leisti jam subręsti. Kuo ilgiau brandinsite, tuo ryškesnis prieskonių aromatas jausis. Griežtai dozuojant porcijas ilgiausiai man pavyko jį išlaikyti keturias dienas. Neįsivaizduoju, kaip būtų galima tokį skanėstą išlaikyti ilgiau 🙂

Moliūgo pyragas su cinamonu, imbieru, gvazdikėliais ir kardamonu
Kepimo indas 10×23 (tinka ir didesnis, tik pyrago storis ir kepimo laikas bus kitoks)
1 v.š. maltų linų sėmenų arba 1 kiaušinis
200 g moliūgo tyrės
80 g nerafinuoto cukraus
50 ml aliejaus
120 ml augalinio ar karvės pieno
90 g viso grūdo avižų miltų
90 g viso grūdo speltos miltų
2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. malto cinamono
1/2 a.š. maltų gvazdikėlių
1/2 a.š. malto kardamono
1/2 a.š. imbiero miltelių
žiupsnelis druskos
50 – 70 g razinų arba džiovintų spanguolių
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitiname iki 180°C. Pasiruošiame kepimo indą. Jei jis ne silikoninis, išklojame kepimo popieriumi.
2. Linų sėmenis mažame indelyje užpilame 3 valgomaisiais šaukštais vandens ir paliekame apie 10-15 min., kad išbrinktų.
3. Viename dubenyje gerai suplakame išbrinkusius linų sėmenis, moliūgo tyrę, cukrų, aliejų ir pieną (labai patogu tai daryti su rankiniu elektriniu smulkintuvu).
4. Kitame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir druską. Gautą mišinį persijojame į paruoštą skystą moliūgo masę. Gerai išmaišome. Suberiame razinas ar džiovintas spanguoles, išmaišome.
5. Gautą masę supilame į kepimo indą ir kepame apie 40 min., kol įbestas medinis pagaliukas lieka švarus.
6. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *