Morkų ir raudonųjų lęšių sriuba su apelsinais

Mėgstu virti sočias sriubas. Todėl labai dažnai jose atsiduria ankštinės daržovės. Iš visų ankštinių dažniausiai naudoju raudonuosius lęšius. Jie tobulai tinka sriuboms ir troškiniams, plius, palyginus su kitais ankštiniais, labai greitai išverda. O verdant morkų sriubą, raudonieji lęšiai tobulai derinasi ir savo spalva. Lęšiai yra puikus baltymų šaltinis, turi daug skaidulų, geležies, magnio ir kitų vitaminų bei mineralų.

Nuostabiosios morkos yra pagrindinis šios sriubos ingredientas. Nuostabiosios, nes yra skanios, traškios, be galo sveikos, visiems prieinamos ir įperkamos. Sveika valgyti ir šviežias, ir termiškai apdorotas. Morkos vertinamos dėl jose esančių įvairių karotinoidų (ne tik visiems girdėto beta karotino), kurie kaip antioksidantai stiprina mūsų imuninę sistemą, taip pat įspūdingo kiekio vitamino A (kad geriau įsisavintų, valgykite kartu su trupučiu riebalų) bei kitų vitaminų, mineralų ir skaidulų. Išalkus jos yra nepamainoma užkandėlė vaikams ir ne tik vaikams (keleta supjaustytų morkyčių rankinuke yra mano gelbėtojos nuo pilvo burzgimo ir kažko greito ir nelabai sveiko nusipirkimo).

Gamindama šią sriubą morkas kepiau orkaitėje. Taip paruoštų morkų skonis sodresnis ir saldesnis, nei virtų vandenyje.

Paskutinį akcentą suteikia apelsinas. Be apelsino žievelių prieskonio ši sriuba nebūtų ypatinga. Tad nepatingėkite gerai nušveisti (žr. į receptą) ir nutarkuoti apelsino žievelę bei ja pagardinti sriubą. Pradžioje dėkite apie 1/2 šaukštelio žievelės. Jei norėsis, visada galėsite įberti daugiau.

Jau visai paskutiniam prisilietimui į sriubą įbėriau lengvai apkeptų saulėgrąžų. Jų smagus traškumas maloniai kontrastuoja su švelnia sriubos konsistencija. Berkite jas ant sriubos prieš pat valgant, kad neprarastų traškumo. O jas triauškinant gauname stiprų antioksidantinį derinuką – vitaminą E ir seleną, taip pat fitosterolių (mažina cholesterolio kiekį), baltymų, skaidulų, kalio, magnio ir kitų naudingų maistinių medžiagų.

Mėgaukitės šia nuostabia morkų ir raudonųjų lęšių sriuba su apelsinais ir būkite sveiki per visą žvarbųjį sezoną (ir ne tik)  🙂

Morkų ir raudonųjų lęšių sriuba su apelsinais
5-6 porcijos
600 g morkų
2 v.š. alyvuogių aliejaus
1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
1 česnako skiltelė, smulkiai sukapota
150 g raudonųjų lęšių
1 lauro lapas
1 didelis apelsinas
druska ir juodieji pipirai pagal skonį
dvi saujos saulėgrąžų, lengvai apkeptų sausoje keptuvėje
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitiname iki 180°C. Nuskustas morkas supjaustome išilgai į dvi ar keturias dalis (priklausomai nuo dydžio). Sudedame į kepimo skardą, pašlakstome 1 šaukštu aliejaus, pabarstome žiupsneliu druskos ir juodųjų pipirų, ir šauname į orkaitę. Kepame apie 20 – 35 min. arba kol morkos iškepa ir įsmeigus šakutę yra minkštos.
2. Apelsiną nuplikome verdančiu vandeniu ir šepetėliu gerai nušveičiame su soda. Smulkia tarka nutarkuojame žievelę (tik oranžinę dalį). Prireiks apie 1/2 (arba daugiau pagal skonį) šaukštelio. Ir išspaudžiame apie 100 ml sulčių.
3. Kol kepa morkos, išsiverdame lęšius. Puode įkaitiname likusį šaukštą aliejaus, suberiame svogūnus ir kepame apie 5-7 minutes, kol suminkštėja. Suberiame česnaką ir pakepame dar vieną minutę. Suberiame gerai nuplautus raudonuosius lęšius, lauro lapą, apelsino žievelę ir įpilame 1,250 litrą karšto vandens. Verdame apie 15 – 25 min., kol lęšiai suminkštėja ir sukrenta. Išimame lauro lapą.
4. Keptas morkas sudedame į sriubą ir su rankiniu elektriniu smulkintuvu (arba supilame į maisto kombainą) smulkiname iki tyrės konsistencijos. Įpilame apelsinų sulčių. Jei reikia – pasūdome. Jei sriuba per tiršta, papildomai įpilame karšto vandens. Paragaujame, ir jei reikia, skonį subalansuojame įpilant daugiau apelsinų sulčių, įberiant apelsinų žievelės, druskos ir/arba pipirų.
5. Įpylus į lėkštes užberiame saulėgrąžų.
6. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *