PAVLOVA SU VAISIAIS

4948_krg1_smz

Kai norisi elegantiško deserto arba turime likusių kiaušinių baltymų, neįdedant daug pastangų (tik laiko, skirto kepimui) šeimą ir draugus galime pradžiuginti Pavlova. Traškus ir lengvas morenginis krepšelis, pripildytas purios grietinėlės kremo, ant kurio sukrautas kalnas uogų ar vaisių dažniausiai nepastebimai išgaruoja nuo stalo.

Manoji Pavlova truputėli “įdegusi”, nes naudojau rudą nerafinuotą cukranendrių cukrų. Viršų papuošiau apelsinais, greipfrutais ir apibarsčiau granato sėklomis. Apelsinų lengvas rūgštumas ir greipfrutų švelnus kartumas neleidžia širdžiai apsalti nuo morenginio saldaus krepšelio. Nors, tiesą sakant, morengas nėra per daug saldus, nes cukraus kiekį sumažinau, be to, nerafinuoto cukraus saldumas yra subtilesnis, nei baltojo cukraus. Į plaktą grietinėlę paprastai nededu jokio saldiklio, ypač jei desertą puošiu saldžiomis uogomis. Šį kartą įpyliau 1 valgomąjį šaukštą agavų sirupo, kad vos jaučiamas saldumas  į vieną kompaniją draugiškai susipintų su citrusiniais vaisiais ir granato sėklomis.

Nors kalendorinis pavasaris prasidėjęs, oras šiluma ir spalvomis dar nedžiugina. Tačiau šiandien pasirodžiusi seniai bematyta saulė ir miške pradedančios mėlynuoti žibutės patikino, kad tikrasis pavasaris jau beveik čia. Tad besimėgaudama Pavlovos desertu su žieminiais vaisiais mintyse žiemai tariu “Iki kitų metų!”. Ir tikrai žinau, kad jau labai ne už kalnų galėsiu smaguriauti šio burnoje tirpstančio deserto su pirmosiomis vasaros uogomis.

Kad baltymai kuo geriau išsiplaktų:

  • baltymai turi būti kambario temperatūros
  • baltymuose neturi būti nė pusės lašelio trynio
  • plakimo įrankiai turi būti sausi ir neriebaluoti

Pavlova su vaisiais
Įkvėpimo šiam desertui pasisėmiau iš Laurent Duchene ir Bridget Jones knygos “Le Cordon Bleu Desertai”
4 kiaušinių baltymai
180 g rudo nerafinuoto cukranendrių cukraus
1 arbatinis šaukštelis obuolių ar balto vyno acto
1 arbatinis šaukštelis kukurūzų miltų
400 g plakamosios grietinėlės (35 %)
1 valgomasis šaukštas agavų sirupo (jei norisi saldumo grietinėlės kremui)
3 dideli apelsinai, padalinti į skilteles be žievelių
1 didelis greipfrutas, padalintas į skilteles be žievelių
1 granato sėklos
Gaminimas:
1. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi ir pieštuku apsibrėžiame apskritimą maždaug 24 – 26 cm ir jį apverčiam. Aš dariau 26 cm, nes derinau prie turimos serviravimo lėkštės. Orkaitę įkaitinam iki 150 C.
2. Išplakame baltymus su mikseriu. Pradžioje pradedame plakti lėtai, baltymams suputojus plakimo greitį padidiname ir plakame tol,  kol baltymai pasidarys tvirti ir standūs.
3. Toliau vis plakant palaipsniui įmaišome pusę cukraus kiekio.
4. Vis dar plakant, dalimis supilame likusią cukraus dalį kartu su actu ir kukurūzų miltais. Išplakti baltymai turi būti tvirti ir standūs iki tokio lygio, kad apvertus dubenį žemyn virš savo galvos, baltymai iš dubens neiškrenta. Jei nesate užtikrinti, galima baltymų standumo ir netikrinti 🙂
5. Išverčiam baltymų masę ant kepimo popieriaus. Šaukšto apatine dalimi suformuojame apskritimą pagal turimus kontūrus. Apskritimo viduryje baltymus labiau sustumiame į kraštus, kad susiformuotų lizdo ar krepšelio forma.
6. Kepame 1 valandą. Baigus kepti paliekame orkaitėje atvėsti.
7. Likus ne daugiau nei 1 valandai iki valgymo, išplakame grietinėlę su agavų sirupu (jei jį naudosite).
8. Ant morengo sukrečiame plaktą grietinėlę ir sudedame vaisius ir granato sėklas.
9. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *