BOLIVINĖS BALANDOS, AVINŽIRNIŲ IR POMIDORŲ SRIUBA

Kinvos ir pomidoru sriuba leksteje       Pirmą kartą bolivines balandas pirkau prieš kokius 15 metų. Sveiko maisto parduotuvėje Jakšto gatvėje. Tiesiog ėjau pro šalį. Sakau, užsuksiu apsižiūrėti. Pardavėja pasiūlė nusipirkt bolivinės balandos maišelį. Sako, kad nepaprastai sveikas dalykas. Chmm, pagalvojau, man patinka sveiki dalykai. Reikia išbandyt.
Gal kokį vieną kartą išviriau iš jos košę vaikui. Daugiau nesugalvojau, ką galėčiau su ja nuveikti. Tad pragulėjo tas pradarytas maišelis dar keletą metų apleistas stalčiaus kamputyje. Kai už jo užklysdavo mano žvilgsnis, vidinis balsas man papriekaištaudavo, kad geras sveikas dalykas guli nenaudojamas. Bet kad nelabai žinojau, ką iš jos gaminti ir iš ties tada nepasidomėjau, kuom ji tokia sveika. O kai nežinai, tai ir nereikia.

Kinvos ir pomidoru sriuba puode
Šiandien bolivinė balanda mano sandėliuke neužsiguli. Ir perku ne po vieną maišelį. Mėgstam ją visa šeima. Tad trumpai apie ją, jei dar jos “neatradote”. Dabar Lietuvoje bolivinė balanda vis labiau populiarėja. Tačiau Pietų Amerikoje ji naudojama jau nuo seno. Dar inkų imperijos laikais bolivinė balanda buvo vienas pagrindinių produktų ir garbingai buvo vadinama „grūdų motina“ ir „inkų auksu“. Legenda byloja, kad inkų kariai valgydavo taip vadinamus „karo rutuliukus“, padarytus iš balandų miltų ir taukų. Tie maži grūdeliai, tiksliau kalbant – sėklytės, pasižymi beveik tobula aminorūgščių proporcija ir yra geras baltymų ir skaidulų šaltinis. Kalcio ir geležies turi daugiau nei ryžiai, avižos ar kukurūzai. Apščiai turi mangano, fosforo, magnio, cinko, vitaminų E ir B1,B2, B6, B9 (folio rūgštis). O štai glitimo – neturi. Trumpiau tariant, tobulas produktas. Ir galima iš jo gaminti daugybę skanių ir sveikų patiekalų. Mielai pasidalinsiu mūsų šeimos pačiais gardžiausiais ir išbandytais patiekalais.
Šį kartą siūlau išmėginti labai greitai pagaminamą sriubą. Savo prieskonių gama ji panaši į čili sriubą. Skonis švelniai aštrus, tad jei norisi daugiau karščio burnoje, padidinkite čili ir/arba kajeno kiekį. Greitai pagaminsite, jei turėsite jau išvirtų avinžirnių. Pupelės irgi puikiai tinka. Kartais aš dedu ir avinžirnius, ir pupeles kartu. Bet jei sriubos norisi čia ir dabar, tai galima iš sandėliuko išsitraukt konservuotų avinžirnių/ pupelių indelį.
Ir dar kas yra svarbu, gaminant patiekalus su bolivine balanda. Prieš verdant jas reikia labai gerai praplaut. Kad pasišalintų kartokas apvalkalas. Virimui imame 1 dalį bolivinių balandų ir 2 dalis vandens. Išvirusios sėklytės išleidžia uodegėlę. Verda apie 10 – 15 min, priklausomai nuo dydžio. Stengiamės nepervirti, kad neprarastų malonaus traškumo.

Kinvos ir pomidoru sriuba leksteje_3

Bolivinės balandos, avinžirnių ir pomidorų sriuba
apie 4 porcijos
80 g (0,5 stiklinės) bolivinės balandos
1-2 valgomi šaukštai kokosų aliejaus
4 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
1 svogūnas, smulkiai pjaustytas
1 didelė paprika, supjaustyta juostelėmis
400 g indelis konservuotų pomidorų be žievelės
250 g virtų avinžirnių (arba 400 g indelis konservuotų)
2 stiklinės karšto daržovių arba vištienos sultinio
1 valgomas šaukštas paprikos miltelių
1 valgomas šaukštas rūkytos paprikos miltelių
1 valgomas šaukštas kumino
1 valgomas šaukštas džiovinto smulkinto raudonėlio
1/2 arbat. šaukštelio čili miltelių
1/4 arbat. šaukštelio kajeno miltelių
druska
pipirai
patiekimui – laiškiniai česnakai, pjaustyti (puikiai tiks ir svogūno laiškai), tarkuotas kietasis sūris (parmezanas, džiugas ir pan.), 1 citrinos ketvirčiai (jei norisi rūgštelės)
Gaminimas:

1. Pirmiausiai pradedame nuo bolivinės balandos. Kokius 4 – 5 kartus gerai praplauname, kad nesijaustų kartokas skonis. Dedame į puodą, užpilame viena stikline vandens, šiek tiek pasūdome ir verdame apie 10 minučių. Išvirtos sėklos išleidžia mažas uodegėles. Pervirti nereikia, nes jos skaniausios, kai kramtant jaučiasi malonus traškumas. Išvirtą bolivinę balandą atidedame, kol išvirs sriuba.
2. Puode, kuriame virsime sriubą, įkaitinam kokoso aliejų. Dedame smulkiai supjaustytą svogūną. Kepame apie 5 min arba kol pasidarys skaidrus.
3. Įberiame smulkiai sukapotus česnakus, paprikos juosteles, paprikos, rūkytos paprikos miltelius, kuminą, raudonėlį, čili ir kajeno miltelius. Maišant pakepinam apie 5 minutes.
4. Sudedam pomidorus, pasūdome ir įberiam šviežiai maltų pipirų. Gerai išmaišome ir užvirus apie 5 min ant lengvos ugnies paverdame. Jei pomidorai nesmulkinti, su šaukštu ar mentele pačiame puode juos pasmulkiname.
5. Įpylame sultinį su avinžirniais. Paverdas ant mažos ugnies apie 10 min.
6. Sudedame virtas bolivines balandas. Išmaišome. Išjungiame ugnį.
7. Įpylus sriubą į lėkštes, pabarstome laškiniais česnakais, sūriu. Man skanu tiesiai į lėkštę įsispausti šiek tiek citrinos sulčių.
8. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


4 thoughts on “BOLIVINĖS BALANDOS, AVINŽIRNIŲ IR POMIDORŲ SRIUBA”

  • LIUKS, skamba ir atrodo skaniai.
    Norėčiau paragauti 🙂 tik gaila, kad pomidorų nevalgau….

    • Tikrai gaila dėl pomidorų. Bet be jų yra gausybė kitų daržovių. Pamėginkite į puodą įmesti moliūgą, cukiniją ar žiedinį kopūstą:)

    • Tikrai ne per daug:) Visų ingredientų kiekyje šie prieskoniai stipriai nedominuoja, bet subtiliai suteikia skonį. Bet jei nesate jų gerbėja, berkite jų mažiau, kad ir po šaukštelį.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *