Grietiniečiai (veganiški)

Grietiniečiai yra daugelio mėgstami pyragėliai su varškės įdaru. Pamėginau tradicinį receptą modifikuoti naudojant tik augalinius ir minimaliai perdirbtus produktus. Patikėkite, grietiniečių (veganiškų) skonis gavosi nuostabus! Išorė traški, o vidus minkštas. Jei norite sveikesnio grietiniečių varianto, mielai prašom! Receptas labai paprastas ir lengvai bei greitai paruošiamas.

Baltus miltus pakeičiau viso grūdo speltos miltais. Vietoje varškės naudojau tofu (kiek visko daug galima iš jo paruošti, iš esmės visuose receptuose su varške galima naudoti tofu). Tofu varškės įdarą pasaldinau tik datulėmis. Ir nepamirškite įdaro pagardinti vanile!

Tešla grietiniečiams gaunasi kiek lipni ir kyla pagunda įberti papildomai miltų. Nepasiduokite tai pagundai – per didelis miltų kiekis neleis grietiniečiams būti traškiems ir lengvai puriems.

Iškepti grietiniečiai (veganiški) puikiai išlaiko trapumą ir skanumą 3-4 dienas laikant popieriniame maišelyje. Žinoma, jei namie daug valgytojų, priešpaskutinis sakinys visai neaktualus 🙂

Grietiniečiai (veganiški)
Apie 12 vnt.
Pyragėliams:
100 g sviesto (veganiško), kambario temperatūros
45 g nerafinuoto cukraus
1 š. maltų linų sėmenų
100 g augalinio jogurto ar grietinės (naudojau sojų)
300 g viso grūdo speltos miltų
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
Įdarui:
180 g tofu
6 vnt. minkštų datulių (jei kietos, išmirkykite vandenyje bent dvi valandas)
1 a.š. vanilės ekstrakto
2-4 šaukštų augalinio pieno
Kelių šaukštų avinžirnių skysčio (iš avinžirnių konservų indelio) aptepimui
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitiname iki 200°C. Skardą išklojame kepimo popieriumi.
2. Linų sėmenis mažame indelyje užpilame 2,5 šaukšto vandens ir paliekame išbrinkti apie 10 – 15 min.
3. Sviestą ir cukrų gerai išmaišome (labai patogu rankiniu mikseriu ar pastatomu maišytuvu su tešlos maišymo antgaliu) iki purios masės. Supilame linų sėmenis ir jogurtą – dar pamaišome.
4. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Suberiame į plakinį ir maišome, kol pasidarys vientisa masė. Tešla gaunasi truputi lipni, tačiau papildomai miltų nepilkime. Tešlą suviniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą, kol paruošime įdarą.
5. Tofu sulaužome mažesniais gabaliukais ir kartu su minkštomis datulėmis, vanilės ekstraktu ir 2 šaukštais pieno sutriname (naudoju rankinį trintuvą) iki vienalytės masės. Jei per tiršta, įpilame dar šaukštą kitą pieno.
6. Tešlą iškočiojame (jei limpa, truputi pasibarstome miltų) maždaug pusės centimetro storio. Išspaudžiame apie 10 cm skersmens apskritimus (su formele, stikline ar puodeliu). Sudedame juos į skardą. Šaukšteliu kabiname įdarą ir paskirstome ant visų apskritimų. Įdarą dedame į patį apskritimo vidurį.
7. Apskritimus perlenkiame pusiau ir viršutinę dalį švelniai priglaudžiame prie apatinės. Suspausti nereikia, nes kepant gali sutrūkinėti tešla. Viršų patepame avinžirnių skysčiu ir šauname į orkaitę. Kepame apie 18-20 min.
8. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *