Budos dubuo arba tiesiog salotų dubuo su špinatais, pomidorais, keptomis daržovėmis, grikiais ir avinžirniais

Paskutiniu metu populiariausias mano vakarienės patiekalas yra Budos dubuo (Buddha Bowl). Gal ir skamba neįprastai, bet pati idėja man yra be galo nuostabi. Kai tik ją atradau, artimai susidraugavau ir matyt, ilgai dar draugausiu:) Tai yra vieno dubens patiekalas, kurį sudaro tiek žalios, tiek termiškai apdorotos daržovės, baltyminis maistas (dažniausiai augalinės kilmės), grūdai, taip pat įvairiausi priedai kaip sėklos ir riešutai. Kiekvienas į dubenį guldomas komponentas sudėliojamas atskirai, nemaišant vieno su kitu. Tikriausiai dėl to, kad būtų galima pasigrožėti atskiromis spalvomis, formomis ir tekstūra.  Užpilama viską apjungiančiu padažu. Labai paprasta, sveika, skanu ir gražu.

Kodėl toks pavadinimas – Budos dubuo (Buddha Bowl)? Aiškaus atsakymo niekas nepasakys. Vieni mano, kad tai susiję su gausiai, tarsi kalnas, visokiausių gėrybių prikrautu dubeniu, kas primena apvalų Budos pilvuką. Kiti sako, kad iš tiesų Buda neturėjo apvalaus pilvuko ir tai yra tiesiog įvairaus vegetarinio maisto dubuo.

Kaip ten bebūtų su tuo pavadinimu, esmė yra pačio dubenėlio turinyje, kurį kiekvieną kartą galima susidėlioti vis kitokių spalvų ir skonių (o tai reiškia pamaitiname save vis kitomis maistinėmis medžiagomis, kas yra labai pagirtina, naudinga, sveika ir t.t.).

Šį kartą į dubenį sudėjau špinatus ir pomidorus – šviežių daržovių dalis. Orkaitėje apkepiau paprikas, morkas ir svogūną – štai ir termiškai apdorotos daržovės. Baltymams – keptuvėje su prieskoniais pakepiau virtus (arba galima konservuotus) avinžirnius. Grūdų daliai – išsiviriau grikius. Po ranka neturėjau jokių sėklų ar riešutų, bet lengvai apkeptos saulėgrąžos arba moliūgo sėklos būtų labai tikusios. Naudojau žolelių – petražolių ir kalendrų – padažą, kurį be galo mėgstu. Labai rekomenduoju šį padažą pasigaminti iš anksto. Ilgiau pastovėjęs šaldytuve žolelių padažas atsiskleidžia sodresniais skoniais.  Dažniausiai pasidarau didesnį jo kiekį. Taip sutaupau laiką – kai reikia, iš karto turiu po ranka plius padažas būna gerai subrendęs.

Jei pasiplanuoju iš anksto ir turiu jau išvirtus grūdus (grikiai, rudieji ryžiai, bolivinė balanda, perlinės kruopos ir kt.) bei išvirtus ankštinius (arba gelbėja sandėliuke stovinčios konservuotų pupelių, avinžirnių atsargos), tai vakarienė pasigamina beveik kosminiu greičiu. O tai taip svarbu!!! (Juk tiek daug norisi nuveikti bei skirti laiko šeimai, draugams ir pačiai sau, o ne vien suktis virtuvėje, kas man dažną kartą nutinka). Lieka susipjaustyti turimas sezonines daržoves ir dalį jų pašauti į orkaitę. Kol jos kepa, susiplaku padažą, jei neturiu iš anksto pasiruošusi. Tada lieka pati maloniausia dalis – gražiai sukomponuoju Budos dubenį ar dubenius (priklausomai kiek yra valgančiųjų) ir užpilu padažiuku. Tokiu būdu galima apsisukti per maždaug 20 minučių. Tobulai subalansuotai vakarienei skirti tiek laiko yra beveik tobula:)

Tikiu, kad ir jums patiks ši Budos dubens idėja. Ir dar. Svarbiausias momentas, kurio stengiuosi nepamiršti. Viską sudėjus į dubenį akimirkai sustoti, pasigrožėti, padėkoti ir iš lėto pradėti mėgautis nuostabiu maistu.

Budos dubuo arba tiesiog salotų dubuo su špinatais, pomidorais, keptomis daržovėmis, grikiais ir avinžirniais
2 porcijos
Salotoms:
2 vidutinio dydžio morkos, supjaustytos pagaliukais
1 raudonoji paprika, supjaustyta juostelėmis
1 vidutinio dydžio saldus arba paprastas svogūnas, supjaustytas pusžiedžiais
1/2 stiklinės grikių
1 stiklinė virtų arba konservuotų avinžirnių
1/2 a.š. rūkytos paprikos miltelių
1/4 a.š. ciberžolės
1/4 a.š. čili miltelių
druska
2 saujos špinatų
2 vidutinio dydžio pomidorai, supjaustyti
keletas šaukštų alyvuogių aliejaus daržovių ir avinžirnių kepimui
Padažui:
1 česnako skiltelė
1 a.š. medaus
3 šaukštai citrinos sulčių
2 šaukštai smulkintų petražolių
2 šaukštai smulkintos kalendros
90 ml alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
1. Įkaitiname orkaitę iki 200 C. Į skardą sudedame morkas, paprikas ir svogūną, pašlakstome keliais šaukštais alyvuogių aliejaus, apibarstome druska ir pipirais. Gerai išmaišome. Kepame apie 15-20 minučių kol daržovės suminkštėja ir lengvai apskrunda.
2. Išverdame grikius. Stengiamės jų nepervirti, kad grikiai neištižtų ir kiekviena kruopelytė išlaikytų savo formą.
3. Keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus. Suberiame nusausintus avinžirnius, apibarstome rūkytos paprikos milteliais, ciberžole, čili, druska ir geria išmaišome. Kepame ant vidutinio karščio ugnies vis pamaišant apie 10 minučių, kol avinžirniai gražiai apkepa.
4. Kol orkaitėje kepa daržovės, pasigaminame padažą. Visus padažui skirtus ingredientus sudedame į maisto smulkintuvą/blenderį ir suplakame iki vientisos masės. Paragaujame ir jei reikia, skonį pakoreguojame citrinos sultimis ir/arba druska.
5. Dubenėliuose gražiai suguldome keptas daržoves, špinatus ir pomidorus,  išvirtus grikius ir avinžirnius. Užpilame padažu.
6. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *