AVIŽINIAI SAUSAINIAI SU MORKOMIS IR DŽIOVINTOMIS SPANGUOLĖMIS
Mano sandėliuke yra keletas skardinių dėžučių, skirtų išimtinai tik sausainiams. Jokiais būdais neleidžiu joms ištuštėti. Nekaip jaučiuosi, jei neturiu atsargų netikėtai užsukusiems svečiams, sau prie kavos ar vaikams į užkandėlių dėžutes. Gali pasirodyti, kam tuos sausainius taip sureikšminti. Bet kai namuose yra vaikų, kuriems pastoviai reikia papildyti energijos atsargas, ir ne vaikų, kurie mėgsta kartais pasmaguriauti, ir šiaip labai patogu į kokią kelionę užkandai įsimesti arba į darbą prie kavos turėti ir dar kolegas pavaišinti, tokie sveiki ir skanūs sausainiai yra baisiai geras dalykas. Juk parduotuvėje retai rasi teisingos sudėties sausainių. Na gerai, galima rasti sveikuolių parduotuvėse. Bet kam ieškoti ir mokėti ne taip jau pigiai, jei taip paprastai galima juos išsikepti. Ir kartu namus nuostabaus aromato pripildyti.
Šitie sausainiai nėra tik sviestas ir miltai. Tai tiesiog super sausainukai! Jie yra pilni sudėtinių angliavandenių, kurie yra pagrindinis energijos šaltinis. Ir šitų sudėtinių angliavandenių mums reikia kiekvieną dieną (kitą kartą papasakosiu plačiau apie angliavandenius – kuriuos valgyti kiekvieną dieną, o kurių vengti iš tolo). Sausainiuose esančios avižos, avižų sėlenos ir pilno grūdo speltų miltai organizmą aprūpina vitaminais, mineralais ir skaidulomis. Mitybos specialistai angliavandenius pataria valgyti pirmoje dienos pusėje. Tad šie sausainiai gali būti puikūs lengvi pusryčiai. Ir dar pridurčiau – greiti, jei tik turime dėžutėje gulinčių atsargų. Štai kodėl neleidžiu toms atsargoms išsekti.
O kad sausainiai būtų dar sveikesni, į tešlą įmaišiau tarkuotų morkų. Tiesa, tai sumažina sausainių traškumą, bet galiu garantuoti, kad skonis nenukenčia. Ragaujant sausainį užsimerkus, galima pagalvoti, kad valgai nedidelį cinamonu kvepiantį pyragėlį.
Gulėti sandariai uždarytuose induose šie avižiniai sausainiai gali apie savaitę.
Avižiniai sausainiai su morkomis ir džiovintomis spanguolėmis
90 g speltos miltų
90 g pilno grūdo speltos miltų
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
1 arbatinis šaukštelis cinamono
½ arbatinio šaukštelio druskos
2 kiaušiniai
200 g sviesto (minkšto)
150 g rudo cukraus
2 nedidelės morkos, sutarkuotos (maždaug 1 stiklinė tarkių)
120 g (pilna stiklinė) avižinių dribsnių
50 g (šiek tiek mažiau nei 1/2 stiklinės) avižų sėlenų
100 g (1 stiklinė) džiovintų spanguolių, nuplautų ir išdžiovintų
Gaminimas:
1. Pasiruošiame dvi kepimo skardas ir išklojame jas kepimo popieriumi.
2. Dubenyje gerai sumaišome miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
3. Kitame dubenyje su mikseriu gerai išplakame kiaušinius, sviestą ir cukrų iki purios šviesios masės. Į ją dalimis beriam miltus vis paplakdami su mikseriu.
4. Į gautą masę sudedame tarkuotas morkas ir gerai išmaišome. Suberiame avižinius dribsnius, avižų sėlenas, džiovintas spanguoles ir gerai išmaišome.
5. Kabiname su šaukštu tešlą, o su kitu šaukštu nubraukiame ją ant skardos. Gaunasi netaisyklingi rutuliukai. Kepdami jie išsiplės, todėl tarp sausainukų paliekame tarpelius.
6. Kepame 180 C apie 15 – 20 minučių, kol gražiai paruduoja. Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame skardoje apie 5 minutes, kad šiek tiek atvėstų. Tada perkeliame ant grotelių, kad galutinai atvėstų.
7. Visai atvėsusius sausainius sudedame į sandarų indą.