Salotos su ant grilio keptu tofu sūriu
Šios salotos su ant grilio keptu tofu sūriu yra nuostabus vasaros sezono patiekalas.
Pagrindiniu smuiku šiose salotose groja ant grilio keptas tofu sūris. Prieš kepant jį pamarinavau marinate, paruoštame su maistinėmis mielėmis ir citrinos sultimis. Tai tofu sūriui suteikė sūrumo, kuris kartu su tvirta tofu tekstūra man primena halumio (halloumi) sūrį. Taigi, kas mėgstate halumio sūrį, galite išmėginti į jį panašios augalinės sūrio versijos.
Ruošiant tofu, pirmiausiai reikia jį gerai nusausinti (žr. žemiau recepto aprašymą), tada supjaustyti maždaug 1 cm pločio juostelėmis. Jas gerai padengus marinatu palikti marinuotis mažiausiai 30 minučių. O tada jau kepti ant grilio. Beje, jis puikiai iškepa keptuvėje ar orkaitėje, nors aš taip paruoštą tofu sūrį labiausiai mėgstu kepti ant grilio. Nes tie apskrudę dryžiai, sutikite, ne tik gražiai ir patraukliai atrodo, bet ir papildomo traškumo suteikia.
Salotų pagrindą sudaro bolivinė balanda ir žiedinis kopūstas. Žiedinį kopūstą susmulkinau iki ryžių dydžio grūdelių maisto kombainu (neturint maisto kombaino, galima padirbėti ir rankiniu būdu su peiliu:) Gaivumo suteikia pomidorai ir agurkai. O pagrindinį aromatą ir malonų poskonį suteikia įvairios žolelės, iš kurių dominuojančią natą dainuoja šviežia mėta. Salotose be mėtų gausiai pripjausčiau ir petražolių. Žolelės nuostabiai pagyvina salotas, tad jokiais būdais nepagailėkite jų!
Mėtų pridėjau ir į padažą. Kad truputi įnešti kitokio poskonio, įmaišiau ir bazilikų. Jei padažą paruošite iš anksto, žolelių aromatas atsiskleis dar stipriau. O jei norisi stipresnio mėtinio efekto, bazilikus keiskite mėtomis.
Paskutinis akcentas – salotas paskaninti lengvai apkeptais pistacijų riešutais, kuriuos galima keisti bet kokiais kitais mėgstamais riešutais. Dar šiek tiek traškumo ir gerųjų riebalų:)
Salotos su ant grilio keptu tofu sūriu
(2 porcijos)
Marinuotas tofu:
180 g tofu
2 š. citrinos sulčių
2 š. alyvuogių aliejaus
3 š. su kaupu maistinių mielių
½ a.š. druskos
Salotoms:
2 stikl. virtos bolivinės balandos
apie 1/3 žiedinio kopūsto
2 pomidorų, smulkiai supjaustytų
2 agurkėlių, supjaustytų mažais kubeliais
½ raudono svogūno, smulkiai supjaustyto
Geros saujos petražolių, susmulkintų
Geros saujos šviežių mėtų, susmulkintų
Saujos pistacijų, lengvai apkeptų
Padažui:
3 š. smulkintų mėtos lapelių
2 š. smulkintų bazilikų lapelių
6 š. alyvuogių aliejaus
4 š. citrinos sulčių
1 a.š. klevų sirupo
Druska ir pipirai pagal skonį
Gaminimas:
1. Pirmiausiai reikia nusausinti tofu. Padėkite tofu ant sulankstyto keliais sluoksniais virtuvinio ar popierinio rankšluosčio, užklokite kitu rankšluosčiu, uždėkite pjaustymo lentelę ir prislėkite kokiu nors sunkiu daiktu (pvz., stora knyga, sunkia keptuve ir pan.). Taip palikite apie 30 min. Tada supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis.
2. Marinatui sumaišykite likusias sudėtines dalis ir juo padenkite tofu juosteles iš visų pusių. Palikite marinuotis mažiausiai 30 min. (galima nakčiai). Kuo ilgiau marinuosis, tuo intensyvesnis skonis.
3. Tuo tarpu pasiruoškite salotas. Žiedinį kopūstą pasmulkinkite žiedinėliais ir sudėję į maisto kombainą susmulkinkite į smulkius gabaliukus (galima padirbėti ir su peiliu rankiniu būdu). Smulkintą žiedinį kopūstą, bolivinę balandą ir visas kitas salotoms skirtas daržoves (išskyrus pistacijas) suberkite į dubenį.
4. Padažui skirtas sudėtines dalis sutrinkite trintuvu.
5. Pamarinuotą tofu dėkite ant įkaitinto griliaus ir kepkite iš abiejų pusių kol gražiai apkeps.
6. Paruoštą padažą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Salotas paskirstykite į dvi lėkštes. Uždėkite keptą tofu ir užberkite pistacijų riešutus. Skanaus!