SAULĖGRĄŽŲ DAIGŲ IR ŠPINATŲ SU PUTPELIŲ KIAUŠINIAIS SALOTOS
Pavasaris jau persirito į antrąją pusę. Na, bet tikru pavasariu dar nekvepia. Už lango lietus keičia krušą. Žvarbu ir šlapia. Gerai, kad nors kartais nosį iš po sunkių debesų parodo ir saulė. Nežiūrint šalto oro, medžių pumpurai vis vien negali susiturėti ir akiai tokia miela žaluma po truputį spalvina pilką ir šlapią foną.
Tos žalumos norisi ne tik gamtoje, bet ir lėkštėje. Todėl stūmiu į šoną jau pabodusius raugintus kopūstus ir visas šaknines daržoves, kurios ištikimai džiugino visą žiemą. Baisingai norisi žalumynų. Ir daug. Tad štai tokiame kontekste ir gimė šios gaiviu pavasariu kvepiančios salotos (tikiuosi netrukus pavasaris alsuos ne tik lėkštėse). Jose dominuoja špinatai ir saulėgrąžų daigai. Gaivumo žalėsiams suteikia ridikėliai ir agurkai. Neįkyraus aštrumo natą įneša svogūno laiškai. Putpelių kiaušiniai suteikia sotumo. O viską apjungia granatų melasa su alyvuogių aliejumi. Neturint granatų melasos kuo puikiausiai galima išsisukti ir su citrinos sultimis.
Špinatų ir saulėgrąžų daigų su putpelių kiaušiniais salotos
2 porcijos
Dvi geros saujos (apie 150 g) mažųjų špinatų
2 maži agurkai, supjaustyti
Ryšulėlis ridikėlių (apie 200 – 300 g), supjaustyti griežinėliais
4-6 svogūno laiškai, supjaustyti
12 putpelių kiaušinių
Dvi saujos saulėgrąžų daigų
Granatų melasa
Alyvuogių aliejus
Druska ir pipirai (jei norisi)
Gaminimas:
1. Putpelių kiaušinius išverdame (virimo laikas 1 – 2 min, priklausomai kokio kietumo norisi). Perliejame šaltu vandeniu. Perpjauname per pusę.
2. Į lėkštes beriame špinatus, agurkus, ridikėlius, svogūno laiškus. Sudedame putpelių kiaušinius. Ant viršaus sukrauname saulėgrąžų daigus.
3. Pašlakstome granatų melasa ir alyvuogių aliejumi. Jei norisi, užsiberiame druskos ir šviežiai maltų pipirų.
4. Skanaus!