Raudonųjų lęšių, morkų ir batatų (saldžiųjų bulvių) sriuba su kariu ir imbieru

Be galo ilga ir fantastiškai  saulėta vasara su gaiviomis salotomis baigėsi. Metas pereiti prie  šiltų sriubų ir troškinukų. Siūlau išsivirti raudonųjų lęšių, morkų ir batatų (saldžiųjų bulvių) sriubą. Labai paprastai paruošiama, be galo gardi ir sveikai pasotinanti. Ši sriuba yra tikras karotenoidų eleksyras. Morkose ir saldžiosiose bulvėse esantys karotenoidai (atpažįstame juos iš ryškiai morkinės/apelsininės spalvos) yra nepaprastai mums reikalingi antioksidantai, kurie mūsų organizme kovoja su laisvaisiais radikalais.

Kad sriuba būtų sotesnė, įdėjau raudonųjų lęšių. Be galo juos mėgstu ir dažnai naudoju sriuboms ir troškiniams. Jie yra švelnaus skonio ir prie morkų bei saldžiųjų bulvių derinasi ne tik spalviškai, bet kartu yra super produktas, turtingas baltymais, skaidulomis, geležimi bei kitais makro/mikro elementais ir vitaminais.

Nepaprastai šiai sriubai dera kario miltelių prieskoniai ir imbieras. Jie suteikia šilumos ir švelnaus aštrumo. Mėgstantys aštriau, įsiberkite šių prieskonių daugiau.  O galutinai tikrasis šios sriubos skonis atsiskleidžia citrinos/žaliosios citrinos sulčių pagalba. Man asmeniškai tobuliausia skonio versija yra į jau išvirtą sriubą lėkštėje įsispausti žaliosios citrinos sulčių ir gausiai užsiberti smulkintų kalendros lapelių. Būtinai tai pamėginkite ir būsite labai skaniai ir maloniai nustebinti nepaprasto skonio gama.

Sriubos tirštumą reguliuokite pagal save. Įpylus daugiau vandens, gausite skystesnę sriubą, mažiau – tirštą troškinuką.

Aš dažniausiai verdu dvigubą kiekį, nei nurodyta recepte. Kad būtų kelioms dienoms. O kad sekančią dieną nebūtų nuobodu valgyti tą patį troškinuką, aš įpylu pomidorų tyrės. Pasikeičia ir konsistencija, ir spalva ir skonis. Jei reikia ar norisi, papildomai įberiu kario miltelių. Kelios minutės ir turime naują patiekalą vakarienei. O vakarui lieka daugiau laiko su savimi, šeima, knyga…:)

Raudonųjų lęšių, morkų ir batatų (saldžiųjų bulvių) sriuba su kariu ir imbieru
Apie 8 porcijos
1 didelis batatas (apie 400 g), supjaustytas mažais kubeliais
2-3 morkos, supjaustytos mažais kubeliais
1 svogūnas, smulkiai susmulkintas
250 g raudonųjų lęšių
2 a.š. kario miltelių (arba daugiau mėgstantiems aštriau)
1 a.š. imbiero miltelių (arba daugiau mėgstantiems aštriau)
1 v.š. alyvuogių arba kokosų aliejaus
Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
1-2 citrinos arba žaliosios citrinos (patiekimui)
ryšulėlis kalendros arba petražolės (patiekimui)
Gaminimas:
1. Puode įkaitiname aliejų ir jame vis pamaišant apkepame svogūną ir morkas, kol suminkštės. Įberiame kario ir imbiero miltelius, gerai išmaišome ir dar kelias minutes pakepame, kad pasklistų prieskonių aromatas.
2. Suberiame batatus ir lęšius, užpilame karštu vandeniu (maždaug 3 – 4 cm aukščiau viso lygio) ir verdame apie 20 – 30 min., kol daržovės suminkštėja, o lęšiai sukrenta. Jei per tiršta, papildomai įpilame karšto vandens. Baigus virti, sriubą pasūdome, įberiame šviežiai maltų juodųjų pipirų ir įspaudžiame vienos citrinos ar žaliosios citrinos sulčių.
3. Sriubą patiekiame ant viršaus užbarsčius smulkintus kalendros arba petražolių lapelius. Šalia padedame ketvirčiais supjaustytą antrąją citriną/žaliąją citriną, kad kiekvienas valgytojas galėtų papildomai įsispausti sulčių.
4. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *