Brokolių, morkų ir saulėgrąžų daigų salotos su moliūgo sėklomis

Už lango balta šalta žiema, o mano lėkštėje – pavasaris. Žalias, šviežias ir gaivus. Pagrindiniu smuiku šį kartą groja saulėgrąžų daigai. Traškūs, sultingi ir turtingi pačių įvairiausių vitaminų ir mineralų, ypač B grupės vitaminų, vitamino E, kalcio, geležies, magnio, fosforo, taip pat baltymų, skaidulų, fermentų ir chlorofilo. Tai nuostabus šviežutėlis, vietinis (ant savo palangės ar iš artimiausių augintojų įsigytas), neatkeliavęs iš toli ir pakeliui neišbarstęs dalį naudingų maistinių medžiagų gamtos stebuklas. Sunku būtų šiuo metų laiku ką nors šviežesnio ir surasti.

Prirašiau daug gražių žodžių apie saulėgrąžų daigus, nes iš tiesų esu jų gerbėja ir uoli valgytoja, ir tuom noriu pasidalinti su jumis visais. Ir šiaip, juk rauginti kopūstai ir visos šakninės daržovės, džiuginusios mus visą šaltąjį sezoną, jo pabaigoje būna kiek ir nusibodusios. O štai šviežutėliai saulėgrąžų daigai yra puikus šviežių daržovių asortimento ant mūsų stalo paįvairinimas, mitybos praturtinimas ir tikra puošmena lėkštėje.

Ruošiant šias salotas taip pat naudojau brokolius, žiedinius kopūstus (įvairiausių rūšių kopūstai kopūstėliai žiemą būtina daržovė!!!), morkas ir žirnių daigus. Užbėriau lengvai pakepintomis moliūgo sėklomis. Padažas pats paprasčiausias  koks tik begali būti (bet kartu ir skaniausias, neužgožiantis natūralaus daržovių skonio) – alyvuogių aliejus, citrinos sultys, šviežiai malti juodi pipirai ir žiupsnelis druskos. Vietoje mano minėtų daržovių šalia daigų naudokite bet kokias turimas daržoves. Jokių griežtų sudėtinių dalių ir jų proporcijų čia nėra ir būti negali. Esmė – valgyti kuo daugiau šviežių daržovių.

Tad belaukdami pavasario ir jo dovanojamų šviežių žalumynų, traškinkime saulėgrąžų (ir ne tik jų) daigus, stiprinkime imunitetą, pasikraukime energija ir būkime sveiki!

 

Brokolių, morkų ir saulėgrąžų daigų salotos su moliūgo sėklomis
2 porcijos
1/2 brokolio
2 morkos
1/2 nedidelio žiedinio kopūsto
2 geros saujos saulėgrąžų daigų
1 gera sauja žirnių daigų
1/2 stiklinės moliūgo sėklų
Padažui:
4-5 š. alyvuogių aliejaus
2-3 š. citrinos sulčių
žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
žiupsnelis druskos
Gaminimas:
1. Brokolį ir žiedinį kopūstą susmulkiname nedideliais žiedinėliais. Sutarkuojame morkas.
2. Moliūgo sėklas trumpai apkepame keptuvėje, kol švelniai paruduos.
3. Visas daržoves paskirstome tarp dviejų dubenėlių, sudedame daigus ir užberiame moliūgo sėklas.
4. Padažui skirtus ingredientus gerai sumaišome ir užpilame ant salotų.
5. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *