Bulvių salotos su ridikėliais

Bulvių salotos su ridikėliais ir žirneliais

Pavasarį mėgstu gaminti bulvių salotas su ridikėliais. Ridikėliai yra tikri pavasario šaukliai ir aš mielai juos inkorporuoju į daugelį patiekalų (nors vaikai labiausiai mėgsta tiesiog juos vienus triauškinti), o šį kartą – į bulvių salotas. Ridikėlių lengvas aštrumas labai dera prie švelnaus bulvių skonio. Būtinai dar įberiu ir žirnelių, kurių atsargos visada budi mano šaldiklyje. Jie suteikia ne tik gaivumo, bet ir spalviškumo. Taip pat mėgstu paskaninti smulkiai pjaustytu šalotiniu ar saldžiu svogūnėliu. Juos galima keisti porais ar svogūno laiškais.

Labai skanu šias salotas ruošti iš šviežių mažų bulvyčių. Aš jas verdu pusiau apsemtas lengvai pasūdytame vandenyje su visomis lupenomis. Joms atvėsus, odelės nelupu, perpjaunu išilgai į keturias dalis ir užpilu padažu. Jei bulvės nėra labai šviežios, išvirus odelę nulupu ir supjaustau didesniais gabaliukais.

Prie bulvių kažkaip natūraliai dera krapai. Todėl nutariau į padažą įdėti krapų ir dar patiekiant salotas jų ant viršaus užberti. Jei kartais nelabai draugaujate su krapais, vietoje jų naudokite bet kokias kitas jūsų mėgstamas žoleles ar jų mišinį.

Žinoma, bulvių salotų skonis geriausiai atsiskleidžia, kai jos su padažu “padraugauja” ilgesnį laiką. Geriausia jas ruošti iš vakaro arba ryte paruošti ir vakare jomis mėgautis. Jei norite, kad ridikėliai ir žirneliai neprarastų savo natūralios spalvos, juos į bulvių salotas su padažu suberkite likus nedaug laiko iki patiekimo ant stalo. Kitu atveju ridikėlių baltoji dalis nusispalvins žaliai, o žirnelių ryški žalia spalva truputi išblės. Tai čia kalba eina tik apie bulvių salotų spalviškumą ir grožį. Skonis, abiem atvejais, nežiūrint kuriuo metu įdėsite ridikėlius su žirneliais, bus puikus.

Bulvių salotos su ridikėliais
apie 600 g mažų bulvyčių
10 ridikėlių
1/2 stikl. šaldytų žirnelių
1/4 mažo šalotinio ar raudono svogūno arba gabaliukas poro arba ryšulėlis svogūno laiškų
šviežių krapų (patiekimui)
Padažui:
5 š. alyvuogių aliejaus
3 š. citrinos sulčių
25 g (1/3 stikl.) krapų ar kitų mėgstamų žolelių
1 š. dijon garstyčių
1 š. smulkinto raudono svogūno
žiupsnelis druskos ir pipirų pagal skonį
2 š. vandens
Gaminimas:
1. Bulvytes gerai nuplauname, sudedame į puodą, užpilame vandeniu, kad semtų tik pusę bulvyčių, pasūdome ir užverdame. Išvirus – nupilame vandenį ir leidžiame atvėsti.
2. Pasiruošiame padažą. Visas padažo sudėtines dalis sutriname maisto smulkintuvu.
3. Šaldytus žirnelius atitirpiname (užpilti šaltu vandeniu greitai atitirpsta). Ridikėlius supjaustome griežinėliais. Šalotinį ar raudoną svogūną smulkiai supjaustome (jei naudojame porą – supjaustome griežinėliais, jei svogūno laiškus – susmulkiname).
4. Ataušusias bulvytes perpjauname išilgai į keturias dalis. Užpilame padažu. Suberiame ridikėlius, žirnelius, svogūną (ar porą/svogūno laiškus). Leidžiame padažui susigerti bent valandėlę (skaniausia, jei pastovi per naktį).
5. Jei leisime bulvytėms su padažu “draugauti” per naktį ir nenorime, kad ridikėliai nusidažytų žaliai, o žirneliai prarastų ryškią spalvą – juos suberkime prieš valgant (skoniui tai įtakos nedaro, tik salotų grožiui). Prieš pat valgant užberiame šviežiais smulkintais krapais.
6. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *