Greitas raudonųjų lęšių troškinys
Greitas raudonųjų lęšių troškinys yra pats populiariausias ir mėgstamiausias mūsų šeimoje. Šis receptas gimė, kad vaikai buvo dar visai maži. Paruošiamas labai greitai plius yra maistingas, sotus, pilnas naudingų maistinių medžiagų ir skaidulų . Be to, labai universalus. Raudonieji lęšiai eina kaip pagrindinė bazė ir paskui bet kokios turimos ar mėgstamos daržovės. Greitam raudonųjų lęšių troškiniui naudoju būtent raudonuosius lęšius, nes verdant jie sukrenta ir troškiniui suteikia kreminės tekstūros, atrodo, tarsi būtų sutrinti. Kartu su lęšiais virdamos daržovės išlaiko savo formą, tad yra ir ką pakramtyti.
Šį kartą greitą raudonųjų lęšių troškinį gaminau su įprastomis mylimomis bulvėmis ir morkomis, kurių dažniausiai visada būna po ranka. Vietoje jų ar šalia jų galima įmesti ir žiedinius kopūstus, brokolius, pastarnokus ir t.t. Kadangi mūsų tikslas yra suvalgyti kuo daugiau daržovių, ypač žalių lapinių, tad troškinuką praturtinau dar ir lapiniu kopūstu (kale). Daugiau apie lapinio kopūsto (kale) naudingas savybes rašiau čia. Lapinį kopūstą galima keisti špinatais. Bet kol dar sezonas, sustiprinkime savo imunitetą naudingomis lapinio kopūsto medžiagomis ir įtraukime jį maksimaliai į savo racioną, prdedant šiuo greituoju raudonųjų lęšių troškinuku.
Greitas raudonųjų lęšių troškinys
4 porcijos
1 v.š. kokosų aliejaus
1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
4 morkos, supjaustytos kubeliais
1-2 a.š. kario miltelių
2 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
1,5 stikl. raudonųjų lęšių, gerai nuplauti
5 stikl. daržovių sultinio arba vandens
2 lauro lapai
4 bulvės
3-4 lapinio kopūsto lapai, nuimti nuo koto ir smulkiai supjaustyti (arba panašus kiekis špinatų)
1-2 žaliosios citrinos (galima keisti paprasta citrina)
kalendros arba petražolių lapeliai (patiekimui)
druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
Gaminimas:
1. Puode, kuriame virsime troškinį, įkaitiname aliejų ir suberiame smulkintus svogūna, morkas ir kario miltelius. Ant nedidelės kaitros vis pamaišant kepame apie 5-7 minutes, kol svogūnas taps skaidrus.
2. Suberiame smulkintą česnaką ir pakepame dar vieną minutę.
3. Sudedame lęšius, įpilame karštą daržovių sultinį arba vandenį, įmetame lauro lapelius, jei reikia, šiek tiek pasūdome (kario milteliai ir sultinys savyje gali turėti druskos, tad ragaujame ar tikrai reikia papildomos druskos) ir verdame apie 10 minučių, kol lęšiai šiek tiek sukrenta (jei lęšiai neskaldyti, juos reikės pavirti kiek ilgiau).
4. Suberiame bulves ir toliau verdame dar apie 10 minučių (priklausomai nuo bulvių gabaliukų dydžio), kol bulvės suminkštėja.
5. Pačiame gale suberiame smulkintus lapinio kopūsto lapus ir paverdame 1 minutę. Jei naudosite špinatus, virti jų nebūtina, ir taip sukris nuo karščio.
6. Patraukiame puodą nuo kaitros, įspaudžiame vienos žaliosios citrinos (arba pusę paprastos citrinos) sulčių, jei reikia, įberiame druskos ir paskaniname juodaisiais pipirais.
7. Įpilus į lėkštes, užberiame smulkintais kalendros arba petražolių lapeliais. Šalia galima patiekti ketvirčiais pjaustytą žaliąją ar paprastą citriną – norintiems papildomai pasiskaninti.
8. Skanaus!
Labai skanu! Ačiū už receptą, išsisaugosiu ir kartosim būtinai.
Ačiū, kad pasidalinote! Smagu girdėti, kad patiko!