Galetė su rabarbarais

Galetė su rabarbarais man yra vienas skaniausių pyragų. Traškus pagrindas ir minkšti rabarbarai su braškėmis ir šilauogėmis yra nepaprastai gardus derinukas. Kurio norisi dar ir dar pakartoti. Tiesą pasakius, aš pati viena galiu visą galetę sukirsti. Tad įspėju – pavojingai skanu 🙂

Kad pagrindas tikrai būtų traškus, tešlą būtina atšaldyti šaldytuve bent vieną valandą. Labai patogu tešlą pasiruošti iš vakaro ir kepti sekančią dieną. Ruošti tešlą geriausia su maišytuvu, naudojant specialų tešlos minkymo antgalį ar elektriniu smulkintuvu. Taip darbas vyksta greičiau ir paprasčiau bei tešla nesušyla nuo pirštų. Bet puikiai tai galima padaryti ir rankiniu būdu – tik mikliai minkykite rankų pirštais, o ne delnais.

Įdarui tinka bet kokie mėgstami ar sezoniniai vaisiai ir uogos. Rudenį man be galo skanu galetę kepti su slyvomis, taip pat kriaušėmis ir bruknėmis, vasarą – su persikais ir abrikosais.

Galetę skanu valgyti ir šiltą (ypač kartu su ledais), ir šaltą (jei pavyksta išsaugoti).

Galetė su rabarbarais
Trapi tešla:
150 g viso grūdo speltos miltų
70 g migdolų miltų
100 g šalto sviesto (naudoju augalinės kilmės, bet tinka ir įprastas)
25 g nerafinuoto cukraus
žiupsnelis druskos
2-3 š. šalto vandens
Įdaras:
apie 300 g rabarbarų (apie 6 plonesni ar 3 stori), supjaustytų gabaliukais
3 š. nerafinuoto cukraus
2 š. krakmolo
1/2 a.š. cinamono
2 braškės
sauja šilauogių
Gaminimas:
1. Trapios tešlos gaminimas. Geriausiai tešlą minkyti maišytuve su specialiu tešlos minkymo antgaliu ar elektriniu smulkintuvu, kad nekontaktuotų su rankomis ir nesuminkštėtų sviestas. Jei visgi minkysite rankomis, darykite tai mikliai ir tik rankų pirštais, o ne delnais. Taigi, suberkite visus tešlai skirtus ingredientus (sviestą supjaustykite kubeliais), išskyrus vandenį. Maišykite, kol susiformuos trupiniai. Tada įpilkite 2 šaukštus šalto vandens ir dar paminkykite, kol tešla sukibs į vieną masę. Jei reikia, įpilkite dar 1/2 šaukšto vandens.
2. Išėmus iš maišytuvo, greitai suformuokite rutulį, jei reikia, užberkite truputi miltų. Susukite į maistinę plėvelę, šiek tiek suplokite/paploninkite gautą rutulį, kad greičiau atšaltų. Dėkite į šaldytuvą mažiausiai vienai valandai.
3. Įdarui rabarbarų gabaliukus sumaišykite su cukrumi, krakmolu, cinamonu.
4. Ištraukus tešlą iš šaldytuvo, guldykite ant kepimo popieriaus, ant viršaus užklokite kitu kepimo popieriumi ir iškočiokite į apskritimą, apie 30 cm skersmens. Nuėmus viršutinį popierių, perkelkite jį ant kepimo skardos.
5. Ant tešlos viršaus gražiai suguldykite rabarbarus, šilauoges ir pasmulkintas braškes nuo krašto paliekant apie 3 cm. Kraštelius užlenkite (dirbame greitai, kad neatšiltų tešla), ir šaukite į iki 180 C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 35 – 40 min. kol kraštai švelniai paruduos.
6. Ištraukus iš orkaitės leiskite truputi atvėsti. Skanu valgyti ir šiltą, ir pilnai atvėsusį. Galima patiekti kartu su ledais.
7. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *