Veganiškas citrininis pyragas

Veganiškas citrininis pyragas

Šis veganiškas citrininis pyragas turėtų patikti visiems citrusinio skonio megėjams. Minkštas, lengvai trapus ir drėgnas, ir žinoma, su maloniu citrinos skoniu. Dažniausiai šį pyragą kepu šaltuoju metų laikotarpiu, bet jei pasiilgstu gaivaus citrinos skonio, jis atsiranda ant mano stalo ir vasarą.

Iškeptas pyragas sulaistomas citrininiu sirupu, kuris suteikia drėgnumo ir papildomo citrininio skonio bei aromato. Pyragas sulaistomas kol dar karštas, nuo ištraukimo iš orkaitės praėjus apie 10 minučių ir neišėmus iš kepimo indo. Taip geriau susigeria sirupas ir niekur veltui nenuteka nei vienas lašelis.

Kadangi citrininis pyragas yra truputi trapus, išimant iš kepimo indo kyla pavojus jam sulužti. Kad to išvengti, išimkite pyragą paėmus už kepimo popieriaus kraštų. Ir nors aš pati jį mėgstu kepti 24 cm dydžio formoje su atsegamais kraštais ir skyle viduryje (tiesiog labai patinka tokia forma:), jums rekomenduoju naudoti apie 20 cm kepimo formą atsegamais kraštais (be skylės viduryje) arba pailgą kepaliuko formos indą. Paprasčiau bus įkloti kepimo popierių, o iškepus ir sulaisčius jį sirupu – išimti iš kepimo formos.

Iškeptą atvėsusį pyragą pabarstau migdolų miltais vietoje įprastos cukraus pudros. Taip, ne toks gražus efektas, kaip su cukraus pudra, bet užtat mažiau saldumo. Taip pat dar užtarkuoju citrinos žievelę.

Veganiškas citrininis pyragas puikiai išsilaiko apie 5 dienas. Jei per kelias dienas pyragas neišgaruoja, likutį laikau šaldytuve susuktą į foliją. Taip išsilaiko pyrago aromatas ir šviežumas.

Veganiškas citrininis pyragas           
2 š. maltų linų sėmenų
250 g viso grūdo speltos miltų
120 g migdolų miltų
1 a.š. sodos
1 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. ciberžolės miltelių
žiupsnelis druskos
3 citrinų tarkuota žievelė
110 ml alyvuogių aliejaus
150 ml augalinio pieno
100 g nerafinuoto cukraus
Sirupui:
100 ml citrinos sulčių (išspauskite iš nutarkuotų citrinų)
4 š. nerafinuoto cukraus
Papuošimui:
šaukštas migdolų miltų arba cukraus pudros
tarkuotos citrinos žievelės
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitiname iki 180°C laipsnių. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi.
2. Linų sėmenis užpilame 5 š. vandens ir paliekame brinkti apie 10 min.
3. Speltos miltus sumaišome su migdolų miltais, soda, kepimo milteliais, ciberžole ir druska.
4. Pieną su cukrumi supilame į puodą ir maišant lengvai pašildome, kol cukrus ištirps. Supilame kartu su aliejumi, linų sėmenimis ir citrinos žievele į miltus ir išmaišome.
5. Gautą masę sukrečiame į kepimo indą, šauname į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 45 min., kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas lieka sausas.
6. Kol kepa pyragas, pasiruošiame sirupą. Išspaudžiame citrinos sultis, supilame į puodą kartu su cukrumi ir ant nedidelės kaitros vis pamaišant kaitiname, kol cukrus pilnai ištirps.
7. Ištraukus pyragą iš orkaitės leidžiame jam apie 10 min pravėsti. Tada su plonu mediniu pagaliuku (pvz. dantų krapštuku) subadome pyragą ir su šaukštu ant pyrago paviršiausias po truputi paskirstome paruoštą sirupą. Leidžiame pilnai atvėsti.
8. Prieš patiekiant ant pyrago galima užtarkuoti citrinos žievelę ir pabarstyti migdolų miltais arba cukraus pudra.

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *