Raudonųjų lęšių ir bulvių troškinys

Tirštas ir kreminis raudonųjų lęšių ir bulvių troškinys.

Tirštas, kreminis, skanus ir sotus. Taip, tai raudonųjų lęšių ir bulvių troškinys, prie kurio gamybos nesugaišite daug laiko. O ir naudojami pagrindiniai produktai yra paprasti – raudonieji lęšiai (puikus baltymų šaltinis) ir bulvės. Saldžiosios (batatai) ir paprastos.

Jei nesate saldžiųjų bulvių megėjai, vietoje jų naudokite paprastas bulves arba dėkite daugiau morkų. Bet visgi labai rekomenduoju išbandyti ir saldžiąsias bulves. Jos yra labai vertinamos dėl savo naudingų savybių, ypač beta karotino, labai reikalingo antioksidanto, kuris mūsų organizme paverčiamas į vitaminą A (vidutinė saldžioji bulvė turi 100 proc. reikalingo vitamino A kiekio!). Taip pat ji turi daug vitamino C, B grupės vitaminų, kalio, daug skaidulų ir kitų naudingų maistinių medžiagų.

Raudonuosius lęšius dažniausiai naudoju troškiniams gaminti. Man patinka, kad jie išverda greitai, patiekalui suteikia švelnią kreminę konsistenciją, tuo tarpu jame esančios daržovės išlaiko savo formą ir tekstūrą (žinoma, jeigu neperverdame). Gal todėl mano vaikai taip juos mėgsta.

Raudonųjų lęšių ir bulvių troškinys mūsų šeimoje yra labai mėgiamas. Todėl dažniausiai jo išverdu didelį puodą. Žinoma, visada tikiuosi, kad liks likučių kitai dienai, bet paprastai jo nelieka. Pagal žemiau esantį receptą išverda apie 3,5 – 4 litrai troškinio ir mūsų keturių asmenų šeima jį visą per vieną vakarą sudoroja. Tad nepabūgkite ir jūs išsivirti didesnį kiekį. Jei kartais per vieną kartą nesuvalgytumėte, liks kitai dienai. Jei taip nutiktų, kitą dieną šildydami įpilkite smulkintų pomidorų (iš konservų indelio) – ir toškinį praskiesite (nes pastovėję lęšiai sugeria skysčio likučius), ir truputį kitoks patiekalas gausis (žinoma, skonį pakoreguokite, kario milteliais, druska ir pipirais).

Kad raudonųjų lęšių ir bulvių troškinys gautųsi tikrai skanus, baigus virti nepamirškite į puodą įspausti citrinos arba žaliosios citrinos sulčių. Patikėkite, citrinos sultys šį troškinį tikrai pakylėja į didesnes skonio aukštumas! Taip pat į bendrą kontekstą tobulai įsipaišo smulkintas čili pipiriukas, o jei reikia daugiau karščio, visada gelbėja sriracha padažas (gaminamas iš čili ir česnakų). Ir žinoma, būtinai į lėkštę užsiberkite gerą saują žalumynų – kalendros, petražolių arba baziliko lapelių.

Raudonųjų lešių ir bulvių troškinys
Apie 6 porcijos
1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
2 morkos, supjaustytos kubeliais
3 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
2 a.š. kario miltelių (arba daugiau pagal skonį)
1-2 š. aliejaus
1 didelė saldžioji bulvė, supjaustyta kubeliais
3-4 bulvės, supjaustytos kubeliais
500 g skaldytų raudonųjų lęšių (jei naudosite neskaldytus, daržoves sudėkite jiems pavirus apie 10 min.)
2 lauro lapai
1,5 l daržovių sultinio arba vandens (gali prireikti daugiau)
druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
1-2 citrinos arba žaliosios citrinos
1-2 aitriosios paprikos (čili)
kalendros arba petražolių arba baziliko lapelių (patiekimui)
sriracha arba kitas aštrus padažas (nebūtinai)
Gaminimas:
1. Puode įkaitiname aliejų ir apkepame svogūną su morkomis, kol svogūnas taps skaidrus. Suberiame česnaką ir kario miltelius, gerai išmaišome ir dar pakepame minutę kitą.
2. Į puodą sudedame saldžiąsias ir paprastas bulves, lęšius, lauro lapus ir karštą daržovių sultinį arba vandenį. Jei reikia, pasūdome (druskos gali būti kario milteliuose ir sultinyje). Užverdame ir ant mažos kaitros verdame apie 15-20 minučių, kol daržovės suminkštės, o lęšiai sukris.
3. Baigus virti įspaudžiame 1/2 citrinos sulčių, ir jei reikia dar pasūdome ir paskaniname juodaisiais pipirais. Ragaujame ir koreguojame skonį pagal save papildomai įspaudžiant citrinos sučių, įberiant druskos ir pipirų.
4. Įpilus į lėkštes, pagardiname pjaustytais čili pipiriukais ir smulkintais kalendros, petražolių arba bazilikų lapeliai. Jei norisi didesnio aštrumo, galima įsipilti sriracha padažo. Taip pat galima šalia patiekti ketvirčiais pjaustytų citrinų arba žaliųjų citrinų.
5. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *

Raudonųjų lęšių ir bulvių troškinys

Raudonųjų lešių troškinys su saldžiosiomis ir paprastosiomis bulvėmis.

Raudonųjų lęšių ir bulvių troškinys yra be galo mėgiamas mūsų šeimoje. Kreminis ir tirštas, plius greitai pagaminamas. Naudoju raudonuosius lęšius (puikus augalinių baltymų šaltinis), nes jie išverda greitai ir tobulai tinka troškiniams – išvirę sukrenta ir sukuria švelnią kreminę tekstūrą. Tikriausiai dėl to mano vaikai juos be galo mėgsta. Kartu su raudonaisiais lęšiais galima virti bet kurias turimas daržoves. Man labai patinka, kai troškinio pagrindas kreminis ir tirštas, o jame esančios daržovės išlaiko savo formą ir struktūrą (žinoma, jei jų neperverdame).

Šį kartą viriau raudonųjų lęšių ir saldžiųjų bulvių (batatų) bei paprastų bulvių troškinį. Bulvės yra skanu, sveika ir sotu. Saldžiosios bulvės ypač vertinamos dėl didelio kiekio beta karotino, kuris yra nuostabus antioksidantas, toliau organizme virstantis į vitaminą A (viena vidutinio dydžio saldžioji bulvė užtikrina 100 proc. paros A vitamino normos!). Taip pat saldžiosiose bulvėse gausu skaidulų, vitamino C, B grupės vitaminų, kalio ir kitų naudingų maistinių medžiagų.

Kadangi tokio tipo troškinukus visa mano šeima be galo mėgsta, visada stengiuosi išvirti kuo daugiau su mintimi, kad liktų kitam kartui. Bet dažniausiai niekada nelieka. Šį sykį, kaip įprasta, viriau 5 litrų talpos puode, troškinio buvo maždaug 4 litrai ir viską per vieną vakarą sušveitėme (du vaikai ir du suaugę). Tad skaitydami recepto aprašymą neišsigąskite, kad didelis kiekis. Gali būti, kad tikrai įveiksite. O jei viso nesuvalgysite, liks kitam kartui.

Ką reikėtų žinoti, kad troškinys tikrai gautųsi gardus. Išvirus paragaukite, ir jei atrodo, kad iki tobulumo kažko trūksta, įpilkite šiek tiek citrinos arba žaliosios citrinos sulčių ir jei reikia, žiupsnelį druskos. Visada citrinos sultys šio troškinio bendrą skonį pakylėja į aukštumas. Aštrumo megėjai būtinai ant savo troškinuko užsiberkite pjaustyto čili pipiriuko ir jei dar reikia stipriau – įsipilkite sriracha (iš čili ir česnakų) ar kito aštraus padažo. Ir dar būtinai šviežių kalendrų lapelių nepagailėkite. Jei jų nelabai mėgstate ar neturite – puikiai tiks baziliko arba petražolių lapeliai.

Raudonųjų lęšių ir bulvių troškinys
Apie 4 l troškinio
1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
2 morkos, supjaustytos kubeliais
3 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
2 a.š. kario miltelių (arba daugiau pagal skonį)
1-2 š. aliejaus
500 g skaldytų raudonųjų lęšių (galima ir neskaldytų, tik jie ilgiau virs, tad daržoves tokiu atveju dėkite lęšiams pavirus apie 10 minučių)
1 didelė saldžioji bulvė, supjaustyta kubeliais
3-4 bulvės, supjaustytos kubeliais
1,5 l daržovių sultinio arba vandens
2 lauro lapai
druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
1-2 citrinos arba žaliosios citrinos
1-2 aitriosios paprikos (čili) (nebūtinai, bet nors truputis labai pagerina skonį)
Kalendrų arba petražolių arba bazilikų lapeliai (patiekimui)
Gaminimas:
1. Puode įkaitiname aliejų, jame apkepame svogūnus ir morkas, kol svogūnai tampa skaidrūs. Suberiame česnaką ir kario prieskonius, gerai išmaišome ir dar pakepame kelias minutes.
2. Sudedame raudonuosius lęšius, saldžiąsias ir paprastas bulves, lauro lapus, užpilame karštu daržovių sultiniu arba vandeniu. Įberiame druskos, bet nepadauginkite – druskos galėjo būti kario milteliuose ir/arba sultinyje. Užvirus sumažiname kaitrą ir troškiname apie 15-20 minučių, kol suminkštės daržovės, o lešiai sukris.
3. Jei verdant matome, kad troškinys per daug tirštas, papildomai įpilame stiklinę karšto sultinio arba vandens.
4. Baigus virti, į troškinį įspaudžiame 1/2 citrinos sulčių, užberiame šviežiai maltų juodųjų pipirų. Jei trūksta – įberiame druskos. Paragaujame ir jei reikia, skonį koreguojame įspaudžiant daugiau citrinos sulčių, įberiant druskos ir/arba pipirų.
5. Įpylus į lėkštes, užberiame pjaustytos aitriosios paprikos (čili) ir kalendros (ar petražolių/bazilikų) lapelių. Galima kiekvienam šalia troškinio patiekti po citrinos/žalios citrinos ketvirtį. Mėgstantys aštriau papildomai gali įsipilti sriracha ar kito aštraus padažo.
6. Skanaus!