ŽUVIES PYRAGAS

zuvies-pyragas_1

Tai klasikinio žuvies pyrago lengvesnė versija. Paprastai šiam pyragui yra naudojamas bešamelio/baltas padažas (iš sviesto, miltų, pieno/grietinėlės), į kurį suguldoma žuvis su daržovėmis ir tada viskas užklojama bulvių koše. Pamėginau iškepti be bešamelio/baltojo padažo, kurį pakeičiau alyvuogių aliejumi. Bandymas užskaitytas – žuvies gabaliukai, užkloti bulvių košės patalais, iškepė nepaprastai sultingi.

Žuvis tinka bet kokia, bet geriausiai yra rinktis mažai kaulų turinčią žuvį, kuriuos lengvai galėtumėte pašalinti prieš sudedant į pyragą. O kad pyragas tikrai nustebintų, būtinai įdėkite ir rūkytos žuvies. Taip pat į kompaniją puikiai tinka krevetės.

Kepant žuvies pyragą nenaudojant riebaus baltojo padažo, skaniau būtų naudoti riebesnę žuvį (lašiša, plačiakaktis, šamas ir pan.), bet ir su liesesne, tokia kaip menkė, iškepa nuostabiai gardus ir sotus pyragas.

ŽUVIES PYRAGAS
apie 6 porcijos
2 morkos, supjaustytos kubeliais
2 saliero stiebai, supjaustyti griežinėliais
2 lauro lapai
5-7 krapų šakelės, susmulkintos
apie 500 g žuvies filė, supjaustyta kąsnio dydžio gabaliukais
apie 350 g rūkytos žuvies (skumbrė, menkė…), supjaustytos kąsnio dydžio gabaliukais
apie 300 g išgliaudytų krevečių
1 citrina
alyvuogių aliejus
apie 1 kg bulvių
1 stiklinė pieno
50 g sviesto
tarkuoto muskato
baltųjų pipirų
sauja kita tarkuoto kietojo sūrio
Gaminimas:
1. Bulves supjaustome gabaliukais ir pradedame virti pasūdytame vandenyje.
2. Įkaitiname orkaitę iki 200 C.
3. Keptuvėje įkaitiname porą šaukštų aliejaus ir jame apkepame morkas su salierais. Apkeptas daržoves suverčiame į kepimo indą. Suberiame krapus.
4. Žuvies filė, rūkytą žuvį ir krevetes sudedame ant daržovių. Gerai apšlakstome alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis, užberiame gerą žiupsnį druskos ir juodųjų pipirų ir viską gerai išmaišome. Įdedame lauro lapus.
5. Bulvės jau turi būti išvirusios. Nupilame vandenį. Gerai sutriname, įdedame sviestą, įpilame šiltą pieną ir išmaišome. Įberiame žiupsnelį tarkuoto muskato, baltųjų pipirų, druskos ir gerai išmaišome.
6. Paruoštą bulvių košę paskirstome ant žuvies su daržovėmis, užberiame tarkuoto sūrio ir šauname į įkaitintą orkaitę. Kepa apie 40 minučių, kol bulvių košė gražiai apkepa. Valgome kartu su bet kuriomis mėgstamomis daržovėmis, bet ypač skanu su raugintais kopūstais.
7. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *