LAPINIO KOPŪSTO (KALE) TRAŠKUČIAI (ČIPSAI)

kale dubenely2

Vakar parduotuvėje pamačiusi lapinį kopūstą kale iš kart įsimečiau į prekių vėžimėlį. Puikumėlis, pagalvojau. Seniai jau jį bevalgiau. Gal ir turguje jau reikėtų jo paieškoti, bet matyt ankstoka. Ši daržovė dar nėra labai populiari Lietuvoje. Praėjusį sezoną Kalvarijų turguje ja prekiavo tik vienas ūkininkas. Pamenu, kol besišnekučiuojant jis man kimšdavo didžiausią maišą lapinio kopūsto kale, aplink sustoję kiti pirkėjai pradėdavo klausinėti – tai kaip vadinasi šitie lapai, kaip juos kepat, ar skanūs, labai sveiki? Išgirdę daug pagiriamųjų žodžių šio kopūsto atžvilgiu, ne vienas susigundydavo išbandyti naują daržovę. Būdavo ir žinančių apie jo stebuklingas galias. Viena solidaus amžiaus moteris, taip pat nusipirkusi didžiausią glėbį lapinio kopūsto kale pasidalino, kad jau kelintus metus perka šį kopūstą, daro kokteilius ir jaučiasi be galo žvali ir sveika. Ir pasigyrė, kad gydytojai, eilinį kartą patikrinę jos sveikatą pasakė, kad jos organizmas yra jaunesnis, nei priklausytų pagal jos amžių. Už tai ji dėkinga lapiniam kopūstui. Tai kuom gi jis ypatingas?

kale nekeptas1Mitybos specialistai įtraukia jį į sveikiausių produktų sąrašus ir vadina „super“ maistu. Visų pirma, lapinis kopūstas kale yra vertinamas dėl stiprių antioksidantinių savybių (antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie kenkia mūsų ląstelėms, dėl ko pradeda lipti visokios ligos ir spartėja senėjimo procesas). Taip pat lapinis kopūstas kale yra vienas maistingiausių maisto produktų visoje planetoje. Tai reiškia, kad jei atsidūrę negyvenamoje saloje neturėtume nieko daugiau ką valgyti, bet vien tik lapinį kopūstą kale, ne tik kad kuo puikiausiai išgyventume, bet ir išlaikytume visai neblogą sveikatos stovį iš šio kopūsto gaudami visas pagrindines maisto medžiagas, vitaminus (ypač daug turi A, C, K, B 6), būtiniausius mineralus, skaidulas, taip pat kitas naudingas medžiagas, tame tarpe ir kovojančias su vėžio ląstelėmis.

kale iskeptas2

Jei dar reikia įrodymų, kaip sveika yra valgyti lapinį kopūstą kale, pažiūrėkite kaip jį šlamščia mano vėžliukas. Visą savo ilgą gyvenimą (pas mane jis gyvena apie 20 metų!) jis be galo mėgo kiaulpienes, ir ypač agurkus. Tačiau savo įpročius pakeitė praėjusiais metais, kai jam pasiūliau lapinį kopūstą kale. Tai nuo šiol, jei tik yra pasirinkimo galimybė, jis visada pirmiausiai renkasi lapinį kopūstą kale visiškai ignoruodamas šalia gulinčius kitus žalumynus.

tortila

Lapinį kopūstą galima dėti į salotas, kokteilius, sriubas. Taip pat iš jų gaminti traškučius (čipsus), kurių receptu ir noriu pasidalinti. Tai nerealus bulvių čipsų pakaitalas. O pagaminti juos yra nepaprastai lengva. Iškepę jie būna traškut traškutėliai. Akimirksniu išgaruoja nuo stalo. Šiame recepte aš juos pagardinau tik druska. Bet galima papildomai pridėti ir kitų prieskonių, pavyzdžiui čili miltelių, kajeno pipirų, kumino ir t.t.

Internete yra nemažai receptų, kaip pasigaminti lapinio kopūsto traškučius. Receptuose varijuoja kepimo temperatūra ir laikas. Po keleto bandymų man geriausiai traškučiai iškepa nelabai karštoje orkaitėje (150 C) kepant apie 10 – 15 minučių.

Svarbu nepamiršti kelių dalykų, kurie garantuos, kad gausis tikrai  TRAŠKŪS traškučiai.

PIRMA – juos nuplovus labai svarbu gerai išdžiovinti (salotų džiovyklėje arba su popieriniu rankšluosčiu), nes drėgmė neprisideda prie traškumo atsiradimo.

ANTRA – kiekvieną lapelį su visom jo garbanėlėm rūpestingai išmasažuoti su aliejumi.

TREČIA – skardoje išdėlioti vienu sluoksniu, kad kiekvienas lapelis keptu tolygiai.

kale dubenely1

Lapinio kopūsto (kale) traškučiai (čipsai)
Ryšulėlis lapinio kopūsto
1-2 valgomi šaukštai alyvuogių aliejaus
Druskos
Gaminimas:
1. Nuskabome lapelius nuo kieto koto (jį galima sunaudoti kokteiliams). Nuplauname ir gerai išdžioviname. Pašlakstome aliejumi ir pabarstome šiek tiek druskos. Kiekvieną lapelį gerai išmasažuojame, kad aliejus padengtų visą lapelio plotą ir jo garbanėles.
2. Vienu sluoksniu išdėliojame ant skardos ir šauname į iki 150 C įkaitintą orkaitę. Kepti apie 10-15 minučių, kol švelniai paruduoja. Toli nenueiti nuo orkaitės, nes traškučiai uždelsus juos laiku ištraukti greitai perkepa. Jei kepame iš karto dvejose skardose (dažniausiai taip ir būna), tai po pusės kepimo laiko pakeisti skardas vietomis.
3. Skanaus traškėjimo!

 

 

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *