Saldžiųjų bulvių ir bolivinės balandos salotų dubenėlis su tahini padažu
Sotus bei maistingas saldžiųjų bulvių ir bolivinės balandos salotų dubenėlis su tahini padažu yra puikus augalingas patiekalas pietums ar vakarienei. Jis ne tik gardus ir spalvingas, bet ir turtingas vitaminais, mineralais, antioksidantais bei skaidulomis.
Pagrindinis salotų akcentas būna padažas. Šiam saldžiųjų bulvių ir bolivinės balandos salotų dubenėliui tobulai dera padažas, ruošiamas iš sezamų pastos tahini. Kelios minutės, ir padažas paruoštas – sezamų pastą sumaišome su klevų sirupu, citrinos sultimis, vandeniu ir pilame ant salotų. Puošiame juodųjų sezamų sėklytėmis. Neturint juodųjų, puikiai tinka ir lengvai paskrudintos baltojo sezamo sėklytės.
Saldžiųjų bulvių ir bolivinės balandos salotos su tahini padažu
4 porcijos
2 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės, nuskustos ir supjaustytos 2 cm dydžio kubeliais
2 raudonieji svogūnai, supjaustyti 0,5 cm dydžio pusžiedžiais
1 v.š. alyvuogių aliejaus
1 stikl. bolivinės balandos
1,5 stikl. daržovių sultinio arba vandens
2 didesni pomidorai, supjaustyti
4 geros saujos špinatų
Padažui:
80 ml tahini (sezamų pasta)
1,5 v.š. klevų sirupo arba skysto medaus
4 v.š. citrinos sulčių
apie 50 ml vandens
žiupsnelis druskos
4 v.š. juodųjų arba baltųjų sezamų sėklyčių
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitiname iki 180°C. Saldžiąsias bulves ir svogūnus suberiame į kepimo skardą, pašlakstome aliejumi, užberiame druskos, pipirų ir šauname į orkaitę. Kepame apie 30 min., kol bulvės suminkštėja, o svogūnai lengvai karamelizuojasi.
2. Bolivinę balandą gerai perplauname, sudedame į puodą, užpilame sultiniu arba vandeniu ir užverdame. Užvirus verdame apie 10 min. atidengtu dangčiu, kol kruopos išleidžia “uodegytes” ir šiek tiek suminkštėja. Nukaičiame, papurename šakute, uždengiame dangčiu ir leidžiame baigti brinkti apie 5 min.
3. Kol kepa daržovės, pasiruošiame padažą. Į tahini supilame klevų sirupą, citrinos sultis, druską ir 50 ml vandens. Gerai viską išmaišome. Jei norime skystesnio padažo, įpilame papildomai vieną kitą šaukštą vandens. Paragaujame, ir jei norisi, skonį pakoreguojame lašeliu klevų sirupo, citrinos sultimis ir/ar druska.
4. Daržoves ir bolivinę balandą paskirstome tarp keturių dubenėlių, užpilame padažu ir užbarstome sezamo sėklomis.
5. Skanaus!