BAKLAŽANŲ TROŠKINYS (CAPONATA)

 

caponata dubenely

Šį tradicinį sicilietišką patiekalą mane įkvėpė gaminti atostogos Sicilijoje. Caponata Sicilijoje yra labai populiari. Jos galima nusipirkti kaip gatvės maistą beveik ant kiekvieno Palermo gatvės kampo. Saldžiai rūgščiame padaže patroškintos daržovės su kaparėliais nuostabiai gaivina ir pamaitina karštomis vasaros dienomis. Grįžusi iš atostogų jau ne kartą gaminau caponatą ir ji tapo mūsų šeimos mėgstamu patiekalu. Prigaminu didžiausią dubenį ir savaitės bėgyje turime nuostabų užkandį. Dar ir į darbą pietums įsimetu. Ne kartą jau ir draugus vaišinau, tai  lėkštės buvo mikliai išlaižytos ir paprašyta pakartoti.

Yra įvairių šio troškinio versijų,  bet pagrindiniu smuiku, žinoma, visada groja baklažanas, o jam pritaria salierai, pomidorai, svogūnai, žalios alyvuogės ir būtinai kaparėliai. Nors galima rasti caponatos variacijas ir su paprikomis, artišokais ar razinomis.

caponata keptuveje

Tradiciškai baklažanai yra kepami keptuvėje su aliejumi arba net verdami aliejuje. Žinodama jų savybę labai gerai į save sugerti riebalus, nusprendžiau baklažanus kepti orkaitėje. Dėl to patiekalas gaunasi sveikesnis, plius kol kepa baklažanai, galima paruošti kitas daržoves ir taip sutaupyti ir laiką, ir … kojas. Skonis yra saldžiarūgštis, o jo intensyvumą  galima reguliuoti pagal savo skonį. Recepte naudojau tik 4 valgomuosius šaukštus baltojo vyno acto ir skonis gavosi švelniai rūgštus. Jei norisi daugiau rūgštelės, papildomai įdėkite vieną kitą šaukštą acto.

Labai universalus patiekalas. Skanu troškinį valgyti ir šiltą, ir šaltą.  Galima valgyti tiesiog kaip užkandį, salotas, dėti ant apskrudintos duonos riekelės, arba dar ir mozarela sūriu paįvairint. Puikiai tiktų ir kaip pagrindinis vegetariškas patiekalas, ir kaip padažas makaronams. Tad labai patogu pasigaminti jo nemažą kiekį ir laikyti šaldytuve. Pagal nurodytus kiekius pasigaminsite tikrai ne vienam pavalgymui. Puikiausiai išsilaiko visą savaitę. Gal išsilaikytų ir ilgiau, bet daugiau nei savaitė caponata mano šaldytuve neužsibūna.

Receptas adaptuotas pagal Phaidon išleistą knygą “The Silver Spoon”.

caponata sumustinis

Baklažanų troškinys (Caponata)
3 didesni baklažanai, supjaustyti apie 2,5 cm kubeliais
2 dideli pomidorai (apie 800 g), supjaustyti nedideliais gabaliukais
2 vidutinio dydžio svogūnai, smulkiai supjaustyti
1 salieras (ne vienas stiebelis, bet visa saliero puokštė), supjaustytas griežinėliais
2 valgomi šaukštai pomidorų pastos
1 stiklinė žalių alyvuogių be kauliukų
4 valgomi šaukštai sūdytų kaparėlių (išmirkyti apie 10 min vandenyje ir nusausinti)
4 valgomi šaukštai baltojo vyno acto
1 valgomasis šaukštas rudojo cukraus
Druska ir pipirai
Kelios saujos kedro riešutų (jei norisi – lengvai paskrudinti)
Baziliko lapeliai patiekimui ir papuošimui
Gaminimas:
1. Baklažanų gabaliukus suverčiame į kiaurasamtį, apibarstome druska ir paliekame pastovėti mažiausiai 30 minučių, kad baklažanai išskirtų savo sultis. Nuplauname, nusausiname ir suverčiame į kepimo skardą. Apšlakstome baklažanus aliejumi, su rankomis gerai jį paskirstome, kad visi gabaliukai lengvai pasidengtų aliejumi. Kepame iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol baklažanai suminkštėja.
2. Kol kepa baklažanai, didelėje keptuvėje įkaitiname porą šaukštų aliejaus. Sudedame pomidorus, svogūnus ir salierus. Kepame ant mažos ugnies apie 10-15 minučių, kol sutirštėja. Salierai turi būti lengvai traškūs.
3. Sudedame pomidorų pastą, alyvuoges, kaparėlius, actą, cukrų ir orkaitėje iškeptus baklažanus. Šiek tiek pasūdome ir papipiriname. Gerai išmaišome ir ant mažos ugnies troškiname apie 10 minučių. Jei per tiršta, įpylame keletą šaukštų vandens. Baigus kepti, skonį subalansuojame su actu ir jei reikia – druska ir pipirais.
4. Nuėmus nuo viryklės leidžiame porą valandų ramiai pabūti, kad labiau išryškėtų skonis.
5. Prieš valgant, apibarstome kedro riešutais ir baziliko lapeliais.
6. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

2 mintys apie „BAKLAŽANŲ TROŠKINYS (CAPONATA)“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *