Kepto moliūgo ir raudonųjų lęšių sriuba

Trinta moliūgų ir raudonųjų lęšių sriuba, pagardinta apkeptomis moliūgo sėklomis.

Moliūgai yra nuostabi daržovė! Iš vieno moliūgo ohoho kiek visko galima prigaminti. Šį kartą noriu pasidalinti kiek kitokia, nei įprasta, sriuba – kepto moliūgo ir raudonųjų lęšių sriuba.

Skaniausia moliūgo sriuba gaunasi su orkaitėje keptais moliūgais. Jie iškepa labai skanūs ir lengvai karamelizuojasi.  Galima jų prisikepti daugiau, nei reikia šiai sriubai, ir vėliau pasigaminti kitų puikių patiekalų, kaip Tortilijų suktinukus su keptu moliūgu ar Moliūgo pyragą su cinamonu, imbieru, gvazdikėliais ir kardamonu.

Kad kepto moliūgo sriuba būtų sotesnė ir maistingesnė, įdėjau raudonųjų lęšių (labai juos mėgstu ir dedu visur, kur tik įmanoma 🙂 ). Šie lęšiai tobulai tinka sriuboms, kai norime tirštos kreminės konsistencijos. Kitas raudonųjų lęšių privalumas, kad palyginus su kitais ankštiniais, jų nereikia mirkyti, jie nepučia pilvo ir išverda labai greitai. Turi daug baltymų, skaidulų, folio rūgšties, geležies ir kitų naudingų maistinių medžiagų. Ir žinoma, puikiai dera prie geltonos moliūgo spalvos.

Ši sriuba gali būti labai tiršta ar skystesnė. Pagal recepte nurodytą sultinio kiekį gaunasi tiršta sriuba. Tirštumas dar priklauso ir nuo moliūgo rūšies (vieni labiau vandeningi, kiti – mažiau). Jei norisi skystesnės, naudokite daugiau sultinio ar vandens. Žinoma, su sultiniu visada skaniau. Jei tingisi patiems pasigaminti daržovių sultinį, nusipirkite ekologiškų daržovių sultinio miltelių ar kubelių (tik atskreipkite dėmesį į druskos kiekį, kad nepersūdytumėte savo patiekalų papildomai iš įpročio berdami druską). Bus tikrai skaniau, plius daržovių sultinio miltelius/kubelius puikiai panaudosite ir kituose patiekaluose.

Kepto moliūgo ir raudonųjų lęšių sriuba
Geros 4 porcijos
1 stikl. raudonųjų lęšių
Apie 800 g moliūgo
1 svogūnas
3-4 v.š. alyvuogių aliejaus
Apie 0,5 l daržovių sultinio arba vandens
0,5 a.š. tarkuoto muskato
0,5 a.š. juodųjų ir baltųjų pipirų
Žiupsnelis druskos
keli šaukštai citrinos sulčių
Gera sauja lengvai apkeptų moliūgo sėklų
Gaminimas:
1. Moliūgą supjaustome skiltelėmis ir išskobiame sėklas. Žievę paliekame – moliūgams iškepus ji lengvai nusiims. Nulupę svogūną supjaustome ketvirčiais.
2. Visas daržoves sudėdame į kepimo skardą, pabarstome druska, juodaisias pipirais, pašlakstome aliejumi ir gerai išmaišome, kad daržovės tolygiai pasidengtų aliejumi. Kepame 180 °C temperatūroje apie 30-45 min., kol daržovės suminkštės ir prie kraštelių pradės karamelizuotis.
3. Kol daržovės kepa, nuplautus lęšius sudedame į puodą ir užpilame sultiniu (jei sultinys be druskos, pasūdome) ar vandeniu. Užverdame ir verdame apie 20 min., kol išvirs ir sukris.
4. Iškeptas daržoves (nuo moliūgo nuimame žievę) sudedame į puodą su lęšiais ir sutriname maisto kombainu ar rankiniu trintuvu į tyrę. Jei per tiršta, papildomai užpilame daržovių sultiniu ar vandeniu iki norimo tirštumo ir pakaitiname iki virimo. Įtarkuojame muskato, baltųjų pipirų, įspaudžiame citrinos sulčių, jei reikia – pasūdome.
5. Įpylę sriubą į lėkštes, ant viršaus užberiame lengvai apkeptų moliūgo sėklų.
6. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *