Baklažanų užtepėlė babaganuš
Baklažanų užtepėlė babaganuš (baba ganoush) man yra vienas skaniausių patiekalų su baklažanais (galiu ją visą viena ir suvalgyti!!!). Kilusi iš vidurio rytų, originaliai iš Libano, yra panaši į humusą, tik kad vietoje avinžirnių čia naudojami kepti baklažanai.
Baklažanų užtepėlė babaganuš labai universali – galima į ją pasidažyti daržovių lazdeles, tepti ant sumuštinių, sukti į tortilijas, maišyti su įvairiomis daržovėmis. Dažniausiai patiekiu ją kaip užkandį su traškia duonele. Taip pat labai mėgstu babaganuš paskaninti graikiniais riešutais ir granato sėklomis. O kartai dar ir mėtų lapelių užberiu.
Beje, ryški daržovių (kaip ir šio recepto herojaus baklažano) spalva mums sufleruoja, kad jos turi gerą antioksidantų rinkinį. Tad kuo daugiau suvalgome ryškių spalvų daržovių (taip pat ir vaisių, uogų), tuo geriau aprūpiname savo organizmą antioksidantais, kurie kaip gerieji kareivėliai grumiasi su laisvaisiais radikalais (kurie žaloja mūsų ląsteles ir skatina senėjimą).
Baklažanų užtepėlė babaganuš
3 baklažanai
4 š. citrinos sulčių
2 česnako skiltelės, sukapotos
2 š. tahini (sezamų pasta)
1 a.š. malto kumino
druskos ir pipirų
Patiekimui: po saują sukapotų petražolių, graikinių riešutų ir granato sėklų, alyvuogių aliejaus pašlakstyti
Gaminimas:
1.Baklažanus šakute keliose vietose subadome ir įkaitintoje iki 200 C orkaitėje kepame apie 50 min., kol baklažanai bus minkšti, o odelė apskrus. Leidžiame atvėsti. Nuimame odelę.
2.Visus ingredientus (išskyrus skirtus patiekimui) sutriname šakute arba sudedame į maisto kombainą ar tiesiog rankiniu elektriniu smulkintuvu pulsuojančiu režimu šiek tiek pasmulkiname, kad viskas susimaišytų. Paragaujame, ir jei reikia, skonį pakoreguojame citrinos sultimis ir/ar druska.
3.Patiekiant užberiame petražoles, graikinius riešutus, granato sėklas ir pašlakstome aliejumi.
4. Skanaus!