Burokėlių šokoladinis pyragas su bruknių padažu

Šis pyragas labai sėkmingai sudalyvavo konkurse “Vakarėlio užkandžiai”, kuris vyko Sveiko maisto šventėje Pažaislyje. Visi kas jį ragavo, labai gyrė ir prašė pasidalinti receptu. Tai ir darau:)

Pyragas gaminamas tik iš augalinės kilmės produktų (tokios buvo konkurso sąlygos). Šio gardumyno slaptasis ingredientas yra burokėliai. Jie suteikia drėgną ir tankią konsistenciją. Įdomu tai, kad sunku įtarti, kad pyrage slepiasi burokėliai. Tik vienas iš daugybės šventės lankytojų sakė jaučiantis malonų burokėlių poskonį.

Jei tik galite, naudokite geros kokybės kakavos miltelius, kokius tik galite rasti. Įdomumo dėlei kepiau iš skirtingų kakavos miltelių rūšių, kuriuos parduoda paprastoje maisto prekių parduotuvėje. Žinoma, skirtumas jaučiasi tiek skonyje, tiek pyrago spalvoje. Iš tai, ką galima nusipirkti, man labiausiai patinka Beatos virtuvės 99 proc. kakavos milteliai.

Pagal šį receptą galima kepti ir keksiukus – iškepa tobuli ir labai šokoladiniai. Tik sumažinkite kepimo laiką, priklausomai nuo keksiukų dydžio jie iškeptų per maždaug 30 min.

 

Burokėlių šokoladinis pyragas
2 š. maltų linų sėmenų
300 ml (apie 2 vnt.) virtų arba orkaitėje keptų burokėlių, sutrintų maisto smulkintuvu į tyrę
100 ml (apie 1 vnt.) bananų, sutrintų šakute arba maisto smulkintuvu į tyrę
80 ml augalinio aliejaus
80 g rudojo nerafinuoto cukraus
70 g pilno grūdo speltos miltų
50 g pilno grūdo avižų miltų
50 g kakavos miltelių
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. sodos
Padažui:
1 stikl. bruknių arba kitų uogų
1 – 2 š. kokosų cukraus
2 š. chia sėklų
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pasiruošiame padažą. Su maistu smulkintuvu bruknes su cukrumi sutriname į tyrę. Įberiame chia sėklų ir išmaišome. Kol ruošime pyragą, jos spės išbrinkti. Galima visa tai padaryti ir iš vakaro.
2. Linų sėmenis užpilame 4 šaukštais vandens ir paliekame išbrinkti 10 min.
3. Viename inde gerai sumaišome burokėlių ir bananų tyres, cukrų ir aliejų.
4. Kitame inde sumaišome miltus, kakavą ir kepimo miltelius. Visą mišinį persijojame į indą su drėgnais ingredientais. Gerai išmaišome.
5. Sudedame linų sėmenis ir nugesintą sodą (sodą įberti į šaukštą ir užpilti šlakeliu acto, kad gerai suputotų), gerai išmaišyti ir supilti į kepimo formą (naudojau 20 cm skersmens formą, bet galima ir didesnę – tiesiog pyragas bus plonesnis ir truputį trumpiau keps).
6. Kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
7. Ataušusį pyragą apliejame bruknių padažu.
8. Skanaus smaližiavimo!

Pasidalinkite su draugais!


1 thoughts on “Burokėlių šokoladinis pyragas su bruknių padažu”

  • Ragavom sito skanesto sventes metu- tikrai skanu 🙂 valge ir mano vaikai, kurie paprastai burokeliu nevalgo 🙂 super, tikrai bandysim pasigaminti patys 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *