VŠTIENOS IR DARŽOVIŲ PYRAGAS

6080krg_smz

Na, ką galiu pasakyti apie šį rimtą pyragą. Sotus. Didelis. Skanus. Galima pamaitinti didelę kompaniją. Trapios tešlos krepšelis, o jame – vištienos krūtinėlė su daržovėmis, apsuptos purios kiaušinių-grietinėlės-sūrio jūros.

Krepšelio tešlai naudojau speltos ir kukurūzų miltus. Įdarui šalia vištienos sugulė brokoliai, porai, žirneliai ir pomidorai. Brokolius išviriau garuose, kad šiek tiek suminkštėtų. Žinoma, galima trumpai pavirti ir vandenyje. Bet garuose ruoštos daržovės išlaiko natūralią spalvą ir skonį, jau nekalbant apie sveikumą.  Jei neturite garintuvo, labai rekomenduoju įsigyti. Tikrai nesigailėsite. Turiu omenyje ne specialų puodą, bet labai nedidelį ir nebrangiai kainuojantį metalinį padėkliuką. Štai kaip jis atrodo:

6393krg_smz 6404krg_smz

Parduodamas jis didesniuose prekybos centruose. Naudojimas labai elementarus. Išskleidžiame jį tarsi vėduoklę ir įstatome į puodą su trupučiu vandens. Vandens įpilti tiek, kad tarp vandens ir garintuvo dugno liktų mažytis tarpelis, kad daržovės nekontaktuotų su vandeniu. Užverdame vandenį. Tada ant padėkliuko sumetame daržoves. Uždengiame dangtį. Keletas minučių ir jau turime sveikai paruoštas daržoves. Baigus garinti, daržoves trumpam reikėtų perlieti šaltu vandeniu. Tada jos nepraranda natūralios ir sodrios spalvos.

Šis pyragas yra pakankamai aukštas, tad kepa ilgai – apie vieną valandą. Tik iškepto neskubėkime iš karto pjaustyti. Ištraukus iš orkaitės, reikia leisti jam ramiai pastovėti, kad sutvirtėtų įdaras.

6188krg1_smz

Vištienos pyragas su daržovėmis
6-8 porcijos
Tešla:
150 g speltos (arba kvietinių) miltų
50 g kukurūzų miltų
120 g šalto sviesto
1 kiaušinis
0,5 a.š.druskos
Įdaras:
1 poras, supjaustytas griežinėliais
gabaliukas sviesto
1 nedidelė brokolio galva, susmulkinta žiedynais
1 stiklinė šviežių ar šaldytų žaliųjų žirnelių
10 – 13 vyšninių pomidorų
apie 150 g virtos vištienos krūtinėlės, supjaustytos mažais kubeliais
6 kiaušiniai
350 ml riebios grietinėlės 35% riebumo
60 g tarkuoto kietojo sūrio (parmezanas, Džiugas, Rokiškio “Grand” ir pan.)
1 a.š. muskato malto
druska ir pipirai
Gaminimas:
Tešla:
1. Maišytuve su tešlos maišymui skirtu antgaliu sumaišome miltus, druską ir gabaliukais supjaustytą sviestą tol, kol susidaro trupiniai. (Tą patį galima padaryti ir rankiniu būdu. Į dubenį supilame miltus, druską ir gabaliukais supjaustytą sviestą, ir pirštų galiukais triname, kol pasidaro trupiniai.) Įmušame kiaušinį ir toliau maišome (arba rankomis minkome), kol tešla susiformuoja į vieną gumulą. Įsukame jį į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui.
2. Traukiam tešlą iš šaldytuvo, iškočiojame didesnį apskritimą nei turima forma. Tešlą įklojame į nuimamais šonais formą. Aš naudojau 24 cm skersmens formą. Vėl kišame į šaldytuvą, kol baigsime ruošti įdarą.
Įdaras:
1. Keptuvėje įkaitiname sviestą ir suberiame porus. Ant vidutinio karščio kepame porus apie 7 minutes arba kol suminkštės. Atidedame į šoną.
2. Brokolius pagariname apie 5 – 7 minutes arba įmetame į verdantį vandenį 2 minutėm. Brokoliai turi šiek tiek suminkštėti, bet išlikti pakankamai traškūs.
3. Išplakame kiaušinius, įpilame grietinėlę, sudedame tarkuotą sūrį, muskatą, druskos ir pipirų. Viską gerai išmaišome.
Pyrago suformavimas ir kepimas:
1. Iš šaldytuvo ištraukiame kepimo formą su tešla. Į ją sudedame vištieną, porus, brokolius ir žirnelius. Supilame kiaušinių, grietinėlės ir sūrio plakinį. Ant viršaus išdėliojame pomidorų puseles odele žemyn. Jei tešlos kraštelis šonuose aukštesnis, nei pripilame įdaro, tai gražiai jį aplink apipjauname, kad kraštelis už įdarą būtų aukštesnis ne daugiau nei 1 cm.
2. Šauname į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 60 minučių. Pyragas būna iškepęs, kai formą lengvai pajudinus įdaras nekliunksi ir yra tvirtos želės konsistencijos. Ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame pyragui pastovėti apie 15 minučių.
3. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

2 mintys apie „VŠTIENOS IR DARŽOVIŲ PYRAGAS“

  1. Šį puikų pyragą gaminau 3 kartus. Du kartus dariau pagal receptą, ir vieną vegetarišką vien tik su cukinijomis.
    Pastebėjau, kad svarbu nepadauginti grietinėlės. Kiaušiniai suriša, o įpylus daugiau grietinėlės pyragas būna ne toks standus ir ne taip gerai iškyla. Va taip ir atsitiko gaminant trečią kartą, kai vietoj 350 ml supyliau 400 ml. Kai pasiguodžiau dukrai, ši pasakė: “Nieko nuostabaus, tu niekada nepaisai recepto”. Bet aš nekalta, kalti gamintojai, kurie pilsto grietinėlę į 200 ml pakuotes. Kur man dėti tą 50 ml likutį ? :).

    Ačiū, Jūrate!

    1. Ačiū Giedre, kad pasidalinai! Yra patiekalų, kuriuos gaminant galima improvizuoti, bet kepant šį pyragą tikrai labai svarbu išlaikyti kiaušinių ir grietinėlės teisingą proporcija. O 50 ml grietinėlės likutį galima panaudoti kepant blynus, gaminant padažus arba pavaišinti benamį katinėlį:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *