Avinžirnių pyragas su džiovintais vaisiais

Mano vaikai tikri smaližiai, tad pasistengiu, kad namuose būtų sveikesnių skanėstų. Esu visiškai įsitikinusi, kad “skanu ir sveika” yra ne tik įmanomas, bet ir būtinas derinys. Beieškant geriausio “skanu ir sveika” derinio, gimė šis avinžirnių pyragas su džiovintais vaisiais.

Žinoma, duodant jį vaikams ar vaišindama svečius, garsiai neakcentuoju, koks jis sveikas ir kad jame yra avinžirnių:-) Kadangi pyragas tikrai gardus, visi jį kerta be papildomų klausimų. O aš sau šypsausi į ūsą ir džiaugiuosi, nes juk man svarbu, ką mano šeimyna ir draugai deda sau į burną.

Šis avinžirnių pyragas pagamintas iš neperdirbtų, tikrų produktų ir be pridėtinio cukraus (neskaitant, kiek jo yra papuošimui naudojamame juodame šokolade). Kiekvienas pyrago kąsnelis pilnas reikalingų maistinių medžiagų, įskaitant skaidulas bei augalinės kilmės baltymus. Neįprastai skamba, kalbant apie saldų pyragą, bet gali būti ir taip. Tad šis pyragas gali būti ne tik desertas, bet ir puikus užkandis.

Viena iš pyrago pagrindinių sudėtinių dalių yra avinžirniai. Jie paprastai naudojami ne saldžiuose patiekaluose, todėl gali kiek nustebinti ir priversti suabejoti, ar tikrai bus skanu. Galiu patikinti, kad avinžirnių skonį pilnai užgesina džiovinti vaisiai ir vanilė. O norint dar išraiškingesnio skonio, drąsiai galima įberti ir stipresnių prieskonių, kaip kardamonas, imbieras, cinamonas ir pan. Įbėrus norimų prieskonių, paragaukite ir tol koreguokite skonį, kol jis visiškai jus patenkins.

Avinžirnių pyragą laikykite šaldytuve sandariame inde. Puikiai išsilaiko 5 dienas. Manau ir savaitę išsilaikytų, bet nepavyko pratestuoti, nes greitai išgaruoja.

Avinžirnių pyragas su džiovintais vaisiais
240 g (1 indelis) konservuotų avinžirnių
70 g viso grūdo avižinių dribsnių
250 g datulių (be kauliukų), jei kietos, išmirkyti 2-3 val. šiltame vandenyje
100 g riešutų sviesto
120 g migdolų, nuplautų ir lengvai apkeptų sausoje keptuvėje
100 g džiovintų spanguolių, nuplautų
1,5 a.š. vanilės ekstrakto
Žiupsnelio druskos
Papuošimui:
100 g juodo šokolado
60 ml augalinio pieno
Po kelis šaukštus smulkintų migdolų, džiovintų spanguolių, džiovintų mėlynių, goji uogų
Gaminimas:
1. Avinžirnius gerai nuplauname sietelyje po tekančiu vandeniu ir nusausiname. Juos, avižinius dribsnius, datules ir riešutų sviestą suberiame į maisto kombainą ir pulsuojančiu režimu susmulkiname. Laikas nuo laiko su mentele masę nubraukiame nuo kombaino kraštų (sustabdžius kombainą!).
2. Suberiame migdolus, vanilės ekstraktą, druską ir dar pasmulkiname, kol migdolai susimals į norimo smulkumo gabaliukus. Pačiame gale suberiame džiovintas spanguoles ir dar pulsuojančiu režimu trumpai pasmulkiname, kad spanguolės tolygiai pasiskirstytų po visa masę.
3. Gautą masę sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą formą, gerai supresuojame ir dedame į šaldytuvą sutvirtėti.
4. Per tą laiką paruošiame šokoladinį glajų. Šokoladą sulaužome gabaliukais, suberiame į nedidelį puodą, kurį įstatome į didesnį puodą su vandeniu taip, kad puodo su šokoladu dugnas nesiliestų su vandeniu. Ant lėtos ugnies kaitiname, kol šokoladas ištirps, tada supilame pieną ir gerai išmaišome. Gautą glajų užpilame ant sutvirtėjusio pyrago viršaus, užberiame smulkintus migdolus, džiovintas uogas ir lengvai įspaudžiame į glajų.
5. Pyragą laikome šaldytuve. Prieš valgant, paėmus už kepimo popieriaus kraštų, iškeliame pyragą iš formos ir supjaustome gabaliukais. Likučius laikome šaldytuve sandariame indelyje.
6. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *