Žiedinių kopūstų, pomidorų ir grikių salotos

Salotos yra toks nuostabus patiekalas, kurį gaminant improvizacijai ribų nėra ir būti negali. Štai kad ir šios salotos. Dėl naudojamų prieskoninių žolelių gausos šios salotos panašios į vidurinių rytų šalyse labai mėgstamas salotas/užkandį tabbouleh. Tiesą sakant, iš jų ir pasisėmiau įkvėpimo, tik vietoje tradiciškai naudojamų bulgur kruopų man norėjosi žiedinio kopūsto ir grikių iš Dzūkijos lygumų. Jei naudoti tik žiedinius kopūstus, gaunasi puikus garnyras prie bet kokio patiekalo. O pridėjus grikių, pačios salotos gali atstoti pagrindinį patiekalą. O tai man labai patinka – greitai, sveikai ir skaniai plius viskas vienoje lėkštėje.

Salotas galima valgyti iš karto. Tačiau palaikius paruoštas keletą valandų ar per naktį, prieskoninių žolelių skonis atsiskleidžia žymiai ryškiau – tad tikrai verta salotas pasigaminti iš anksto.

Pagrindinė vinis šiose salotose yra žolelės ir jų kiekis. Svarbiausia – nepagailėti jų. Aš naudojau petražoles, kalendras ir mėtas. O paskutinis prisilietimas yra citrinos sultys, kurių irgi nepataupykite – pilkite ir ragaukite tol, kol pagal jūsų skonį bus tobula. Man skaniausia būna išspaudus beveik visos geros citrinos sultis ir šiek tiek užtarkavus citrinos žievelės.

Žiedinių kopūstų, pomidorų ir grikių salotos
4 porcijos
1 nedidelis žiedinis kopūstas
2 stiklinės virtų grikių
3 – 4 didesni pomidorai, supjaustyti mažais gabalėliais
ryšulėlis svogūnų laiškų, smulkiai supjaustytų
po ryšulėlį petražolių, kalendros ir mėtų, smulkiai supjaustytų
5-6 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 citrina – reikės sulčių ir nutarkuotos žievelės
žiupsnelis druskos
Gaminimas:
1. Žiedinį kopūstą susmulkiname maisto kombaine/blenderiu iki ryžių dydžio grūdelių arba labai smulkiai supjaustome peiliu.
2. Dubenyje sumaišome žiedinį kopūstą, grikius, pomidorus, svogūnų laiškus ir žoleles.
3. Užpilame alyvuogių aliejų ir maždaug pusės citrinos sulčių, užtarkuojame šiek tiek citrinos žievelės ir pabarstome žiupsneliu druskos. Gerai išmaišome. Paragaujame, ir jei reikia, skonį koreguojame papildomai įpilant citrinos sulčių ir/arba druskos.
4. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *