Tofinukai (veganiški varškėtukai)

Tofinukai arba veganiški varškėtukai yra mūsų šeimos mėgstamas savaitgalio pusryčių patiekalas. Vadinu juos tofinukais, nes gaminami iš tofu – sojų varškės. Labai skanūs, išorėje traškūs, o viduje – minkštučiai. Taip pat sveikatai palankūs – puikus augalinių baltymų šaltinis, turi pakankamai skaidulų, nes naudoju viso grūdo speltos miltus (galima keisti avižiniais ar miltų mišiniu be glitimo) ir be pridėtinio cukraus.

Saldumui naudojau datules. Jos yra vienos geriausių saldiklių – be saldumo kartu suteikia daug naudingų maistinių medžiagų (skaidulų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų, įskaitant magnį, galežį, kalį). Tuo tarpu saldumui naudojamas rafinuotas cukrus nieko kito daugiau neturi, tik “plikus” paprastuosius angliavandenius. Tešlą galima ragauti ir patiems pasikoreguoti norimą saldumą įdedant daugiau datulių. Tik nepamirškite, kad ir vanilinis padažas bus saldus.

Jei turiu daugiau tofu, pasigaminu daugiau tofinukų. Dalį iškepu, o kitus, jau suformuotus tofinukus, keletą dienų laikau šaldytuve (miltais pabarstytoje lėkštėje ir uždengtus maistine plėvele). Nors nebandžiau, bet manau būtų galima ir užšaldyti.

Vanilinį padažą ruošiu iš anakardžių riešutų. Per naktį ar nors kelioms valandoms anakardžius reikėtų pamirkyti vandenyje, kad jie išbrinktų ir lengviau susiplaktų kreminė tekstūra. Ingredientų reikia minimaliai. Be anakardžių – klevų sirupas (arba datulės) ir vanilė, neskaitant vandens. Labai paprastas receptukas, bet skonis nuostabus. Žinoma, padažiukas tinkamas naudojimui ne tik prie šių tofinukų (veganiškų varškėtukų).

Tofinukai (veganiški varškėtukai)
Apie 16 vnt.
Tofinukai:
2 pakeliai (po 180 g) tofu
1 stikl. augalinio pieno (naudojau sojų)
1 š. gysločių luobelių (arba 2 š. maltų linų sėmenų)
1 a.š.vanilės pastos
žiupsnelis druskos
6 šviežios datulės (jei džiovintos, pamirkyti vandenyje, kad suminkštėtų)
1 stikl. viso grūdo speltos miltų
2 a.š. kepimo miltelių
aliejaus kepimui
šviežių uogų ar vaisių patiekimui
Vanilinis anakardžių padažas:
1/2 stikl. anakardžių (išmirkytų per naktį arba karštame vandenyje bent valandą dvi)
1/2 stikl. vandens
1/2 a.š. vanilės pastos
1-2 š. klevų sirupo (arba 2-3 minkštos datulės)
žiupsnelis druskos
Gaminimas:
1. Tofu sutrupiname į dubenį, ten pat supilame augalinį pieną, gysločių luobeles (arba maltus linų sėmenis), druską, vanilę, datules ir suplakame rankiniu maisto smulkintuvu iki vientisos masės. 
2. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberiame į tofu masę. Gerai sumaišome ir paliekame ramiai pabūti apie 15 min. Tuo tarpu darome kremą.
3. Kremui visus skirtus ingredientus sudedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki kreminės tekstūros.
4. Ant stalo pasiberiame šiek tiek miltų, paimame dalį tešlos, suformuojam ritinį, supjaustome gabaliukais ir juos suformuojame į apvalius tofinukus. Taip padarome su visa tešla.
5. Kepame įkaitintame aliejuje ant vidutinės kaitros (kad spėtų iškepti vidus) iš abiejų pusių, kol gražiai apkeps.
6. Valgome su vaniliniu anakardžių padažu ir šviežiomis uogomis ar vaisiais.
7. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *