Sorų košė
Soros yra truputi pamirštos kruopos, tačiau jos labai sveikos ir skanios. Kaip ir kitos kruopų košės, sorų košė yra puikus pusryčių patiekalas, nes organizmą aprūpina sudėtiniais angliavandeniais, kurie palaipsniui suteikia mums energijos ir ilgalaikį sotumo jausmą. Taip pat jos turi skaidulų, naudingų riebalų, baltymų, B grupės vitaminų, kalio, magnio ir kitų naudingų maistinių medžiagų.
Reikia tik kelių „triukų“ ir sorų košė bus labai skani. Pirmiausiai kruopas reikia perplauti sietelyje po karšto vandens srove. Tada užmerkti vandenyje iš vakaro nakčiai. Ryte nupilus vandenį, kuriame kruopos mirko, užpilti vandeniu ar augaliniu pienu ir užkaisti. Pavirti porą minučių ir palikti brinkti apie 10 – 15 minučių.
Antras svarbus dalykas yra sorų košės paskaninimas. Man ji skaniausiai valgosi su šviežiomis/atšildytomis uogomis su cinamonu ir riešutų sviestu. Taip pat gardu su vaisiais, riešutais ir įvairiausiomis traškiomis sėklomis. Su tokiais pagardais retas kuris atsisakys paragauti.
Pavalgius sorų košę su uogomis ir kitais pagardais, sotumą jausite ilgai. Gal net iki pat pietų neprireiks jokios užkandėlės.
Sorų košė
4 porc.
1 stikl. sorų
2,5 stikl. vandens arba augalinio pieno arba vandens ir pieno mišinio
Druskos žiupsnelis
Prinokęs bananas
Patiekimui: cinamonas, uogos, vaisiai, keptas bananas (prinokusį bananą perpjaunu išilgai ir apkepu keptuvėje ant kokoso aliejaus, galima truputi klevų sirupo, cinamono), riešutų sviestas, riešutai, sėklos ir kt.
Gaminimas:
1. Iš vakaro – gerai sietelyje nuplauti po tekančiu vandeniu ir užmerkti nakčiai vandenyje.
2. Ryte – nupilti vandenį, kuriame mirko ir praplauti sietelyje po tekančiu vandeni. Užpilti pieno ar/ir vandens, pasūdyti ir užvirti. Pavirus minutei ar dviem, išjungti ir 10 – 15 minučių palikti brinkti (dangčio nedarinėti).
3. Sutrinti šakute bananą ir sudėti į košę, išmaišyti. Po 10 min. soros paprastai būna suminkštėjusios ir išbrinkusios. Jei dar trūksta minkštumo, palikite uždengtas dar keletą minučių. Jei sugėrė visą skytį – įpilkite papildomai. Dėti į dubenėlius, užberti uogų, cinamono, užsidėti riešutų sviesto ir kitų skanių priedų.
4. Skanaus!