Šilkinė lęšių, žirnių ir cukinijos sriuba
Turiu nedidelį daržą. Jei nuoširdžiai – jam dažną kartą pritrūksta mano dėmesio. Tad darže auga ne tik mano pasėtos ar pasodintos daržovės, bet ir pačios įvairiausios neprašytos kultūros. Lepiems augalėliams nėra lengva atlaikyti sunkią konkurencinę kovą po saule. Nežiūrint to, mano natūralistiniame darže kuo puikiausiai klesti kelios mano mylimos daržovės. Aplink jas tupinėti šokinėti nereikia, o jos ištikimai dovanoja man savo gausų derlių. Viena jų – cukinija. Priderėjo jų apsčiai. Ir draugėms išdalinus dar kelios ritinėjasi sandėliuke.
Tad nusprendžiau iš cukinijos išvirti sriubą. O kad ji būtų soti (ir nereikėtų kelių patiekalų vakarienei gaminti) – reikia baltymų. Puikus jų šaltinis yra džiovinti žirniai ir lęšiai, tad gausiai jų pribėriau į sriubą. Išvirė nuostabiai skani ir maistinga sriuba. Galvojau dar rytojaus pietums truputį pasilikti, bet supratau – tokiam reikalui reikia didesnį puodą sriubos virti.
Žirnius keletą valandų pamirkiau vandenyje. Raudonieji lęšiai išverda greitai, tad jų mirkyti nereikia. Arba galima pradėti virti nuo žirnių, ir kai jie suminkštėja, įberti raudonuosius lęšius. Išvirę žirniai ir lęšiai sukrenta, dėl to sriuba tampa švelni ir glotni.
Išvirtą sriubą sutryniau maisto smulkintuvu iki vientisos tekstūros. Žinoma, galima ir netrinti, man net skaniau, kai yra ką kramtyti. Tačiau šį sykį turėjau tikslą sriuboje užmaskuoti cukinijas, kad mano mažieji valgytojai į lėkštės šonus nestumdytų cukinijos gabaliukų.
Išvirusią sriubą gardinau maltų linų sėmenų, kanapių ir saulėgrąžų mišiniu, sumaišytų su druska.
Šilkinė lęšių, žirnių ir cukinijos sriuba
4 porcijos
Sriubai:
1 stiklinė skaldytų džiovintų žirnių
1 stiklinė raudonųjų lęšių
1 vidutinė cukinija, supjaustyta gabaliukais
1 svogūnas, susmulkintas
1 morka, supjaustyta nedideliais gabaliukais
keli šaukštai aliejaus arba lydyto sviesto kepimui
lauro lapas
prieskoninių žolelių puokštė: raudonėlis, čiobrelis, gelsvė ir petražolė
druska ir pipirai
Sėklų mišiniui:
1 šaukštas linų sėmenų
1 šaukštas kanapių sėklų
1 šaukštas saulėgrąžų
žiupsnelis druskos
Gaminimas:
1. Skaldytus žirnius pamirkome vandenyje bent 2 val. arba ilgiau (ilgiau mirkysime, trumpiau virti reikės). Sudedame išmirkytus ir gerai praplautus žirnius į puodą. Užpilame vandeniu, kad apsemtų žirnius maždaug per du pirštus. Kai užverda, sumažiname ugnį ir verdame uždengę dangtį apie 20 minučių. Atsiradusias putas nugraibome.
2. Keptuvėje įkaitiname aliejų arba sviestą, sudedame svogūną ir morką. Ant vidutinio karščio apkepame, kol daržovės suminkštės.
3. Į puodą su žirniais sudedame apkeptus svogūną su morka, įberiame lęšius, cukinijos gabaliukus, įmetame lauro lapą ir prieskonines žoleles. Verdame ant mažos ugnies dar apie 20 minučių arba kol suminkštėja žirniai, cukinija ir sukrenta raudonieji lęšiai. Jei sriuba pasidaro per daug tiršta, įpylame kelis šlakelius verdančio vandens.
4. Kol verda sriuba, su kavos malūnėliu ar kitu smulkintuvu atskirai sumalame linų sėmenis, kanapių sėklas ir saulėgrąžas iki smulkių gabaliukų. Tada visas sėklas sumaišome kartu, įberiame smulkios Himalajų arba jūros druskos.
5. Kai žirniai su lęšiais visiškai išverda ir sukrenta, nukeliame nuo ugnies. Ištraukiame lauro lapą ir prieskonines žoleles. Pasūdome (ne per daug, nes dar bersime į sriubą maltas sėklas su druska) ir įberiame šviežiai maltų juodujų pipirų.
6. Pylame į lėkštes ir pabarstome maltų sėklų mišiniu.
7. Skanaus!