Orkaitėje keptas daržovių troškinys (Ratatouille)
Daržovės, daržovės ir dar kartą daržovės. Šviežios, raugintos, garintos, virtos ar keptos. Visi mitybos specialistai sutaria, kad reikia valgyti kuo daugiau daržovių (šviežios daržovės turi dominuoti). Trumpiau tariant, jų per daug nebūna. Ir visgi dažniausiai daugelis jų valgome per mažai. Specialistai rekomenduoja per dieną suvalgyti bent 400 g daržovių (nors vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad didžiausia nauda sveikatai pastebima, kai suvalgoma po 800 g kasdien). Tad tegyvuoja daržovės kiekvieną dieną su kiekvienu valgymu!
Kad paįvairinti kasdieninį daržovių racioną, siūlau išmėginti šį be galo skanų ir lengvai paruošiamą orkaitėje keptų daržovių troškinį. Dabar pats cukinijų, paprikų ir baklažanų sezonas – jų derlių sudoroti kaip tik ir padės šis nuostabusis troškinukas.
Iš tiesų tai yra klasikinis prancūziškas daržovių troškinys Ratatouille, kuris paprastai ruošiamas keptuvėje. Aš siūlau jį išsikepti orkaitėje. Ir sveikiau (mažiau riebalų), ir laiko susitaupo – kol troškinukas kepa, galima kažką kito nuveikti. Pavyzdžiui, pasiruošti naminį skanut skanutėlį pomidorų padažą.
Šį troškinį skanu valgyti vieną arba kartu su virtais viso grūdo ryžiais, bolivine balanda, grikiais ar kitomis viso grūdo kruopomis. Galima dėti ant duonos riekės ar skrebučių. Taip pat labai gardu daržovių troškinį valgyti kartu su šviežiais špinatais – taip padidiname kasdieninį daržovių kiekį kartu su jose esančiais vitaminais, mineralais, antioksidantais ir skaidulomis. O jei iš karto nesusivalgo (nes iškepa didelė kepimo skarda), skanu valgyti ir ataušusį kitą dieną.
Orkaitėje keptas daržovių troškinys (Ratatouille)
Kiekis – 1 didelė kepimo skarda
2 didelės saldžiosios paprikos, supjaustytos maždaug 3-4 cm gabaliukais
1 baklažanas, supjaustytas maždaug 2-3 cm kubeliais
1 vidutinio dydžio cukinija, supjaustyta maždaug 3-4 cm kubeliais
2 dideli svogūnai, supjaustyti storesniais pusžiedžiais
5 v.š. alyvuogių aliejaus
druska ir juodieji pipirai
Pomidorų padažui:
800 g konservuotų pomidorų be žievelių arba 8-10 vidutinio dydžio pomidorai (sezono metu)
1 v.š. alyvuogių aliejaus
3-5 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
1 lauro lapas
4 šakelės šviežio čiobrelio arba raudonėlio (arba 2 a.š. džiovinto)
2 šakelės šviežio baziliko (arba 1 a.š. džiovinto)
šviežiai maltų juodųjų pipirų
Patiekimui:
šviežių petražolių arba raudonėlių
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitiname iki 180 C.
2. Į kepimo skardą aukštesniais kraštais suberiame supjaustytas daržoves, pašlakstome aliejumi, užberiame gerą žiupsnį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Gerai išmaišome ir šauname į orkaitę. Kepame apie 40 min, kol daržovės suminkštėja. Kepant vieną kitą kartą pamaišome.
3. Kol kepa daržovės, pasiruošiame pomidorų padažą. Jei naudojame šviežius pomidorus, pirmiausiai nuimame jų žieveles. Pomidorų galiukus su aštriu peiliu įpjauname kryželiu ir sumetame į puode verdantį vandenį vienai kitai minutei. Su kiaurasamčiu išgriebiame į indą su šaltu vandeniu, palaikome maždaug pusę minutės, išgriebiame ir nulupame žieveles. Supjaustome gabaliukais.
4. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame sukapotas česnako skilteles ir apkepame apie minutę, kol švelniai apkeps. Sudedame smulkintus konservuotus arba šviežius pomidorus, lauro lapą, čiobrelio/raudonėlio ir baziliko šakeles ir ant lėtos ugnies troškiname apie 20 – 30 minučių, kol padažas sutirštėja. Paskaniname šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Druskos berti neskubame, nes daržovės yra pasūdytos. Jei druskos pritrūks, jos įbersime pačioje pabaigoje.
5. Kai orkaitėje kepančios daržovės suminkštėja, užpilame pasiruoštu pomidorų padažu. Gerai išmaišome ir dar orkaitėje kepame apie 10 min., kol pomidorų padažas pradeda burbuliuoti.
6. Ištraukus troškinį iš orkaitės paragaujame, ir jei reikia, pasūdome ir įberiame šviežiai maltų pipirų. Jei norisi šiek tiek aštrumo, galima įmaišyti 1-2 sutraiškytas česnako skilteles.
7. Patiekiame su šviežiais petražolių arba raudonėlių lapeliais.
8. Skanaus!