Veganiškas meduolinis tortas

Veganiškas meduolinis tortas, perteptas citrininiu kremu

Sodrus, minkštas ir kvepiantis prieskoniais. Toks yra šis veganiškas meduolinis tortas. Skoniu jis panašus į tradicinį medaus tortą, kuriame naudojamas medus. Vietoje jo šiame torte naudojama melasa vaidina pagrindinį vaidmenį ir kartu su visa prieskonių puokšte (cinamonas, imbieras, gvazdikėliai) suteikia tą ypatingą sodrų skonį bei spalvą.

Man patinka ne tik puikus torto skonis. Bet ir tai, kad šį tortą galima pagaminti keliomis dienomis anksčiau. Tai ypač aktualu ruošiantis kokiai nors šventei. Padarai tortą prieš 2-3 dienas ir gali ramiai užsiimti kitais reikalais. O tortas per tą laiką subręstą, kremas susigeria, prieskoniai atsiskleidžia. Taigi tortas pasidaro tik skanesnis. Per visus bandymus ir testavimus pastebėjau, kad torto skonis, tekstūra ir drėgnumas man geriausiai būna susibalansavęs 4-5 dienomis. Bet tikrai nebūtina tiek laiko laukti, kad pradėti juo mėgautis – leiskite jam pastovėti bent per naktį.

Biskvitus tortui iš karto kepu dvejose 20 cm skersmens formose. Iškepus ir atvėsinus, kiekvieną jų perpjaunu į dvi dalis ir taip gaunu keturis sluoksnius. Jei turite tik vieną formą, kepkite per du kartus. Ilgiau pasimėgausite nuostabiu prieskonių aromatu, kuris apgaubia visus namus, kol biskvitai kepa orkaitėje.

Tortą pertepu citrininiu kremu. Patį kremo pagrindą sudaro tofu (silken) kartu su riebiu kokoso pienu. Naudoju kokoso pieno riebiąją dalį (visiškai be skysčio). Kartais pavyksta nusipirkti tikrai riebų kokoso pieną ir iš vienos skardinės “gauti” visą reikiamą riebiosios kokoso kremo dalį. O kartais vienos skardinės nepakanka, nes dalį turinio sudaro kokoso vanduo. Rekomenduoju iš karto nusipirkti dvi kokoso pieno (kuo riebesnio) skardines ir per naktį palaikyti šaldytuve. Kitą dieną atidarykite vieną skardinę ir pamatuokite sukietėjusią kokoso pieno dalį (kokoso vanduo bus gražiai atsiskyręs – jo į kremą nedėkite, bet sunaudokite kituose receptuose, pvz., glotnutyje ar tiesiog išgerkite). Jei riebiosios sukietėjusios kokoso pieno dalies nepakanka, panaudokite antrąją skardinę.

Citrininiam kremui aišku reikia citrinų. Mažiausiai trijų citrinų ir geriausiai ekologiškų. Reikia ir sulčių, ir nutarkuotos žievelės. Būtent žievelėje (geltonoji dalis) esantys eteriniai aliejai suteikia ypatingą citrininį skonį ir aromatą. Kadangi citrinos būna visaip kaip apipurkštos, tad pirmiausiai reikia nuo žievelės pašalinti nereikalingus priedus. Citrinas užpilu labai karštu vandeniu ir įberiu kelis šaukštus sodos. Išmaišau ir palieku kuriam laikui, kol vanduo visai atvėsta. Tada dar nuplaunu po tekančiu vandeniu ir gerai nutrinu šepetėliu. Po tokio “spa” dar net nepradėjus tarkuoti citrinos žievelės pradeda skleistis citrinos aromatas. Kuris persikels ir į jūsų veganiško meduolinio torto kremą. Tad tikrai rekomenduoju šito žingsnio nepraleisti.

Perteptą tortą būtinai palaikykite per naktį, kad kremas spėtų susigerti į biskvitus. Paruoštas tortas šaltai laikomas puikiai išlaiko šviežumą 5-7 dienas. Jau aukščiau minėjau, kad drąsiai galite tortą paruošti ir prieš kelias dienas ir taip suteikti jam galimybę atskleisti stipresnį prieskonių ir citrinos žievelių aromatą.

Beje, šį veganišką meduolinį tortą gaminu ne tik per Kalėdinį laikotarpį. Jis puikiai tinka bet kokiai kitai progai (ar be progos) ir yra visų valgytojų itin pamėgtas.

Veganiškas meduolinis tortas
Biskvitams reikės:
450 g viso grūdo speltos miltų
2 a.š. kepimo miltelių
0,5 a.š. sodos
žiupsnelio druskos
4 a.š. malto cinamono
4 a.š. imbiero miltelių
0,5 a.š. maltų gvazdikėlių
200 g sviesto (vegan)
100 g nerafinuoto cukraus
200 g melasos
260 ml augalinio pieno
Kremui reikės:
400 g riebiosios kokoso pieno dalies (paskaitykite aprašymą aukščiau tekste)
350 g silken tofu
60 ml (6 š.) citrinos sulčių
6 š. klevų sirupo (ar daugiau pagal skonį)
1 š. tarkuotos citrinos žievelės (tik geltonosios dalies), gali prireikti maždaug 2-3 citrinų
žiupsnelio druskos
Gaminame:
1. Pasiruošiame dvi 20 cm dydžio atsegamais kraštais torto formas (jei turite tik vieną, kepkite per du kartus). Jų dugną išklojame kepimo popieriumi arba patepame sviestu. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180°C.
2. Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir prieskonius.
3. Minkštą sviestą suplakame su cukrumi. Įpilame melasą ir dar paplakame.
4. Į sviesto-cukraus-melasos mišinį pakaitomis pilame pieną ir beriame miltus. Išmaišius gaunasi tiršta tešla.
5. Gautą tešlą paskirstome į paruoštas kepimo formas (jei turite vieną formą – supilkite pusę tešlos) ir šauname į įkaitusią orkaitę. Kepame apie 30 min. kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas lieka sausas.
6. Ištraukus iš orkaitės leidžiame atvėsti. Tada atsargiai (lengvai lūžta) išimame iš formų ir paliekame, kad pilnai atvėstų.
7. Ruošiame kremą. Visus kremui skirtus ingredientus gerai suplakite elekriniu mikseriu. Paragaukite, ir jei norisi, papildomai įdėkite citrinos sulčių ir/ar klevų sirupo.
8. Pilnai atvėsusius biskvitus aštriu peiliu perpjauname pusiau, gauname keturis sluoksnius. Atsargiai ir švelniai elkitės su biskvitais, jie lengvai lūžta (jei ir nutrupės koks gabaliukas, ne bėda – suklijuosite tepdami kremu). Pirmąjį dedame ant lėkštės (kurioje patieksime tortą) ir užtepame maždaug ketvirtadalį kremo (dar šiek tiek kremo atidedame torto šonams). Ant viršaus klojame antrąjį biskvitą ir vėl užtepame kremu. Taip susluoksniuojame visą tortą. Torto šonus taip pat aptepame kremu.
9. Paruoštą tortą laikome šaltai bent per naktį. Prieš valgant tortą galima papuošti spanguolėmis ar kitomis uogomis.
10. Šaltai laikomas tortas puikiai išsilaiko iki 7 dienų.
11. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *