Šakšuka (shakshuka) – troškintose daržovėse kepti kiaušiniai

Mane žavi šalys, turinčios ir nepaprastą istoriją, ir gerą virtuvę. Tokios, kuriose yra tiek daug ką pamatyti, kad negali rytais ilgai vartytis lovoje, bet šoki iš jos su aušra ir skubi ten, kur dar nesugužėjo minios turistų, kur gali pajausti vietinių žmonių kasdienybę ir gyvenimo ritmą, kur nosį kutena egzotiški aromatai ir užkąsti kviečia jaukios šeimų valdomos užeigėlės. Izraelis yra ta šalis, kuri viso to turi apščiai ir dar su kaupu. Ir nors joje lankiausi prieš keletą metų, kiekvieną kartą, kai tik ateina noras pasigaminti šakšukos, visada mintimis sugrįžtu į Jeruzalės turguje esančią mažą užeigėlę, kurios šeimininkės ruoštą šakšuką pagal jos šeimos receptą pirmą kartą ir paragavau. Taip ji man patiko, kad nuo šiol šis patiekalas dažnai garuoja ant  mūsų stalo.

Šakšuka – tai keptuvėje troškintos paprikos, svogūnai, pomidorai ir jų glėbyje iškepti kiaušiniai. Žinoma, viskas pagardinta smagiai besikandžiojančiais kumino ir čili pipiriuko prieskoniais. Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos šalyse paplitęs patiekalas skirtingose šalyse gaminamas su vis kitokiomis variacijomis, bet esmė lieka ta pati – troškintos daržovės, jose iškepti kiaušiniai ir įvairiausi prieskoniai.

Ir nors šakšuka dažną kartą laikomas pusryčių patiekalu, aš dažniausiai mėgstu ją gaminti vėlesniems valgymams. Juk daržovės ir baltymai yra tai, kas geriausiai tinka pietums ir vakarienei.

 

Šakšuka (shakshuka) – troškintose daržovėse kepti kiaušiniai
2 geros porcijos
2 vidutinio dydžio raudonos paprikos, supjaustytos siauromis juostelėmis
1 nedidelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
4 vidutinio dydžio pomidorai (be odelės, supjaustyti) arba 1 indelis (400 g) konservuotų pomidorų be odelės
3 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
1 a.š. malto kumino
1 a.š. saldžiosios paprikos miltelių (galima ir rūkytos, jei patinka)
žiupsnelis arba daugiau pagal skonį kajeno arba čili pipirų miltelių
druska ir pipirai
4 kiaušiniai
ryšulėlis petražolių arba kalendrų, smulkintos
lydyto ghi sviesto kepimui
Gaminimas:
1. Keptuvėje įkaitiname ghi sviestą ir sudedame paprikas, svogūną bei įberiame kuminą, saldžiosios paprikos ir kajeno (arba čili) miltelių. Gerai išmaišome ir kepame ant vidutinės ugnies apie 7 – 10 min., kol suminkštės daržovės.
2. Įberiame česnakus ir pakepame apie 1 minutę.
3. Sudedame pomidorus ir viską troškiname dar apie 7 – 10 minučių. Įberiame druskos ir pipirų.
4. Su šaukštu padarome keturias duobutes ir į jas įmušame kiaušinius. Uždengę dangtį kepame keletą minučių, kol kiaušiniai iškepa iki norimo kietumo.
5. Įdėjus į lėkštes apibarstome žalumynais.
6. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *