Bolivinės balandos rizotas su šparagais ir žirneliais

Prisipažinsiu, kad tik visai neseniai atradau šparagus. Anksčiau tik nužiūrėdavau juos abejingu žvilgsniu ir nesuprasdavau, kodėl kiti alpsta dėl jų. Bet štai vieną dieną, begalvojant ką čia skanaus įdomaus ir naujo pagaminti, akis parduotuvėje užkliuvo už šparagų. Jie tarsi metė man nebylų iššūkį. Iššūkis, žinoma, buvo priimtas – atėjo laikas iš arčiau susipažinti su šia daržove.

Šparagus pamilau nuo pirmo kąsnio. Skaniai traškūs. Ir labai sveiki – turi baltymų, vitaminų A, C, K, B grupės vitaminų, karotino, skaidulų. O juos gaminti yra paprasčiau, nei galėtų atrodyti. Tik reikia nepamiršti vienos svarbios taisyklės – svarbiausia yra jų nepervirti/neperkepti. Jie turi likti pakankamai traškūs. Be to, gaila prarasti visą gėrį, ką savyje turi šparagai, tad verdame/gariname/kepame tik kelias minutes.

Gerai nuplovus reikia nupjauti kietus galiukus. O tada jau fantazijos dalykas, kaip juos pagaminti. Galima trumpai išvirti mažame vandens kiekyje pastatytus stačiai puode (kotelių apačia yra kietesnė nei viršus, tad viršūnėlėms pakanka tik garų). Man labiau patinka kokias dvi tris minutes apkepti keptuvėje šlakelyje alyvuogių aliejaus arba patroškinti įpylus šiek tiek vandens, užberti smulkinto česnako, įspausti citrinos sulčių, truputi druskos, pipirų ir patiekti kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo.

Šį kartą nutariau šparagus įdėti gaminant rizoto su bolivine balanda. Plačiau apie bolivinę balandą rašiau čia. O kad būtų dar skaniau ir pavasariškai žaliau, šparagams į kompaniją pakviečiau žalius žirnelius.

Ir tikrai žinau, kol nesibaigs šparagų sezonas, tol jie bus dažnas svečias mano virtuvėje.

Bolivinės balandos rizotas su šparagais ir žirneliais
3-4 porcijos
1 stiklinė bolivinės balandos, gerai nuplautos ir nusausintos
1 ryšulėlis šparagų (apie 300 g)
1 stiklinė šviežių arba šaldytų žirnelių
1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
apie 500 ml daržovių sultinio, karšto
keli šaukštai alyvuogių aliejaus
100 ml balto sauso vyno (skaniai pasigamina ir be vyno, tik tada prieskonių nepagailėkite)
1 citrina
geras žiupsnis džiovinto raudonėlio
druska ir šviežiai malti pipirai
gabaliukas parmezano ar kito kieto sūrio užtarkuoti
Gaminimas:
1. Šparagus nuplauname, nupjauname sukietėjusius galus ir supjaustome maždaug 2 cm dydžio gabaliukais. Šparagų viršunėles paliekame nesupjaustytas.
2. Keptuvėje įkaitiname kelis šaukštus aliejaus ir sudedame svogūną. Kepame ant vidutinės ugnies kol suminkštės.
3. Suberiame bolivinę balandą ir gerai sumaišome su svogūnais. Trumpai apkepame, kad pasidengtų aliejumi.
4. Padidiname karštį ir įpilame vyną. Maišant pakepame dar keletą minučių.
5. Įpylame stiklinę karšto sultinio, gerai išmaišome ir ant mažos ugnies leidžiame troškintis kol sultinys susigers. Taip pakartojema keletą kartų, kol bolivinė balanda suminkštėja. Gali neprireikti supilti viso sultinio arba gali prireikti jo daugiau (jei pritrūkstate, pilkite karštą vandenį), priklausomai nuo to, kokios patiekalo konsistencijos norisi – biresnės ar tirštesnės. Bolivinė balanda turėtų suminkštėti per maždaug 10 – 12 minučių.
6. Kol bolivinė balanda troškinasi, kitoje keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus ir suberiame šparagų gabaliukus, ant vidutinės ugnies apkepame apie 2 minutes. Suberiame žirnelius, raudonėlį, druskos ir pipirų, gerai išmaišome ir pakepame dar vieną kitą minutę.
7. Kai bolivinė balanda jau minkšta, suberiame apkeptus šparagus su žirneliais, įberiame druskos, šviežiai maltų pipirų ir išmaišome. Nukeliame nuo ugnies.
8. Užtarkuojame 1 šaukštelį citrinos žievelės ir įspaudžiame kelis šaukštus citrinos sulčių, gerai išmaišome.  Jei reikia, skonį pakoreguojame druska, pipirais, citrinos žievele ir jos sultimis – ragaujame kol skonis mus tenkina.
9. Dedame į lėkštes ir užtarkuojame kieto sūrio.
10. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *