Avižų kruopų košė

Esu rašiusi apie per naktį užpilamus avižinius dribsnius. Jei jie nėra iš tų, kurie išverda per 1 minutę, tai tikrai geras pusryčių variantas. Bet visgi avižiniai dribsniai nėra pilnos struktūros grūdai, tad nenuostabu, kad po jų neužilgo vėl norisi valgyti. Draugų ratelyje ar edukaciniuose kursuose dalinantis apie košių naudą pusryčiams ne kartą girdėjau tokią nuomonę, kad geriau jau kiaušinienė (ir pageidautina su šoninės gabaliuku), nei košė, nes tada tikrai sočiai pavalgai. Tikrai taip, pavalgius daugiau mažiau perdirbtus grūdus, iš kurių verdame košę, alkio jausmas atkeliauja greičiau, nei sukirtus kiaušinienę. Nes grūdai perdirbimo metu praranda dalį skaidulų (ir kitų naudingų maistinių medžiagų), kurios ir  suteikia ilgą sotumo pojūtį. Šį kartą noriu apginti košės pozicijas ir pakalbėti apie labai vertingą ir naudingą pusryčių patiekalą – neskaldytų avižų kruopų košę.

Neskaldytos avižų kruopos yra pilnos struktūros grūdai, nuo kurių pašalintas tik viršutinis lukštas.  Kartais pasitaiko, kad viršutinis lukštas nebūna gerai pašalintas ir valgant juos reikia rankioti iš burnos, kas tikrai gali atmušti bet kokį norą valgyti tokią vertingą košę. Tikrai taip neturi būti. Esu pati ne kartą tuos lukštus rankiojusi iš vaikų lėkštės… Prisiminkite kokią pakuotę pirkote ir daugiau tokios nebesirinkite. Geriau paieškokite kitų gamintojų. Paprastai ūkininkų ar ekologiškos avižų kruopos būna kokybiškos ir jei pasitaiko visame puode vienas lukštas, tai jau ne bėda.

Avižos yra vienos vertingiausių kruopų. Jos turi visas pagrindines maistines medžiagas – daug sudėtinių angliavandenių, riebalų ir baltymų, įskaitant reikalingų amino rūgščių, taip pat B grupės vitaminų, mineralų, skaidulų. Tikrai ir labai vertos atsidurti ant mūsų pusryčių stalo.

Kad ryte sutaupyti laiko, apie pusryčius reikėtų pagalvoti iš vakaro ir avižas palikti užmerktas vandenyje per naktį. Kruopoms mirkstant vandenyje sutrumpėja ne tik virimo laikas, bet grūdai tampa vertingesni ir organizmas geriau pasisavina naudingas medžiagas.

Ryte nupilame vandenį ir užpilame mėgstamu augaliniu pienu. Ant lėtos ugnies paverdame apie 10-15 minučių ir dar 5-10 minučių leidžiame pabrinkti. Reikia pripažinti, kad net ir per naktį mirkytas kruopas virti ir brinkinti užima šiek tiek laiko. Bet ir čia yra išeitis – galima išsivirti didesnį košės kiekį ir jį laikyti šaldytuve iki 3 dienų. Ryte liks tik pasišildyti papildomai įpylus pieno (nes ilgiau stovėdama košė labai sutirštėja).

Tinkamai išsivirti košę yra tik pusė darbo. Kita pusė – pasirinkti gardžius ir sveikus pagardus, į kuriuos tik užmetus akį taip ir norisi kuo greičiau sukirsti tą košę. Aš labiausiai mėgstu ant košės užsiberti daug uogų (šviežių arba šaldytų – pagal sezoną), Ceilono cinamono ir įsidėti gerą šaukštą riešutų sviesto. Vietoje uogų puikiai tinka bet kokie sezoniniai vaisiai, taip pat džiovintos uogos ir vaisiai.

Kad šaldytos uogos neatvėsintų košės, prieš dedant į košę aš jas atitirpinu. Kad maksimaliai išsaugoti visus vitaminus ir kitus gėrius esančius uogose, šaldytas uogas galima iš vakaro suberti į dubenį ir palikti per naktį šaldytuve. Arba ryte suberti šaldytas uogas į dubenį ir juo vietoje dangčio uždengti puodą, kuriame baiginėja virti košė (kokiai 10 minučių, kol verda ir likusiam laikui, kol brinksta). Nuo košės kylantys garai atšildo uogas, jos išleidžia savo sultis ir švelniai sušyla.

Jei norisi saldesnės košės, virimo pabaigoje įdėkite trintą bananą, kuris suteiks ne tik saldumo, bet ir švelnią tekstūrą.

Avižų kruopų košė
4 porcijos
180 g (1 stikl.) neskaldytų avižų kruopų
2 stikl. augalinio pieno (man skaniausia su migdolų)
žiupsnelis druskos
Pagardinimui:
Ceilono cinamonas (būtinai naudokit, super dalykas)
Šviežios arba šaldytos uogos
Sezoniniai vaisiai
Mėgstamas riešutų sviestas
Gaminimas:
1.Iš vakaro kruopas perplauname ir puode užmerkiame nakčiai.
2. Ryte perplauname, užpilame pienu, pasūdome ir užvirus ant mažos ugnies verdame apie 10 – 15 min. Išjungus kaitrą leidžiame pabrinkti dar apie 5 – 10 min. Kruopos turi būti minkštos, bet neištežusios ir kad būtų ką kramtyti.
3. Dedame į lėkštę, užsiberiame uogų ir cinamono, įsidedame riešutų sviesto.
4. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *