Avižiniai blynai su uogomis
Vieni skaniausių blynų mūsų šeimoje yra avižiniai blynai su uogomis. Ne tik skanūs, bet ir sveikut sveikutėliai. Savaitgaliais prikepu jų visą kalną ir mėgaujamės neskaičiuodami kąsnių.
Avižinius miltus blynams susimalu pati iš viso grūdo avižinių dribsnių, tad šie blynai būna maistingi tarsi pati avižinė košė. Pridėtinio cukraus nenaudoju, nes saldumo pakanka iš bananų.
Iš uogų dažną kartą mėgstu padaryti nevirtą uogienę. Kodėl nevirta uogienė? Todėl, kad man baisiai gaila virti uogas – noriu maksimaliai išsaugoti visus vitaminus ir kitus uogose esančius gėrius. Nevirtai uogienei vasarą naudoju šviežias uogas, o žiemą – šaldytas. Uogas tiesiog sutrinu su chia sėklomis ir keliomis datulėmis dėl saldumo. Tą paprastai padarau, kol kepa blynai (reiktų bent 15 minučių, kad išbrinktų chia sėklos) arba iš vakaro. Žinoma, tokia uogienė skirta iš karto ir suvalgyti, bet jei lieka – likučiai šaldytuve gali stovėti iki 5 dienų.
Su vaikais mėgstame pastatyti blynų bokštelius. Ant vienos blyno pusės uždedame šaukštą uogienės, ant viršaus uždedame kitą blyna ir taip pakartojame su keliais blynais, kad gautųsi sluoksniuoti blynų bokšteliai. Ne tik skanu, bet ir gražu!
Avižiniai blynai su uogomis
200 g avižinių miltų
2 a.š. kepimo miltelių
¼ a.š. druskos
3 vidutinio dydžio gerai prinokę bananai
250 ml augalinio pieno
2 šaukštai aliejaus
Nevirtai uogienei:
2 stikl. aviečių ar kitų uogų (jei šaldytos – atšildome)
2 šaukštai chia sėklų
4 datulės
Gaminimas:
1. Pirmiausia pasiruošiame uogienę. Į maisto trintuvą sudedame atšilusias uogas su visomis išsiskyrusiomis sultimis. Jei naudojame šviežias uogas, kad būtų skysčiau, įpilame ¼ stiklinės bet kokių sulčių arba tiesiog vandens. Suberiame chia sėklas ir datules. Sutriname, kad viskas gerai susimaišytų. Paliekame bent 15 min., kad išbrinktų chia sėklos ir uogienė sutirštėtų (arba tai padarome iš vakaro).
2. Ruošiame blynus. Dubenyje avižinius miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Bananus sutriname šakute ir sudedame į dubenį su miltais. Ten pat supilame pieną ir aliejų ir viską gerai sumaišome.
3. Keptuvėje įkaitintame aliejuje blynus gražiai apkepame iš abiejų pusių.
4. Ant vienos blyno pusės uždedame šaukštą uogienės, ant viršaus uždedame kitą blyna ir taip pakartojame su keliais blynais, kad gautųsi sluoksniuoti blynų bokšteliai. Ant viršaus galima dar užsipilti klevų sirupo ir papildomai užsiberti uogų.
5. Skanaus!
Žiauriai geri! Tik kadangi valgau pieną ir neturėjau po ranka augalinio, įdėjau vietoj jo kefyro 🙈 O pati blynų tekstūra ir skonis labai geri! Lengvai saldūs, purūs, drėgni. Kepiau ant beveik sausos keptuvės, tai dar ir labai gražiai apskrudo 🥰 O chia sėklos labai puikiai sugeria rūgštelėjusias uogų sultis ir primena aviečių sėklų ir sproginėjančių burbulinės arbatos perlų lovechild 😁 Kartosiu!🥰
Žiauriai džiaugiuosi, kad patiko!!!:)