Šokoladinis cukinijų pyragas

Šis šokoladinis cukinijų receptas gimė per patį cukinijų derliaus įkarštį. Mano mažame daržiuke priauga jų visa galybė, tai valgome jas visaip kaip – ir žalias salotose, ir troškiniuose, ir žinoma, kepu įvairiausius kepinius. Vienas jų yra šis šokoladinis gražuolis.

Bandžiau keletą kartų, kol galų gale pavyko mane džiuginantis variantas. Tad juo ir dalinuosi su jumis.

Pyragas iškepa drėgnas, tvirtas ir ne per daug saldus. Cukraus daug nenaudojau, dalį saldumo suteikia bananai. Taip pat prie saldumo prisideda ir šokolado gabaliukai. Aš naudojau 70 proc. juodąjį šokoladą. Miltai viso grūdo speltos, tad kartu su cukinija tai suteikia gerą kiekį skaidulinių medžiagų. O tai man labai patinka, kai bet koks maistas, net ir pyrago gabalėlis, suteikia naudingų maistinių medžiagų.

Sutarkavus cukiniją, svarbu nusunkti jos sultis. Aš tarkuoju per burokinę tarką arba maisto kombainu naudojant įprastos burokinės tarkos formos daržovių pjaustyklę. Tarkius sudedu į sietelį, kad nubėgtų sultys (kol užmaišau tešlą). Paskui dar gerai nuspaudžiu ir tik tada sudedu į paruoštą tešlą. Tai svarbus žingsnis, kad pyragas iškeptų tinkamos tekstūros. Ir kartu pirmas žingsnis – pirmiausiai sutarkuoju cukiniją, tarkius sudedu į sietelį ir tik tada imuosi ruošti tešlą pyragui.

Naudoju atsegamais kraštais apvalų kekso formos (su skyle per vidurį) kepimo indą (24 cm). Jei naudosite neatsegamais kraštais kepimo indą, rekomenduoju jį iškloti kepimo popieriumi, kad būtų lengviau išimti iškepusį pyragą.

Šokoladinis cukinijų pyragas
400 g viso grūdo speltos miltų
50 g kakavos miltelių
100 g nerafinuoto cukraus
2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. sodos
1/2 a.š. druskos
180 ml augalinio pieno (naudojau sojos)
120 ml rapsų aliejaus
300 g (2 dideli ar 3 mažesni) bananų, sutrintų šakute į tyrę
1 š. obuolių acto
2 stikl. tarkuotos cukinijos (per burokinę tarką)
100 g + 50 g juodo šokolado, sukapoto gabaliukais
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitiname iki 180°C laipsnių. Kepimo formą atsegamais šonais (24 cm) ištepame aliejumi.
2. Viename inde sumaišome miltus, persijotus kakavos miltelius (kad nebūtų gumuliukų), cukrų, kepimo miltelius, sodą ir druską.
3. Kitame inde sumaišome pieną, aliejų, bananų tyrę ir actą.
4. Tarkuotą cukiniją gerai nusunkiame (per sietelį ar marlę ir pan.).
5. Į miltus supilame šlapią dalį ir lengvai pamaišome. Gali pasirodyti, kad tešla per sausa. Viskas čia gerai, konsistencija pasikeis sudėjus cukiniją.
6. Suberiame nusunktus cukinijos tarkius ir 100 g šokolado gabaliukų. Viską sumaišome, bet persistengti nereikia – tik tiek, kol viskas tolygiai pasiskirsto.
7. Gautą masę sukrečiame į paruoštą kepimo formą. Ant viršaus užberiame likusius 50 g šokolado gabaliukus ir truputi įspaudžiame į tešlą. Šauname į orkaitę ir kepame apie 45 min., kol įbestas medinis pagaliukas ištraukus būna sausas.
8. Ištraukus pyragą iš orkaitės, leidžiame jam pravėsti apie 10-15 min. Galutinai atvėsiname ant grotelių pyragą išėmus iš kepimo formos.
9. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *