AGUONŲ PYRAGAS

pyragas

Garsusis aguonų pyragas pagal N. Marcinkevičienės knygą “Metai už stalo”. Nepaprastai gardus ir visų mėgstamas, ypač kepamas per Kalėdas. Daugelis tinklaraštininkų yra jį ir kepę, ir aprašę, ir komplimentais apdalinę. Jungiuosi ir aš prie jų, tik su šiek tiek pakoreguota recepto versija.

Kepiau pyragą be miltų, vietoje jų naudojau maltus migdolus. Ir žinoma, kaip visada sumažinau cukraus kiekį. Bet labiausiai pakeičiau kremą. Paprastai jis ruošiamas iš riebios grietinėlės ir cukraus. Grietinėlę pakeičiau kokosų pienu, o įprastą cukrų – kokosų žiedų cukrumi. Jis suteikia nepaprastai malonų karamelės skonį ir tamsiai auksinę spalvą. Taip pat esu naudojusi klevų sirupą – irgi puiki alternatyva įprastam cukrui.

pyragas-kitu-kampu

Labai įdomu, kad valgant pyragą kokosų pieno skonio visai nesijaučia. Tam puikiai pasitarnauja vanilės ekstraktas ir žiupsnelis druskos. Kai nusinešiau šį pyragą pas draugus į svečius, niekam nepavyko atspėti, ką naudojau vietoje įprastos grietinėlės. Tad jei kam atrodo, kad aguonos ir kokosų pienas yra keistas derinys, valgydami tikrai to keistumo nepajausite, o šalia smaguriavimo palaimos dar ir naudingų maistinių medžiagų iš kokosų pieno gausite.

Būtų idealu, kad ant pyrago užpilę karamelinį kremą leistumėte jam pastovėti per naktį. Net jei karamelinis kremas ir atrodo skystas, jis skverbiasi į pyragą iš lėto, todėl kremui reikia pakankamai laiko, kad suspėtų sudrėkinti visą pyragą.

Pyragui kepti naudojau paruoštą aguoninį įdarą, kurio prieš Kalėdas dabar pilnos visos parduotuvės. Tai palengvina pyrago gaminimą – nereikia aguonų mirkyti ir malti. Jei nerandate parduotuvėse arba norisi aguonas pasiruošti patiems – aguonas užplikykite verdančiu vandeniu, pamirkykite bent dvi valandas ir gerai sumalkite su kavamale ar maisto smulkintuvu.

Kepti pyragą galima bet kokioje formoje, bet man patogiausia yra stiklinė forma (22*29 cm) –  kremą pilant jis niekur neišteka, ir į svečius patogu nusivežti:)

formoje

AGUONŲ PYRAGAS
Pyragui
300 g aguonų (naudojau Aguoninį kepinių įdarą, Alvo)
130 g nerafinuoto cukranendrių cukraus (jei naudosite paprastas aguonas, cukraus iš viso imkite 230 g, o Aguoniniam kepinių įdare jau yra cukraus, tad pakanka 130 g)
9 kiaušiniai
110 g maltų migdolų
1 šaukštelis cinamono
Karameliniui kremui
2 indeliai po 400 ml kokosų pieno (kuo riebesnio)
1 stiklinė kokosų žiedų cukraus
3 šaukšteliai natūralios vanilės ekstrakto
žiupsnelis druskos
migdolų riekelių papuošimui
Pyrago kepimas:
1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 C. Kepimo formą ištepame sviestu. Jei naudosite formą atsegamais kraštai, į dugną įtieskite kepimo popierių, o šonus ištepkite sviestu.
2. Jei naudosite tiesiog aguonas, jas užpilkite verdančiu vandeniu ir pamirkykite bent dvi valandas arba per naktį. Tada nukoškite ir sumalkite maisto smulkintuvu.
3. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo baltymų. Baltymus išplakame iki standžių putų.
4. Kitame inde trynius ir cukrų gerai išplakame iki purumo ir šviesios spalvos.
5. Į išplaktus trynius dedame aguonas, migdolus, cinamoną ir gerai išmaišome. Tada atsargiai įmaišome išplaktus baltymus.
6. Visą masę suverčiame į kepimo formą ir šauname į įkaitintą orkaitę, kepame apie 40 min. Ar iškepęs, patikriname su mediniu pagaliuku.
Karamelinio kremo gaminimas:
1. Kol kepa pyragas, pasiruošiame karamelinį kremą. Kokosų pieną su kokosų cukrumi supilame į puodą, užverdame ir pamaišant verdame ant vidutinės ugnies apie 10 – 15 minučių.
2. Kremas lengvai sutirštėja, bet ne per daugiausiai. Įberiam žiupsnelį druskos ir vanilės ekstraktą.
3. Leidžiame kiek atvėsti, kol baigs kepti pyragas.
Pyrago sutepimas:
1. Praaušusį pyragą subadome su mediniu pagaliuku/iešmeliu. Pro skylutes kremui bus lengviau prasiskverbti iki pat pyrago apačios.
2. Užpilame kremą ant pyrago viršaus ir išlyginame. Apibarstome migdolų riekelėmis. Pastatome šaltai visai nakčiai, kad kremas susigertų ir sudrėkintų pyragą.
3. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *