Raudonųjų lęšių ir bulvių troškinys
Tirštas, kreminis, skanus ir sotus. Taip, tai raudonųjų lęšių ir bulvių troškinys, prie kurio gamybos nesugaišite daug laiko. O ir naudojami pagrindiniai produktai yra paprasti – raudonieji lęšiai (puikus baltymų šaltinis) ir bulvės. Saldžiosios (batatai) ir paprastos.
Jei nesate saldžiųjų bulvių megėjai, vietoje jų naudokite paprastas bulves arba dėkite daugiau morkų. Bet visgi labai rekomenduoju išbandyti ir saldžiąsias bulves. Jos yra labai vertinamos dėl savo naudingų savybių, ypač beta karotino, labai reikalingo antioksidanto, kuris mūsų organizme paverčiamas į vitaminą A (vidutinė saldžioji bulvė turi 100 proc. reikalingo vitamino A kiekio!). Taip pat ji turi daug vitamino C, B grupės vitaminų, kalio, daug skaidulų ir kitų naudingų maistinių medžiagų.
Raudonuosius lęšius dažniausiai naudoju troškiniams gaminti. Man patinka, kad jie išverda greitai, patiekalui suteikia švelnią kreminę konsistenciją, tuo tarpu jame esančios daržovės išlaiko savo formą ir tekstūrą (žinoma, jeigu neperverdame). Gal todėl mano vaikai taip juos mėgsta.
Raudonųjų lęšių ir bulvių troškinys mūsų šeimoje yra labai mėgiamas. Todėl dažniausiai jo išverdu didelį puodą. Žinoma, visada tikiuosi, kad liks likučių kitai dienai, bet paprastai jo nelieka. Pagal žemiau esantį receptą išverda apie 3,5 – 4 litrai troškinio ir mūsų keturių asmenų šeima jį visą per vieną vakarą sudoroja. Tad nepabūgkite ir jūs išsivirti didesnį kiekį. Jei kartais per vieną kartą nesuvalgytumėte, liks kitai dienai. Jei taip nutiktų, kitą dieną šildydami įpilkite smulkintų pomidorų (iš konservų indelio) – ir toškinį praskiesite (nes pastovėję lęšiai sugeria skysčio likučius), ir truputį kitoks patiekalas gausis (žinoma, skonį pakoreguokite, kario milteliais, druska ir pipirais).
Kad raudonųjų lęšių ir bulvių troškinys gautųsi tikrai skanus, baigus virti nepamirškite į puodą įspausti citrinos arba žaliosios citrinos sulčių. Patikėkite, citrinos sultys šį troškinį tikrai pakylėja į didesnes skonio aukštumas! Taip pat į bendrą kontekstą tobulai įsipaišo smulkintas čili pipiriukas, o jei reikia daugiau karščio, visada gelbėja sriracha padažas (gaminamas iš čili ir česnakų). Ir žinoma, būtinai į lėkštę užsiberkite gerą saują žalumynų – kalendros, petražolių arba baziliko lapelių.
Raudonųjų lešių ir bulvių troškinys
Apie 6 porcijos
1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
2 morkos, supjaustytos kubeliais
3 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
2 a.š. kario miltelių (arba daugiau pagal skonį)
1-2 š. aliejaus
1 didelė saldžioji bulvė, supjaustyta kubeliais
3-4 bulvės, supjaustytos kubeliais
500 g skaldytų raudonųjų lęšių (jei naudosite neskaldytus, daržoves sudėkite jiems pavirus apie 10 min.)
2 lauro lapai
1,5 l daržovių sultinio arba vandens (gali prireikti daugiau)
druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
1-2 citrinos arba žaliosios citrinos
1-2 aitriosios paprikos (čili)
kalendros arba petražolių arba baziliko lapelių (patiekimui)
sriracha arba kitas aštrus padažas (nebūtinai)
Gaminimas:
1. Puode įkaitiname aliejų ir apkepame svogūną su morkomis, kol svogūnas taps skaidrus. Suberiame česnaką ir kario miltelius, gerai išmaišome ir dar pakepame minutę kitą.
2. Į puodą sudedame saldžiąsias ir paprastas bulves, lęšius, lauro lapus ir karštą daržovių sultinį arba vandenį. Jei reikia, pasūdome (druskos gali būti kario milteliuose ir sultinyje). Užverdame ir ant mažos kaitros verdame apie 15-20 minučių, kol daržovės suminkštės, o lęšiai sukris.
3. Baigus virti įspaudžiame 1/2 citrinos sulčių, ir jei reikia dar pasūdome ir paskaniname juodaisiais pipirais. Ragaujame ir koreguojame skonį pagal save papildomai įspaudžiant citrinos sučių, įberiant druskos ir pipirų.
4. Įpilus į lėkštes, pagardiname pjaustytais čili pipiriukais ir smulkintais kalendros, petražolių arba bazilikų lapeliai. Jei norisi didesnio aštrumo, galima įsipilti sriracha padažo. Taip pat galima šalia patiekti ketvirčiais pjaustytų citrinų arba žaliųjų citrinų.
5. Skanaus!