Veganiškas “netikras zuikis” su lęšiais ir grybais

veganiškas netikras zuikis su lęšiais ir grybais

Minkštutėlis ir sultingas veganiškas “netikras zuikis” gali būti ir kaip užkandis, ir kaip pagrindinis patiekalas ar net puikuotis ant šventinio stalo. Ypač skanu valgyti su bulvių koše ir raugintomis daržovėmis. O jei iš karto nesusivalgo, šaldytuve puikiai laikosi keletą dienų – skanu valgyti ir šaltą. Be to, kitą dieną jo konsistencija būna tvirtesnė.

Visi ingredientai yra augalinės kilmės, tad šis veganiškas “netikras zuikis” ne tik skanus, bet ir maistingas bei sveikas. Pagaminti jį vieni juokai. Reikia išsivirti žaliųjų, juodūjų ar rudųjų lęšių. Kad jie būtų sodresnio skonio, visada juos verdu daržovių sultinyje. O jei jo neturiu, tai į vandenį su lęšiais įmetu lauro lapą ir įvairių prieskoninių žolelių – šviežių arba džiovintų, kurių turiu po ranka. Tai gali būti ir raudonėlis, čiobrelis, petražolės, saliero lapai ir pan.

Kitas labai mano mėgstamas ingredientas yra rudieji pievagrybiai. Jie turi stipresnį grybų aromatą, nei baltieji. Bet puikiai tinka ir baltieji. Papildomai galima įdėti ir išmirkytų džiovintų baravykų. Lęšiai ir grybai yra nuostabus derinys!

Apkepintas daržoves, pievagrybius, prieskonius, avižinius dribsnius ir lęšius (apie 1/3 lęšių palieku nesmulkintus) susmulkinu maisto kombaine, paragauju (visus ingredientus ir taip jau galėtume valgyti:), jei reikia, pakoreguoju skonį prieskoniais, sukrečiu gautą masę į kepimo indą ir šaunu į orkaitę. Naudoju kepaliuko formo kepimo indą (11 cm/30cm).

Svarbu tai, kad iškepusį veganišką “netikrą zuikį” nereikia skubėti ištraukti iš formos, reikia leisti ramiai pasibūti nors 15 minučių. Kad sutvirtėtų ir traukiant iš formos bei pjaustant gabaliukais netrupėtų. O kad lengviau būtų ištraukti, į kepimo formą įklokite kepimo popierių aukštesniais kraštais, nei pati forma.

Kol mūsų lęšių ir grybų kepaliukas kepa, pasiruošiame pomidorų padažą iš pomidorų tyrės, žiupsnelio rudo cukraus ir sojos padažo. Gaunasi tarsi naminis ketčupas:) O jei turite pirktinio ketčupo – jis taip pat puikiai tinka. Įpusėjus kepimo laikui, padažą užpilu ant kepaliuko viršaus. Pomidorų padažas ir papuošia, ir labai dera prie lęšių-grybų skonio.

(Turinys atnaujintas 2022-03-24)

Veganiškas “netikras zuikis” su lęšiais ir grybais
220 g (1 stikl.) žalių, juodų ar rudų lęšių
2,5 stikl. daržovių sultinio arba vandens
3 š. maltų linų sėmenų
1 š. alyvuogių aliejaus
250 g rudų pievagrybių, supjaustyti griežinėliais
1 svogūnas, susmulkintas
2 morkos, sutarkuotos
2-3 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
5 š. pomidorų tyrės arba 2 š. pomidorų pastos
2 a.š. rūkytos paprikos miltelių
2 a.š. džiovinto raudonėlio
100 g avižinių dribsnių
žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
druskos pagal skonį
Padažui:
250 g pomidorų tyrės (susmulkinti konservuoti pomidorai be žievelių)
1 a.š. rudo cukraus
1-2 a.š. sojos padažo
druskos (jei reikia pagal skonį)
ARBA ketčupas
Gaminimas:
1. Nuplautus lęšius suberiame į puodą, užpilame 2,5 stiklinės daržovių sultinio (jei naudojate vandenį, įmeskite lauro lapą ir turimų džiovintų ar šviežių žolelių -raudonėlio, čiobrelio ar bent petražolių – gerą saują) ir užverdame. Užvirus verdame ant nedidelės kaitros, kol lęšiai visai suminkštėja. Išvirtus lęšius praplauname sietelyje su vandeniu ir leidžiame vandens pertekliui nuvarvėti.
2. Maltus linų sėmenis užpilame 7 šaukštais vandens ir paliekame išbrinkti apie 15 min.
3. Keptuvėje įpylus 0,5 šaukšto aliejaus apkepame pievagrybius. Baigiant kepti šiek tiek pabarstome druska ir pipirais. Atidedame į šalį.
4. Tada įpylus likusį 0,5 šaukšto aliejaus, keptuvėje apkepame svogūną ir morkas, kol suminkštės. Pačiame gale suberiame česnaką ir dar pakepame apie 1 minutę.
5. Į maisto kombainą ar smulkintuvą suberiame ataušusius lęšius (1/3 lęšių nesmulkiname, atidedame į šoną), grybus, daržoves, avižinius dribsnius, įdedame pomidorų tyrę, išbrinkusius linų sėmenis, rūkytą papriką, džiovintus raudonėlius, šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų. Viską susmulkiname, bet nepersistengiame – turi likti maži gabaliukai. Suberiame atidėtus lęšius ir gerai išmaišome. Paragaujame, ir jei reikia, įberiame druskos, pipirų, rūkytos paprikos ir/arba raudonėlio.
6. Gautą masę suverčiame į kepimo popieriumi išklotą (popieriaus kraštai aukščiau indo, kad patogu būtų ištraukti) kepaliuko formos kepimo indą (aš naudojau 11 cm/30cm) ir šauname į iki 180°C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 30-40 min.
7. Pasiruošiame padažą. Į pomidorų tyrę suberiame cukrų ir sojos padažą, gerai išmaišome (arba tiesiog naudojame pirktinį ketčupą). Praėjus 15 minučių nuo “netikro zuikio” pašovimo į orkaitę, paruoštą padažą (arba ketčupą) užtepame ant jo viršaus ir kepame toliau. 
8. Iškeptą kepaliuką paliekame kepimo inde apie 15 minučių (kad sutvirtėtų), tada atsargiai, paimant už kepimo popieriaus išsikišusių kraštų, ištraukiame jį iš indo.
9. Skanu valgyti šiltą su bulviu koše ir raugintomis ar šviežiomis daržovėmis. Skanus ir šaltas sekančią dieną. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *