SLYVŲ PYRAGAS
Apie šį slyvų pyragą rašyti daug nereikia. Keptas daugybę kartų – niekada nepavedė. Greitai pagaminamas. Dar greičiau suvalgomas (normuoti reikia, kitaip gręsia apsivalgymas!!!). Tobulai tinkantis savaitgaliui prie puodelio kavos ar arbatos.
Keptų slyvų skonis nepakartojamas. Šiek tiek rūgštus, bet nepriverčiantis suraukti kaktos, smagiai saldus, bet ne taip, kad širdis apsaltų.
Pyragui bekepant, tešla gražiai pakyla ir paskandina savyje slyvų puseles. O kad tešla tikrai pakiltų, o pakilusi nesubliukštų – pasistenkite labai gerai išplakti sviestą, cukrų ir kiaušinius. Ir įmaišę persijotus miltus nedelsiant pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę.
Slyvų pyragas
125 g speltos miltų
1 arbat. šaukštelis kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
100 g nerafinuoto cukraus
115 g sviesto (minkšto)
2 kiaušiniai
apie 10 – 12 slyvų
1 valg. šaukštas cinamono
1 valg. šaukštas nerafinuoto cukraus
gera sauja migdolų plokštelių
Gaminimas:
1. Slyvas perpjauname per pusę ir išimame kauliukus. Pyrago formą ištepame sviestu. Aš naudojau 23 cm dydžio atsegamais kraštais formą. Orkaitę įjungiame 180 C.
2. Viename inde sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską.
3. Kitame inde mikseriu gerai išplakame cukrų su minkštu sviestu. Į išplaktą masę po vieną sudedame kiaušinius ir vėl gerai išplakame.
4. Persijojame miltus su kepimo milteliais ir druska. Sudedame į kiaušinių plakinį. Viską gerai išmaišome.
5. Tešlą suverčiame į kepimo formą. Ant viršaus odele į apačią išdėliojame slyvas, pabarstome cinamonu, cukrumi ir migdolų plokštelėmis. Kepame apie 55 minutes. Ar iškepęs, patikriname su mediniu pagaliuku.
6. Skanaus!