Cukinijų duona

Ir ko tik mes negaminame prasidėjus cukinijų sezonui, kad tik kuo greičiau sunaikinti paprastai gausų cukinijų derlių. Sriubos, troškiniai, salotos, pyragai ar taip vadinamos cukinijų duonos.
Šį kartą noriu pasidalinti cukinijų duonos receptu, kurios sudėtyje yra kiek neįprastas kepiniams ingredientas. Tai – avokadas. Kadangi jo sudėtyje yra daug riebalų, tai jis tinka ne tik sumuštiniams ar gvakamolei, bet ir kepiniams.
Pastebėjau, kad cukininijų duonos tekstūrai įtakos daro cukinijos supjaustymo būdas. Kai cukiniją smulkinau maisto kombainu stambesniais gabaliukais, jie buvo tvirti ir neišskyrė daug sulčių. Kitą kartą tarkavau rankiniu būdu su burokine tarka. Kaip ir galima buvo tikėtis, cukinijų gabaliukai buvo sukritę ir labai sultingi. Pirmu atveju iškepusi cukinijos duona buvo minkšta, bet tvirta. Antruoju – labiau drėgnesnė. Abiem atvejais buvo skanu, bet man labiau patinka tvirtesnė struktūra. Tad jei norite, kad iškepusi cukinijų duona būtų tvirtesnės tekstūros, nuo susmulkintų cukinijų gabaliukų nusunkite susidariusias sultis arba smulkinkite stambesniais gabaliukais.
Cukinijų duona prašosi būti paskaninta įvairiais prieskoniais. Aš dažniausiai gardinu cinamonu, taip pat po žiupsnelį įberiu kardamono, muskato, imbiero ir/ar ciberžolės. Kiekvieną kartą galima improvizuoti su skirtingais prieskoniais išgaunant vis skirtingą prieskonį. Taip pat būtinai beriu razinas arba kitas džiovintas uogas ar vaisius. Kadangi nenaudoju daug pridėtinio cukraus, tai džiovintų uogų saldumas puikiais subalansuoja skonį. Taip pat tinka naudoti smulkintus riešutus arba šokolado gabaliukus.
Iškeptai cukinijų duonai leiskite pilnai atvėsti ir tik tada ja mėgaukitės. Tobulai tinka greitiems pusryčiams ar užkandžiui prie kavos/arbatos.
Cukinijų duona
Kepaliuko formos kepimo indas 23 x 10 cm
2 š. maltų linų sėmenų
75 ml augalinio pieno (naudojau avižų)
1 vidutinio dydžio avokadas
60 g nerafinuoto cukraus
1 a.š. vanilės esencijos
160 g viso grūdo speltos miltų
1,5 a.š. kepimo miltelių
2 a.š. cinamono
po žiupsnelį muskato, kardamono, ciberžolės (nebūtinai)
1/2 a.š. druskos
150 g (1 stikl.) tarkuotos cukinijos
70 g razinų
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitiname iki 180°C. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi,jei jis ne silikoninis.
2. Suberiame linų sėmenis, užpilame pienu ir palaukiame apie 10 min., kad išbrinktų. Sudedame avokadą (be žievelės ir kaulo), cukrų, vanilę ir viską rankiniu blenderiu sutriname iki vientisos tekstūros.
3. Kitame inde sumaišome miltus su kepimo milteliais, prieskoniais ir druska, persijojame juos į indą su pieno-avokado mišiniu.
4. Sudedame cukinijas (jei labai vandeningos – prieš tai nusunkiame, žr. tekstą aukščiau), razinas ir viską gerai išmaišome.
5. Tešlą sukrečiame į paruoštą kepimo indą, šauname į orkaitę ir kepame apie 60 min. Ar pilnai iškepė, patikriname su mediniu pagaliuku – įbestas į vidurį ir ištrauktas turi būti sausas.
6. Ištraukus iš orkaitės leiskite kiek pravėsti apie 20 min., tada atsargiai išėmę iš kepimo indo perkelkite ant grotelių. Valgykite tik pilnai ataušusį.
7. Skanaus!