Humusas su artišokais

Humusas su artišokais

Labai mėgstu humusą ir dažnai jį gaminu. Kad nepabostų, kartais įmaišau įvairių priedų. Vieni mano mėgstamiausių yra saulėje džiovinti pomidorai. O visai neseniai akis netikėtai užkliuvo už marinuotų artišokų stiklainiuko sandeliuke. Juos paprastai naudoju kepant picą. Chmm, galvoju, o jeigu jų įmaišyčiau į humusą? Taip ir gimė humusas su artišokais. Dar viena mėgstamo humuso rūšis! Tikiuosi ir jums patiks!

Artišokai suteikia švelnios tekstūros ir savito poskonio. Taip pat dėjau ir saulėje džiovintus pomidorus. Vietoje įprasto tahini (sezamų pastos) įbėriau sezamo sėklų. Jos pilnai nesusimala, todėl suteikia lengvo traškumo. Žinoma, vietoje sezamo sėklų galima dėti tahini pastą. Ji priartins skonį prie klasikinio humuso skonio. Tad bandykite įvairius variantus ir atraskite sau patį pačiausią skonį.

Jei naudosite konservuotus avinžirnius, neišpilkite jų skysčio. Įpilkite jį kai gaminsite humusą, jis drauge su artišokais sukuria nuostabiai švelnią tekstūrą. O jei naudosite virtus avinžirnius – panaudokite vandenį, kuriame jie virė.

Gaminant humusą papildomai aliejaus nepilu, nes jo apsčiai pakanka nuo saulėje džiovintų pomidorų ir artišokų, kurie stiklainiukuose būna kartu su aliejumi. Tik patiekiant ant viršaus pašlakstau gero tyro alyvuogių aliejaus. Ir būtinai užberiu įvairių priedų, kurių turiu po ranka. Dažniausiai tai būna marinuoti svogūnai, kalendros ar petražolių lapeliai, riešutai, granatų sėklos ir pan.

Mėgstu humuso pasiruošti didesnį kiekį, kad turėčiau savaitės bėgyje kaip paruoštuką. Pagaminimui užtrunku vos dešimt minučių. O jo panaudojimo galimybės beribės – ant sumuštinio (kartu su avokadu yra super!), su daržovių lazdelėmis, su traškiomis duonelėmis, kartu su salotomis, dėti į tortilijas ir pan. Šaldytuve sandariame inde puikiai išsilaiko iki penkių dienų. Gal ir daugiau išsilaikytų, bet tiek laiko mano šaldytuve neišbūna.

Humusas su artišokais
2 ind. konservuotų avinžirnių arba 480 g virtų
apie 10 gabaliukų marinuotų artišokų
apie 6 puselės džiovintų pomidorų aliejuje
3 š. sezamo sėklų
3 didesnės česnako skiltelės
4 š. citrinos sulčių
1 a.š. malto kumino
žiupsnelis čili miltelių (ar daugiau pagal skonį)
žiupsnis druskos
apie 1/3 stikl. avinžirnių skysčio 
Pagardai: kalendros lapeliai, granato sėklos, smulkinti džiovinti pomidorai, marinuoti svogūnai 
Gaminimas:
1. Visus ingredientus (išskyrus skirtus pagardams) sudėti į maisto kombainą ar trintuvą ir susmulkinti iki norimos tekstūros. Man patinka palikti ne iki galo susmulkintų pomidorų ir avinžirnių gabaliukų. Jei per tiršta, papildomai įpilkite avinžirnių skysčio.
2. Paragaukite ir jei reikia, skonį pasikoreguokite pagal save papildomai įdedant kumino, česnako, druskos ir/ar citrinos sulčių.
3. Prieš patiekiant užberkite norimus pagardus ir pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.
4. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *