ŠVIEŽIŲ DARŽOVIŲ IR LĘŠIŲ SALOTOS

lesiu salotos is arciau_smz

Dar vienas labai paprastas, bet skanus ir sveikas patiekalas. Pagrindinę žalią masę sudaro špinatai ir gražgarstė. Šiaip, kalbant ar rašant apie gražgarstę, man visada iškyla klausimas, ar rukola yra tas pats augalas? Nes jei tas pats, aš mieliau vadinčiau rukola. Ir gražiau skamba, ir lengviau pasisako, nei gražgarstė. Užmečiau akį į Valstybinės lietuvių kalbos komisijos internetinę svetainę. Pasirodo, kažkas jau yra uždavęs komisijai klausimą “Kaip rašyti salotų pavadinimą: rukola, rokola ar kitaip?”. Valstybinės lietuvių kalbos komisijos atsakymas skamba štai kaip: “Šio bastutinių šeimos aliejinio augalo (lot. Eruca sativa, angl. arugula, garden rocket, it.rucola), paplitusio centrinėje ir vakarinėje Azijos dalyje bei Europos pietuose, lietuviškas pavadinimas yra sėjamoji gražgarstė. <…> Valgiaraščiuose pakanka tiesiog gražgarstės <…>.” Chmm, vadinasi rukola yra ne lietuviškas, o itališkas žodis. Viskas aišku, vadinasi ir šiame tinklaraštyje toliau kalbėsime apie gražgarstę. O ir jos pavadinimą jau išmokau iš pirmo karto teisingai parašyti:)

Bet grįžtam prie salotų. Taigi, špinatų ir gražgarstės jūroje maudosi traškios geltonosios paprikos juostelės ir vitaminų bombos brokoliai. Kad būtų sočiau, salotas papildžiau raudonaisiai lęšiais (šiaip kažkokiu stebuklingu būdu išvirus raudonuosius lęšius jie pavirto geltonais. Štai kaip kartais būna, kai nusiperki kitos firmos produktą). Raudonasis svogūnas salotas paįvairina lengvu aštrumu. O pagrindiniu smuiku griežia visas daržoves ir lęšius apjungianti granatų melasa. Jokio padažo gaminti nereikia – tiesiai ant salotų pilam šlakelį alyvuogių aliejaus ir granatų melasos. Pagal poreikį pasibarstom druska ir šviežiai maltais pipirais. Ir štai – pilnas dubuo vitaminų, mineralų ir baltymų gali būti nuostabi užkanda arba net ir pagrindinis lengvas patiekalas.

lesiu salotos is arti_smz

Šviežių daržovių ir raudonųjų lęšių salotos
Didelės 2 porcijos arba mažos 4 porcijos
100 g (0,5 stikl.) raudonųjų lęšių
2 geros saujos špinatų
1 gera sauja gražgarščių
1 mažas raudonas svogūnas, smulkiai pjaustytas
1 vidutinio dydžio brokolio galva, supjaustyta žiedynais
1 didelė geltonoji paprika, supjaustyta juostelėmis
Alyvuogių aliejus
Granatų melasa
Šviežiai malti pipirai
Druska pagal poreikį
Gaminimas:
1. Gerai praplauname lęšius, užpilame stikline vandens ir užvirus vandeniui verdame 7-10 minučių, priklausomai nuo lęšių rūšies. Verdame kol suminkštėja, bet stengiamės, kad nepervirtų ir nesukristų. Galima ir sukritusius valgyti, bet gražiau salotose atrodys nepervirti.
2. Salotas dėliojame tiesiai į dubenius, iš kurių bus valgoma. Tiesiog sudedam visas daržoves ir lęšius, užpilame aliejaus ir granatų melasos, pabarstome pipirais. Jei reikia, dar truputėlį ir druskos užsiberiam.
3. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *