Sveiki saldainiai

Sveiki saldainiai iš saulėgrąžų, moliūgo sėklų ir migdolų riešutų, aplieti juodu šokoladu.

Šis sveikų saldainių receptas gimė ruošiant receptą vaikų žurnalui “Vakaro Žvaigždelė”. O vaikai juk tikri smaližiai. Nors ne tik vaikai, ar ne? Labai norėjau išmokyti vaikus patiems pasigaminti saldainių, kurie ne tik patenkintų saldumo poreikį, bet būtų nepalyginamai sveikesni už įprastus saldainius. Jau to cukraus tiek daug aplinkui, ir ne tik saldainiuose ar sausainiuose, kad darosi tikra bėda.

Visiškai išvengti cukraus manau misija sunki, bet sumažinti jo kiekį tikrai įmanoma. Namuose patiems visai nesunkiai galima pasigaminti įvairiausių skanėstų. Ir šie sveiki saldainiai yra vienas iš pavyzdžių.

Datulės datulytės! Nežinau, kas už jas galėtų būti saldžiau iš natūralių neperdirbtų produktų. Todėl jos dažnai pakeičia įprastą cukrų sveikuose desertuose. Tad ir šiems saldainiams gaminti naudojau datules, kurios pačios turi ne tik daug natūralaus cukraus, bet ir vitaminų, mineralų, baltymų, riebalų bei yra labai maistingos.

Taip pat naudojau saulėgrąžų ir moliūgo sėklas bei migdolų riešutus, kurie saldainius pripildo geraisiais riebalais, baltymais ir skaidulomis. Viską apliejau geru juoduoju šokoladu. Naudokite tokį, kuriame kuo didesnis kakavos produktų kiekis (aš paprastai naudoju nuo 70 iki 85 proc.), nes tokiame bus mažiau pridėtinio cukraus.

Tad štai, viską susumavus kas aukščiau parašyta, tikrai galime teigti, kad šie saldainiai tikrai verti sveikų saldainių titulo, ar ne? Prisigaminam (daug!) ir kai užplaukia tas noras “noriu kažko skanaus”, po ranka turime teisingų skanėstų.

Sveiki saldainiai
12-14 vnt. datulių
100 g saulėgrąžų
100 g moliūgo sėklų
100 g migdolų riešutų
1 šaukštelio cinamono
¼ šaukštelio druskos
150 g juodo šokolado
1 šaukštelio kokoso aliejaus
25 g migdolų riešutų, lengvai apkeptų ir susmulkintų (papuošimui)
Gaminimas:
1. Jei naudosite džiovintas datules, užpilkite jas karštu vandeniu ir pamirkykite apie 1-2 valandas, kad suminkštėtų. Išimkite kauliukus ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei naudosite šviežias datules, jų mirkyti vandenyje nereikės, nes jos ir taip yra minkštos. Reikės tik gerai nuplauti, išimti kauliukus ir nusausinti.
2. Saulėgrąžas, moliūgo sėklas, migdolų riešutus gerai nuplaukite ir nusausinkite. Sausoje keptuvėje ant vidutinės kaitros juos lengvai apkepkite apie 5 minutes, kad pilnai išdžiūtų ir taptų lengvai traškūs. Atvėsinkite ir suberkite į maisto kombainą ar smulkintuvą. Susmulkinkite iki mažų gabaliukų.
3. Tada sudėkite 12 datulių (supjaustytų į 3-4 dalis), suberkite druską ir cinamoną. Dar kartą viską kartu smulkinkite, kol visa masė gerai susimaišys ir taps lipni. Jei tarp pirštų paimtas masės gabaliukas sulimpa, vadinasi gerai susimaišė. Jei masė per biri ir nelimpa, papildomai įdėkite 1 ar 2 supjaustytas datules ir dar kartą pasmulkinkite.
4. Indą išklokite kepimo popieriumi. Į jį suverskite gautą masę. Šaukšto kitu galu gerai paspauskite, kad masė gerai susipresuotų. Dėkite į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.
5. Tuo tarpu vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą kartu su kokosų aliejumi. 
6. Iš šaldytuvo ištraukite sutvirtėjusią masę, kartu su kepimo popieriumi išimkite iš indo. Supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
7. Kiekvieną gabaliuką panardinkite į ištirpusį šokoladą ir apibarstykite smulkintais migdolų riešutais (berkite, kol šokoladas dar nesustingęs, kitaip riešutai nesilaikys). Palikite kol pilnai sustings šokoladas (greičiau sustings šaldytuve).
8. Tada saldainius sudėkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve.
9. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *