Cukinijų ir morkų spagečiai su migdolų pesto

Jei nesate gaminę daržovių makaronų, labai rekomenduoju tai padaryti. Tai dar vienas puikus būdas, padedantis suvalgyti daugiau šviežių daržovių. Cukinija yra populiariausia daržovė iš kurios ruošiami makaronai. Bet galima naudoti bet kokias daržoves, kurias galima būtų nesunkiai supjaustyti ilgais šiaudeliais. Šį kartą kartu panaudojau dviejų rūšių daržoves ir gavosi nuostabūs cukinijų ir morkų spagečiai su migdolų pesto.

Cukiniją ir morkas supjausčiau su spiraline daržovių pjaustykle. Taip pat visai gerai daržovės susipjausto šiaudeliais naudojant tarką arba specialų skustuką. Arba paprasčiausiai panaudojame aštrų peilį – per cukinijos ir morkos ilgį išilgai supjaustome ilgais griežinėliais, o paskui juos išilgai supjaustome į plonas juosteles.

Pesto gaminau iš morkų lapelių ir migdolų riešutų. Gaminau pagal mano jau seniau aprašytą Morkų lapelių ir moliūgo sėklų pesto. Jei namuose tąkart būčiau turėjusi moliūgo sėklų, šis pesto su migdolais matyt dar nebūtų gimęs. Galiu pasakyti, kad tiek su moliūgo sėklomis, tiek su migdolais gaunasi nuostabus pesto. Tik kad pajaustumėte išskirtinį skonį, migdolus lengvai apkepkite sausoje keptuvėje. Tada jie bus traškūs ir kvapnesni. Pilnai ataušinkite ir naudokite pagal recepto nurodymus.

Dar pora žodžių dėl žalumynų. Ne bėda, jei neturite morkų lapelių (aš pesto su morkų lapeliai ruošiu tik tada, kai nusiperku šviežių morkų su nenupjautais lapeliais). Vietoje morkų lapelių naudokite kitus turimus žalumynus ir jų mišinius – petražoles, bazilikus, garšvas, mėtas, lapinius kopūstus ir t.t. Ką turite, tą ir naudokite. Nes žalumynuose gyvybė, gausybė vitaminų, antioksidantų ir kito mums reikalingo gėrio.

Kadangi šis pesto visiškai augalinės kilmės, tad vietoje įprasto parmezano sūrio naudojau mielių dribsnius (angliškai nutritional yeast). Mielių dribsniai turi subtilų sūrio poskonį, tad tobulai tinka paskaninti pesto. Jų galima įsigyti visose sveiko maisto parduotuvėse. Daugiau apie šias mieles esu rašiusi čia.

Recepte nurodytas stipriai didesnis pesto kiekis, nei jums jo prireiks vienam kartui (tiek morkų lapelių buvo viename nusipirktų šviežių morkų pundelyje, tad norėjau juos visus iš karto ir panaudoti). Laikykite pesto sandariame indelyje/stiklainyje šaldytuve iki 5-7 dienų. O kai toks stiklainiukas stovi šaldytuve, labai greitai galite susiorganizuoti ne tik patiekalą su įvairiausiais šviežių daržovių bei grūdų makaronais, bet tepti ant sumuštinių, pagardinti salotas ir pan.

Cukinijų ir morkų spagečiai su migdolų pesto
Daržovių spagečiams (2 porcijos):
1 vidutinio dydžio cukinija
2 vidutinio dydžio morkos
6 saulėje džiovinti pomidorai, supjaustyti gabaliukais
sauja graikinių riešutų
Pesto (apie 500 ml):
Apie 120 g (stipriai prikimštos dvi stiklinės) morkų lapelių, susmulkintų
200 g migdolų riešutų, lengvai apkeptų sausoje keptuvėje
6 š. mielių dribsnių (nutritional yeast)
6 skiltelės česnako
4 š. citrinos sulčių
140 ml tyro alyvuogių aliejaus
mažas žiuspnelis druskos (nepadauginkite, sūrumo bus nuo mielių dribsnių)
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pasigaminame pesto. Visus ingredientus, išskyrus aliejų, sudedame į maisto kombainą. Smulkiname iki mažų gabaliukų. Stengiames per stipriai nesusmulkinti, nes skaniau, kai lieka nedideli migdolų gabaliukai. Įpilame aliejų ir dar pasmulkiname. Paragaujame ir jei reikia, skonį pakoreguojame citrinos sultimis, česnaku, druska. Paruoštą pesto sudedame į sandarų indelį (kiekis gausis daugiau nei 2 porcijom).
2. Cukiniją ir morkas supjaustome plonais spagečiais spiraline daržovių pjaustykle, tarka, specialiu skustuku arba tiesiog peiliu (žr. aprašymą aukščiau).
3. Cukinijų ir morkų spagečius (jei spagečiai gavosi per daug ilgi, patrumpiname juos žirklėmis) sumaišome su norimu kiekiu paruošto pesto. Paragaujame – jei reikia, užberiame druskos ir pipirų, gal mažą šlakelį citrinos sulčių (man dažniausiai norisi). Jei pesto sunkiai pasiskirsto, palaukite kelias minutes. Netrukus cukinijos pradės išskirti savo sultis ir pesto išsimaišys geriau.
4.Sumaišytus su pesto daržovių spagečius paskirstome į du dubenėlius, sudedame saulėje džiovintus pomidorus, užberiame grakikinius riešutus ir papildomai po šaukštelį pesto. Nieko nelaukiant pradedame mėgautis, kol cukinijos nepaleido visų savo sulčių.
4. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *